Betting på eSport

Det er ikke en “rigtig” sportsgren, og alligevel er det et af de mest hastigt voksende og populære fænomener på betting-markedet: eSport.

Både udenlandske og danske bookmakere har fået øjnene op for, at eSporten er kommet for at blive. De tilbyder i stigende grad eSport betting på turneringer i League of Legends (lol), Counter Strike og andre vellidte spil på markedet.

I denne artikel ser vi nærmere på eSportens historie og udvikling samt på, hvilke danske bookmakere, der ligger lunest i svinget, når det kommer til betting på denne nye, spændende legeplads og indtjeningskilde.

Hvad er eSport?

Lad os først ridse de vigtigste eSport-fakta op.

eSport er kort for “elektronisk sport”. Som ordet antyder, er eSport computerspil – eller gaming – på konkurrenceplan, hvor spillerne fra hver deres computer spiller mod hinanden om penge eller udstyrs-præmier.

Siden omkring år 2000 har eSporten udviklet sig til at blive et folkekært fænomen på linje med fodbold. Hvor stjerne-fodboldklubber stadig tiltrækker og fylder stadioner med dedikerede fans og sportsentusiaster, har de i den grad fået kamp til stregen af eSporten.

Til de største eSport-konkurrencer og turneringer samles op mod 50.000 tilskuere, og millioner af mennesker følger med online via internet og tv.

Betegnelsen eSport – eller e-sport-spil – dækker over en række computerspil, hvor man kan dyste mod hinanden: De mest populære er:

  • DOTA 2
  • League of Legends
  • Counter-Strike: Global Offensive
  • Starcraft
  • Fodboldspillet FIFA.

Som kendere af eSport vil vide, er de fleste af disse spil skydespil og strategispil i realtid, og spillene handler for de flestes vedkommende om at destruere modstanderne.

På verdensplan regner man med, at omkring 150 millioner mennesker følger med i eSport på for eksempel Twitch.tv, som er en online live-streaming video-platform med over 9,7 millioner brugere på daglig basis. 75 procent af de udøvende eSport-spillere er mellem 18 og 34 år, og hele 82 procent er mænd.

eSports udvikling gennem tiden

De allerførste konkurrencer i eSport foregik i begyndelsen af 70’erne i de tidlige computerspil og blev i 90’erne mere udbredt, for eksempel i skydespillet Quake. Men, som allerede nævnt, tog eSporten og den tilhørende betting herpå først for alvor fart omkring årtusindeskiftet.

… I dag er eSport tydeligvis et hurtigt voksende fænomen, og det er helt klart min vurdering, at udviklingen kommer til at fortsætte. Det kan man blandt andet se på mediedækningen, pengepræmierne, antallet af spillere og publikums størrelse.

Professor ved Center for Computer Games Research ved IT Universitetet i København, Espen Aarseth, til Faktalink.dk.

I Sydkorea bliver eSport anset som en nationalsport, og også i Europa, USA og Kina vinder det lige så hurtigt frem, som selv den skarpeste Formel 1-bil accelererer. Så bookmakerne har altså nok at se til med at følge med betting på eSport.

eSport i Danmark

Også i Danmark er eSporten på fremmarch, og faktisk kommer nogle af de bedste eSport-spillere fra vores lille andedam.

Første gang et dansk eSport-hold deltog i en international turnering var i 2001, og i 2007 blev den danske eSport-organisation, Esport Danmark, stiftet. I 2010 afholdtes Danmarks første og største eSports-begivenhed, Copenhagen Games, og siden er den foregået hvert år. Desuden bliver der på månedlig basis afholdt mindre konkurrencer i eSport i Danmark. Du kan finde kommende events på esport.dk.

Man mener, at omkring 300.000 danskere dyrker eSport, hvilket ifølge DBU kun er 35.459 færre mennesker end dem, der er aktive i en “rigtig” fodboldklub. Også herhjemme er det mandlige køn kraftigst repræsenteret, når det gælder eSport og gaming, og hver femte dansker mellem 18 og 29 dyrker i dag eSport.

En af de tunge drenge inden for eSport i Danmark er den unge FIFA-spiller August Rosenmeier, som spiller for eSport-holdet Paris Saint-Germain eSports og blandt har vundet verdensmesterskaberne FIFA Interactive World Cup (FIWC) og Electronics Sports World Cup (ESWC), det skandinaviske mesterskab og DM i FIFA.

Også store firmaer har fået øjnene op for eSport i Danmark. IT-entreprenøren Tommy Ahlers’ er for eksempel sponsor for det danske Counter-Strike hold Astralis, og cykelhelten Bjarne Riis er medejer af eSport-organisationen Tricked, som huser 20 professionelle eSports-gamere.

Danmarks største fodboldklub FCK har, i samarbejde med Nordisk Film, investerer et årligt tocifret millionbeløb i at etablere tre professionelle eSportshold.

