EM i fodbold – turneringens historiske udvikling

Er du allerede begyndt at glæde dig til EM? Europamesterskaberne i fodbold fylder 60 år i 2024, og i anledningen gennemgår vi EM i fodbold 2024 – turneringens historiske udvikling. Hvilke lande har været de mest succesfulde i den elskede og prestigefyldte turnering? Hvordan opstod europamesterskaber i fodbold egentlig? Og hvor mange lande var med i den aller første turnering?

Det kan du blive klogere på i denne artikel om EM i fodbold 2024 – turneringens historiske udvikling. Og til dig, der ikke kan få nok af fodbold, har vi samlet en håndfuld sjove og interessante EM-historier, du måske ikke har hørt før. Læs alt om dette års kampprogram.

EM [BONUS operateur=

Hvornår fandt den første EM-turnering sted?

Som fodboldentusiast har du sandsynligvis godt styr på resultaterne i slutrunden til EM 2024, som blev skudt i gang i marts i år. Og selvfølgelig er det også det vigtigste at være opdateret på Danmarks placering og chancer i turneringen. Men hvor opdateret er du på europamesterskabernes historiske baggrund? Ved du, hvornår det danske landshold for første gang spillede med? Læs med her og lær mere om EM’s historie.

Som sagt kan EM-slutrunden næste år fejre 60 års jubilæum, og siden 1960 har den fundet sted hvert fjerde år. Første gang, idéen om at afvikle en europæisk turnering i fodbold blev luftet, var dog allerede i 1927. Det var generalsekretæren for det franske fodboldforbund, Henri Delaunay, som i et brev til det internationale fodboldforbund foreslog det – men der skulle alligevel gå hele 30 år, før idéen blev realiseret.

I 1957 blev forslaget således vedtaget af det europæiske fodboldforbund UEFA. Og vidste du, at det skete i den danske folketingssal på Christiansborg? Det var nemlig her, der på det tidpunkt blev afholdt en kongres, hvor forslaget blev diskuteret. Danmark kan altså på en måde bryste sig af at være selve arnestedet for europamesterskaberne i fodbold.

Hvem varetager europamesterskaberne i fodbold?

Det er det europæiske fodboldforbund UEFA (Union of European Football Associations), som står for at varetage og afvikle EM i fodbold. UEFA er en sammenslutning af de europæiske landes fodboldforbund, og Danmark er selvfølgelig repræsenteret af Dansk Boldspil Union.

UEFA blev oprettet d. 15 juni 1954 i Schweiz og har siden varetaget europamesterskaberne, som er den største turnering i sammenslutningen.

EM’s udvikling siden 1960

EM i fodbold har udviklet sig en del siden den første turnering i 1960. Og turneringen er kun blevet mere og mere populær, som årene er gået. Hver gang, den skydes i gang, sidder millioner af mennesker klar til at følge deres landshold. Og selv de danskere, der ikke til dagligt går vanvittigt meget op i fodbold, kan nok ikke sige sig fra for at kigge lidt med, når de danske landsholdsspillere løber over banen i en slutrunde.

Den nuværende regerende europamester i fodbold er Portugal, der vandt turneringen i 2016. Da blev mesterskaberne spillet i Frankrig, som også er et af de lande, der ofte har været med i opløbet om at blive europamestre. De allerførste europamestre var dog det daværende Sovjetunionen, som i 1960 kunne løbe med guldet ved EM i Frankrig. Dengang havde kun 17 af UEFA’s 31 medlemmer meldt sig til turneringen. I dag kæmper altså en del flere lande om en plads i slutrunden til EM, og Rusland har da heller ikke kunnet kalde sig europamestre siden den ellers lovende start i 1960.

Det første EM blev afviklet som en pokalturnering med både ude- og hjemmekampe. Danmark kvalificerede sig for første gang til EM i 1964, hvor hele 27 lande kæmpede om en plads. Siden den første kvalifikation har Danmark været blandt de nationer, der har deltaget flest gange i EM-slutrunden.

Indtil 1976 foregik slutrunden sådan, at det kun var fire hold, der deltog. Det ændrede sig dog allerede i 1980, hvor antallet blev fordoblet til otte. Fra 1996 fordoblede man igen til 16 hold, og siden 2016 kæmper 24 lande hvert fjerde år om at spille mod de sværeste modstandere i EM-slutrunden.

Hvordan kvalificerer landene sig til EM?

At kunne kalde sig europamester i fodbold er noget, alle fodboldspillere drømmer om. Der er ikke bare en betragtelig sum penge forbundet med at vinde den mest prestigefyldte, europæiske sportsturnering, hvilket naturligvis må siges at være noget af en gulerod.

At spille på europas bedste landshold, er dog noget af det største – bortset fra at blive verdensmester selvfølgelig – man kan opnå som fodboldspiller. Siden EM’s begyndelse er fodboldindustrien gået hen og belvet en millionforretning. Og for de enkelte spillere er det således noget af det bedste, man kan skrive på sit CV, at have været med til at vinde et EM.

Også for nationerne er det at vinde turneringen en kæmpe gevinst, da det er godt for både landets økonomi, turisme og image generelt. At agere værtsland for EM i fodbold er også noget, der er konkurrence om, og turneringen har siden sin begyndelse i 1960 udviklet sig til at blive en vigtig kilde til at skabe opmærksomhed om det land, den udspiller sig i. For at blive værtsland, skal landene skrive en officiel ansøgning.

Men hvordan kvalificerer landsholdene sig til at spille med i slutrunden til EM? Jo, det foregår sådan, at alle UEFA’s medlemslande deles op i fem grupper med fem hold i hver og fem grupper med seks hold i hver. Herefter møder holdene hinanden i deres indbyrdes grupper, og de to lande, som får flest point, går videre til den eftertragtede slutrunde.

Det land, der er vært for mesterskaberne, er automatisk kvalificeret. Og udover kvalifikation via de indledende runder vil fire hold sikre sig en plads gennem Nations League.

Europamesterskaberne i fodbold 2024

Europamesterskaberne i fodbold 2024 bliver den 16. udgave og adskiller sig på flere måder fra tidligere års turneringer. Som vi allerede har nævnt, er 2024 et jubilæumsår for EM i fodbold, og det skal selvfølgelig fejres. Derfor har man valgt at afvikle turneringen på en anden måde i 2024: Kampene skal derfor spilles i 12 forskellige lande og ikke i ét værtsland, sådan som det plejer at være tilfældet. Derfor er der heller ikke èt værstland, som automatisk er kvalificeret til slutrunden.

Danmark er blandt de 12 lande, som får æren af at være værtsnationer for EM i 2024. Som vært for kvalifikationsgruppe B får vi besøg af Ukraine, Serbien, Litauen, Luxembourg og sidste EM’s vind, Portugal. De andre værtslande for EM 2024 er England, Tyskland, Rusland, Skotland, Holland, Irland, Spanien, Ungarn, Rumænien, Italien og Aserbajdsjan. Semifinalen og finalen bliver, lidt pudsigt, da landet jo er på vej ud af EU, afholdt i England.

Danmark til EM 2024

Som de fleste fodboldfans nok ved, har Danmark været heldige og undgået de store fodboldnationer Spanien, Tyskland og talien ved kvalifikationsrunderne til EM 2024. Det danske herrelandshold i fodbold kom nemlig i kvalifikationsgruppe med Schweiz, Irland, Georgien og Gibraltar. Dette ansås fra starten for at være en særdeles god gruppe – dog med Schweiz som en mulig hård modstander.

Men det blev en mere ujævn kvalifikation, end mange havde håber på. Vi måtte således frem til sidste spillerunde, før det stod klart, at Danmark havde kvalificeret sig via andenpladsen i gruppen.

Hvilket land har vundet EM i fodbold flest gange?

Sovjetunionen vandt det aller første EM i fodbold i 1960 men har sidenhen ikke været lige så gode til at spille sig til tops som for eksempel Spanien og Tyskland. Som nævnt er Danmark blandt de lande, som har kvalificeret sig til slutrunden ved EM flest gange gennem tiden.

Vi har dog kun kunnet bryste os af at være europamestre én gang, nemlig i det forjættede år 1992. Med et stærkt hold af unge, talentfulde spillere som Christian Erisen, Nicolai Jørgensen og Kasper Dolberg skulle det dog ikke være helt umuligt, at 2024 bliver året, hvor Danmark kan genoplive fortidens fodboldeufori.

Men har du egentlig styr på, hvilke lande, der har vundet EM flest gange? Og på hvem der aldrig har vundet EM? Test din paratviden med vores liste over europamestre i fodbold nedenfor:

EM i fodbold 2024 – turneringens historiske udvikling: tidligere vindere

  • 1960: Sovjetunionen.
  • 1964: Spanien.
  • 1968: Italien.
  • 1972: Vesttyskland.
  • 1976: Tjekkoslovakiet.
  • 1980: Vesttyskland.
  • 1984: Frankrig
  • 1988: Holland.
  • 1992: Danmark
  • 1996: Tyskland.
  • 2000: Frankrig.
  • 2004: Grækenland.
  • 2008: Spanien.
  • 2012: Spanien.
  • 2016: Portugal.

Som man kan se ud fra denne liste, er det 9 forskellige lande, der har vundet EM i fodbold gennem tiden. Og det er altså Tyskland (medregnet Vesttyskland) og Spanien (som også er det eneste land, der har vundet to gange i træk), som med hver 3 guldmedaljer har været mestre flest gange, skarpt forfulgt af Frankrig, der har vundet turneringen to gange.

Rusland har ikke vundet siden det aller første EM i 1960 /dengang som Sovjetunionen). Og vores skandinaviske nabo Sverige har aldrig kunnet kalde sig europamestre i fodbold, hvilket mange danske fodboldfans nok fryder sig over.

Men bliver 2024 mon året, hvor Danmark igen vinder EM i fodbold? Det må tiden vise. Forhåbentlig har du med denne artikel om EM’s historie kunnet tage lidt af EM-trangen, indtil slutrunden begynder til sommer. Og hvis ikke kommer der da lige en række pudsige facts, som du måske ikke vidste om europamesterskaberne i fodbold. Du kan også læse mere om og spille hos bet365 med vores bet365 bonuskode.

Fun facts om EM i fodbold

– Tyskland og Spanien er ikke bare de to lande, der har vundet EM i fodbold flest gange. De har også kvalificeret sig til slutrunden flere gange, end nogle af de andre hold. Tyskland har 12 gange deltaget i slutrunden, og Spanien har været med ti gange.

– Der er godt gang i overvågningsudstyret ved EM i fodbold. Stort set alle bevægelse, som spillerne foretager sig, bliver registreret på computere, som er installeret i og omkring stadion.

– Irland er det hold, der har vundet færrest kampe i EM-sammenhæng.

– UEFA’s første præsident, Henri Delaunay, døde i 1955 og nåede aldrig at opleve det europamesterskab, han havde arbejdet for, siden han var bestyrelsesmedlem i FIFA i 1920’erne.

– Siden EM’s første afvikling er der kun blevet lavet otte hattrick. Det første blev lavet af den tyske spiller Dieter Müller i 1976 og det seneste af spanske David Villa i 2008, hvor hans hold også vandt turneringen.

– Der er 196 millioner euro på spil i præmiepenge ved EM.

– Der er i alt 1.344.000 millioner billetter til 31 EM-kampe. Af dem har UEFA solgt 574.000 direkte til Europas borgere, uddelt 448.000 til de deltagende landes forbund og givet 322.000 til forskellige sponsorer og VIP’er.

Sjove danske EM fun facts

Vi slutter af med et kig på nogle sjove danske EM fun facts.

– Danmark har været dygtige nok til at kvalificere sig til slutrunden syv gange, men har alligevel været med otte gange på grund af Jugoslaviens diskvalifikation i 1992.

– Der var et minimumskrav for de lande, som har ansøgt om værtskab til EM i fodbold 2024, at stadionkapaciteten er på 50.000 mennesker. Derfor har Danmark været heldige og er kommet med på dispensation, da der kun er plads til knap 40.000 mennesker i Parken.

– I Danmarks kvalifikationskamp til EM-slutrunden 2024 mod Schweiz opstod der en pudsig situation i minutterne op til kickoff. Fordi det danske og det schweiziske flag har de samme farver, kom begge holds spillere til at stille sig ved deres modstanders flag. Ja, nerverne sidder lige uden på shortsene, når man kæmper om en plads i EM-slutrunden.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening