Kommercielt indhold | 18+ | Regler og vilkår gælder

Hvilket nordisk hold når længst ved VM?

Der er noget så sjældent som hele tre nordiske hold ved VM i form af Danmark, Island og Sverige. I denne artikel kigger vi på, hvem der er favorit til at nå længst i turneringen. Vi vurderer hvert holds styrker, svagheder og potentielle modstandere i en samlet analyse af de nordiske hold ved VM. Vil du spille på det, kan du gøre det ved Unibet, som tilbyder følgende:

  • Maksimum bonus: 100% op til 1.500 kr. og 100 kr. i Unibet mobil bonus. Kun for nye kunder + 18 år.
  • Minimum indbetaling: 80 kr.
  • Omsætningskrav: 6 x værdien af din bonus til mindst odds 1,40.
  • Regler og vilkår gælder +18. Bonussen udløber efter 60 dage.

Hent din Unibet bonus

Danmark

Det holdt hårdt, men ikke mindst takket være Christian Eriksens 11 scoringer i kvalifikationen kunne de danske drenge booke deres tredje VM-billet siden 2000 og femte i alt. Det bedste resultat er den legendariske kvartfinale i 1998, hvor Brasilien gik videre med 3-2. Optimismen er til at tage at føle på i den danske VM-lejr, og der lader til at være en tro på, at de rød-hvide drenge kan klare sig bedst af de nordiske hold ved VM.

Styrker

Der lader til at være en fornyet gejst på det danske hold, der i nogle år virkede blodfattigt og til tider uinspireret. Hareide fik en svær start, men efter formations ændringen kom der flow i spillet, og det har øjensynligt hjulpet på sammenholdet. I hvert fald synes truppen mere sammentømret og upåvirket af modgang end tidligere.

Derudover er den overordnede kvalitet blevet markant forbedret i løbet af de sidste par år, hvor flere spillere har fået deres gennembrud i klubregi såsom Thomas Delaney, Nicolai Jørgensen, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen og Pione Sisto. Det vidner om holdets kvalitet, at man har råd til at udelade spillere som Riza Durmisi og Pierre-Emil Højbjerg.

Med de mange spillere, der er gået fra talenter til etablerede startere, har Danmark også fået mange forskellige strenge at spille på, og man kan vælge forskellige spillertyper alt efter modstander og kampens forløb. Det viser sig også i målene, der er blevet scoret. Her er der stor variation, og adskillige mål er kommet efter både kontraer, dødbolde, gennemspillede angreb og sågar langskud.

Den største styrke må dog være Christian Eriksen, der for alvor har fået forløst sit potentiale under Åge Hareide. Det er svært at komme med nye synonymer for enmandshæren, der for Danmark er den, der oftest har haft både sidste og næstsidste fod på.

Svagheder

Angrebssituationen er usikker. Dolberg havde en fremragende 16/17-sæson og lignede en kommende superstjerne. Denne sæson har dog været martret af skader og dårlig form, og Dolberg er blevet et usikkert kort, der ikke desto mindre skal med. Det samme gælder Cornelius, som er røget af holdet i italienske Atalanta.

Vi fik nævnt Nicolai Jørgensen under spillere, der har fået sit gennembrud. Det er lidt en stramning, for trods en fremragende 16/17-sæson, har Jørgensen haft det sværere i denne sæson. Bendtners form i norske Rosenborg har også været svingende, og en mindre skade kostede ham i sidste øjeblik en VM-plads. Der er kort sagt megen uro om angriberpladsen.

Et andet usikkerhedsmoment er den centrale midtbane. William Kvist har længe været et sikkert valg, men den 33-årige FCK’er har haft en meget svag sæson, der blandt andet kostede stampladsen på klubplan. Skal man stille med en rutineret Kvist, der synes at have stor effekt på holdets moral, men på banen lader noget tilbage at ønske? Det er et spørgsmål, der hurtigt skal findes et svar på.

Det måske største afsavn er dog Bjelland i forsvaret. Kollegaen Simon Kjær er røget ind og ud af holdet i Sevilla, og det har ikke været en udelt succes med Andreas Christensen i centerforsvaret. Det bliver spændende at se, om Hareide får styr på det.

Statistisk set har holdet også været relativt sårbare på kontraer fra modstandere. Her er altså plads til nogle balancemæssige justeringer, inden det går løs.

Endelig er det en svaghed, at holdet synes så afhængig af Christian Eriksen. Skulle han blive skadet, have en offday eller med succes blive lukket ned af modstanderen, hvad så? Man tør næsten ikke tænke tanken. Det har Hareide forhåbentlig gjort, så der er andre redskaber i den offensive skuffe, hvis det utænkelige skulle ske.

Potentielle modstandere

Det sidste, der er relevant at kigge på, når vi skal vurdere holdenes chancer for at komme langt, er selvfølgelig modstanderne ved VM. Og her har Danmark på papiret trukket det længste strå, når det kommer til gruppelodtrækningen.

Australien, Peru og Frankrig er en gruppe, som Danmark bør kunne klare sig videre fra. Også selvom det formentlig er som nummer 2 efter Frankrig. I en eventuel ottendedelsfinale vil vi derfor skulle op mod nummer 1 fra gruppe C, som består af Argentina, Kroatien, Nigeria og … Island!

Går man ud fra bookmakernes odds, parrer det os med Argentina, så lad os lege med den tanke. Her vil Danmark utvivlsomt være underdog, men ikke med uoverskuelige procenter. Læg dertil, at Danmark faktisk aldrig har tabt til Argentina. I tre opgør mod dem er det blevet til 2 sejre og en uafgjort, hvilket altså ikke er helt tosset.

Skulle Danmark klare sig videre herfra, skal vi op mod vindere af kampen mellem gruppe B’s nummer 1 og gruppe A’s nummer to, som, hvis vi igen går ud fra oddsene, vil være Spanien. Og med al respekt for vores drenge, så vil det være endestationen. Du kan spille på dem forneden. Regler og vilkår gælder +18.

Spil på Danmark her

Island

Det er Islands allerførste VM, og de er med længder det mindst erfarne af de nordiske hold ved VM. Men VM-debuten vidner om den fantastiske udvikling, holdet er i for tiden. Glemt er ikke den flotte EM-kvartfinale, hvor de smed evigt underpræsterende England ud på r** og albuer, og de hårdtkæmpende islændinge vil gå efter at lave lignende overraskelser ved VM for at se, om de kan blive det bedste af de nordiske hold ved VM.

Styrker

Islands største styrke er primært den fysiske. Deres hold består simpelthen af bomstærke, evigt hårdtarbejdende maskiner, der kværner og kværner til dommeren fløjter af, ikke et sekund før. EM 2016 viste samtidig, at selvom de knokler hårdt og ikke undervurderer deres modstandere, så lader de sig bestemt heller ikke dupere. Det skal en spiller som Lionel Messi nok få at mærke, når han slår sig på en islandsk vulkan af et bryst.

At der skal meget til at knække islændingene viste de i kvalifikationen. Her var de længe næsten ubehjælpeligt langt bag Kroatien, men mens sidstnævnte fik gummiben og begyndte at smide dumme point, ja, så knoklede islændingene videre og endte med at tage gruppens førsteplads og henvise kroaterne til playoff-kampene.

Endelig er det værd at pege på islændingenes organisation, for det ville ikke yde dem retfærdighed at reducere deres flotte resultater til hjernedødt, hårdt arbejde. Islændingene er taktisk disciplinerede og gode til at gribe deres modstandere korrekt an.

Svagheder

Det islandske landshold emmer ikke ligefrem af profiler, og den eneste, der virkelig skiller sig ud, er Evertons Gylfi Sigurdsson. Derfor kan de forventes at få det svært, hvis deres gameplan skulle glippe, eftersom der ikke er mange spillere, der kan afgøre det hele ud af det blå.

Derudover må de seneste venskabskampe også give lidt panderynker. Selvom man skal være varsom med at lægge for meget i den slags, kan et 1-3 nederlag til Peru og et 0-3 ditto til Mexico næppe betegnes som tilfredsstillende for islændingene.

Endelig er der gruppen, Island er havnet i, og som vi kigger på i næste afsnit. De er endt i dette VM’s ‘Dødens pulje’, og der skal lægges kræfter i, hvis islændingene skal klare sig videre til knockout-fasen.

Potentielle modstandere

Island er som bekendt kommet i en meget svær gruppe med Argentina, Kroatien og Nigeria. Kroatien kender islændingene som bekendt fra kvalifikationen, hvor Island tabte 2-0 på udebane og slog dem 1-0 hjemme.

Men selvom de altså tabte knebent indbyrdes, vandt de omvendt med et mulehår gruppen foran Kroatien. Argentina må trods deres svingende form betegnes som gruppefavoritter, og islændingene skal være på toppen, hvis de skal stække Messi og co.

Endelig er der Nigeria, som på forhånd også ligner svage favoritter mod Island i noget, der må forventes at blive et tæt opgør. Facit er dog, at Island vil være underdog i alle tre gruppekampe, og skal de klare sig videre, bliver det formentlig med lodder og trisser og som nummer 2 i gruppen.

I så fald skal de op mod gruppevinderen af gruppe C, altså Danmarks gruppe, og eftersom vi i denne artikel opstiller scenarier på baggrund af odds, er det Frankrig, der venter i 16-delsfinalen.

De to landes indbyrdes statistik hedder 9 sejre, 3 uafgjorte og 0 nederlag i Frankrigs favør, og sidst, de mødtes i kvartfinalen ved EM 2016, vandt franskmændene også overbevisende 5-2. På den baggrund vurderer vi, at første knockout-runde er det bedste, Island kan håbe på. Det vil dog også være en stor præstation af landet med de 300.000 indbyggere. Vil du spille på dem, kan du gøre det via linket forneden. Regler og vilkår gælder.

Spil på Island

Sverige

Sverige er klart det nordiske hold ved VM, der har klaret sig bedst, med hele 11 optrædener, som har kastet en sølvmedalje og to bronzemedaljer af sig. Til gengæld har det knebet siden årtusindeskiftet, hvor de kun har været med to gange og har måttet undvære VM siden 2006. Nu skal de forsøge at revanchere sig og igen blive den største af de nordiske hold ved VM.

Styrker

Sverige har på mange måder de samme dyder som Danmark og Island. Holdet har et stærkt kollektiv, hvor spillerne løber meget for hinanden, og organisatorisk står de også stærkt. Det bragte dem i playoff-kampe fra en ellers svær gruppe med blandt andre Frankrig, Holland og Bulgarien. Her slog de selveste Italien ud, og Sverige kan således kalde sig VM-deltager, selvom de har været alt andet end heldige med deres lodtrækninger.

Mange havde nok på forhånd frygtet Zlatans pensionering fra landsholdet, men det lader holdet til at have håndteret godt. Den ikke helt unge Marcus Berg har fået en ret sen opblomstring og scorede hele 8 mål i kvalifikationen. Også det unge supertalent Emil Forsberg gjorde det godt med flere mål og assists i Sveriges vej til VM.

Svagheder

Det manglende lodtrækningsheld har fulgt Sverige hele vejen til Rusland, hvor de er kommet i gruppe med Tyskland, Mexico og Sydkorea. Vi kigger nærmere på gruppen i næste afsnit, men vi kan kort og godt konstatere, at det ikke er nemme modstandere.

Selvom Sverige har håndteret Zlatan-afgangen godt, har det alligevel skabt en del rumsteren, om han skulle vende tilbage på holdet. Det har næppe bidraget positivt til holdet, at der har været dette spørgsmålstegn, som først lige op til VM synes at være blevet besvaret: det skal han ikke.

Endelig lider svenskerne, ligesom Danmark, af, at et par af deres nøglespillere er ude af form. Største problem udgør formentlig Robin Olsen på målmandsposten. Han har døjet med skader og svingende form i denne sæson for FC København, og målmandsposten er sjældent en sjov position at døje med tvivl om.

Potentielle modstandere

Sverige er som nævnt kommet i gruppe med en af de absolutte topfavoritter Tyskland, Mexico og Sydkorea. Tyskland må forventes at løbe med førstepladsen, og det står så mellem de sidste tre at fordele de resterende pladser mellem sig.

Det kan sagtens blive en tæt kamp, men selvom Sydkorea ikke er et ueffent hold, så må de være favorit til at tage jumbopladsen. De imponerede ikke i kvalifikationen og sluttede toer, langt efter Iran, med 4 sejre, 3 uafgjorte og 3 nederlag i en uimponerende gruppe bestående af Syrien, Usbekistan, Kina og Qatar.

Langt mere bid er der i Mexico, der som vanligt spadserede igennem deres kvalifikation. De vil uden tvivl give Sverige kamp til stregen i hvad der må forventes at være kampen om andenpladsen i gruppen. Og den ligner på forhånd en noget nær 50/50. Men lad os underholde tanken om, at Sverige går videre som toer.

De skal i så fald møde vinderen af gruppe E bestående af Brasilien, Schweiz og Costa Rica. Og det skulle undre meget, om ikke det bliver Brasilien. Sverige har før slået favoritter, spørg bare italienerne, hvad de skal fordrive tiden med til sommer. Men Brasilien, som er cirka lige så stor forhåndsfavorit som Tyskland, ligner trods alt for stor en mundfuld for vores svenske brødre.

Uden at skulle beskyldes for at have analyseret de tre nordiske hold ved VM med rød-hvide briller på, er vores dom altså klar, når det gælder de nordiske hold ved VM: Danmark står med langt de bedste chancer for at komme længst ved VM i Rusland. Kom så, drenge! Både de danske, svenske og islandske!

Vi håber, du er blevet klogere af vores artikel om de nordiske hold ved VM. Læs også vores komplette VM-guide. Du kan også bette på VM her. Regler og vilkår gælder.

Hent din Unibet bonus