Betting på eSport – favorit bookmakere

At betting på eSport også bliver mere almindeligt hos bookmakerne, har selvfølgelig at gøre med udviklingen inden for selve eSporten. For bookmakerne giver betting på eSport mulighed for at satse på en helt ny målgruppe, fordi eSport tiltrækker andre og flere end dem, der i forvejen oddser på sport.

Desuden er eSport ikke begrænset af for eksempel årstider og vejr – end ikke af døgnets timer: Mange eSport-spillere spiller om natten og kan desuden deltage i flere forskellige turneringer og spil samtidigt.

Lad os se på, hvilke bookmakere, du skal gå til som eSportsentusiast og gambler, der gerne vil prøve kræfter med eSport betting: Danske Spil, Unibet og Nordicbet er nogle af de bookmakere med dansk spillelicens, der er fremme på beatet, når det gælder betting på eSport.

eSport hos Unibet

Hos Unibet finder man odds på CS:GO, DOTA 2, League of Legends, Hearthstone og Starcraft II. Under de større events som eksempelvis de forskellige Majors i både CS:GO og DOTA 2 kan man finde udvidede odds og specials på visse kampe.

Anmeldelse: Hvilke fordele er der ved Unibet bonus?

Desværre har vi endnu ikke set, at Unibet tilbyder live betting på eSports. Vi har heller ikke set odds på mindre spil som det hurtigtvoksende FIFA, Call of Duty, World of Tanks og Heroes of the Storm.

eSport hos NordicBet

Den skandinaviske spiludbyder Nordicbet har i de sidste år virkelig bestræbt sig på at følge med eSport-udviklingen. Via NordicBet kan man finde eSport betting på hen ved alle eSport-spil fra CS:GO, Lol; DOTA 2 til Hearthstone og Halo.

NordicBet er desuden sponsor for det danske eSports-hold Wicked Gaming, der har hold i sportsgrenene FIFA, LoL, Heartstone og CS:GO og er repræsenteret i mange internationale turneringer. Derfor har NordicBet særligt fokus på odds og specials i de turneringer og kampe, hvor Wicked Gaming deltager.

Anmeldelse: NordicBets bonus?

De nævnte bookmakere har forstået, at eSport ikke sådan lige er til at ignorere og har derfor valgt at satse stort på betting på eSport og den tilhørende målgruppe. Som gambler skal man dog være opmærksom på, at fordi eSport stadig er et nyt fænomen, sætter bookmakerne typisk procenten lavere for at være sikker på at tjene penge i sidste ende.

eSport – En rigtig sport?

I Frankrig har store aviser som L’Equipe og Le Figaro dedikerede e-sportsjournalister, og tv-kanalen BN Sports skifter uden at blinke fra et indslag om fodbold til et om Counter-Strike. August Rosenmeier i et interview til Dagbladet Information.

August Rosenmeier i et interview til Dagbladet Information.

Den unge eSportsstjerne pegede med rette på, at eSport i Danmark endnu ikke er anerkendt som en rigtig sport på linje med fodbold, tennis eller selv bordfodbold og dart. I USA, Kina og Sydafrika anses eSport for at være lige så meget en sportsgren som de førnævnte, men Dansk Idrætsforbund vægrer sig ved at give sig hen til eSportens popularitet.

På 23 danske efterskoler og gymnasier tilbyder man dog eSportslinjer på lige fod med de mere klassiske fodbold- eller håndboldlinjer. Og også Dansk Atletik Forbund (DAF) har valgt at optage eSport som associeret medlem. Også Danske spil er positivt indstillede:

Ser vi frem mod 2025, tror vi på, at eSport bliver en af de tre største idrætsgrene i verden, fordi en stor del af verdens befolkning er fokuseret på tankesport og på, hvad man kan skabe fra digitale platforme.Danske Spils direktør, Niels Folmann i et interview til DR.

Danske Spils direktør, Niels Folmann i et interview til DR.

Sideløbende med OL i Brasilien i 2016 afholdt Den Olympiske Komité (IOC) et eSport-event i samarbejde med Den Internationale eSportskomité (IeGC), og på rygteplan skulle Kina have forsøgt at presse eSport ind til OL allerede i 2008. eSport lever dog ifølge IOC endnu ikke op til det olympiske reglement, der kræver, at man organiserer sig i globale forbund og implementerer WADA’s antidoping-reglement.

Der er vist ingen tvivl om, at den digitale verden efterhånden også omfatter sporten. Og bookmakerne må vist hellere tage løbeskoene på, for at følge med den rivende udvikling inden for betting på eSport.

Betting på esport FAQ

Her er nogle af de oftest stillede spørgsmål til betting på esport.

✅ Hvilke esport bookmakere findes der?

De fleste bookmakere i dag tilbyder esport betting. Du kan blandt andet læse mere om NordicBet og Unibet i denne artikel.

✅ Hvilke esportsgrene er de mest populære?

Nogle af de mest populære spil er DOTA 2, League of Legends, Counter-Strike: CS:GO, Starcraft og FIFA.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening