Matchfixing Odds

Betting med en sikker gevinst? Umiddelbart lidt af en gulerod for ivrige sportsbettere. Hyppigheden af matchfixing odds er i de seneste år steget i verden, og muligheden for ”sikkert” spil er blevet lettere tilgængeligt.

Men kan det betale sig i længden at spille på matchfixing odds? Vi ser nærmere på, hvad ulemperne ved at sætte sine penge på aftalt spil er, og hvorfor matchfixing ikke er etisk forsvarligt. Men først: Hvad er matchfixing?

Matchfixing Odds
Foto: Pixabay. Creative commons CC0

Matchfixing odds kort fortalt

Kort fortalt er matchfixing og det at spille på matchfixing odds aftalt spil – et forudbestemt resultat af en sportskamp eller en forudbestemt handling som eksempelvis et gult eller rødt kort. Oftest opnås det gennem bestikkelse af en eller flere involverede parter.

Der findes nogle regler inden for matchfixing i Danmark – ifølge Dansk Boldspils Union er der tre niveauer af matchfixing:

  • Det første niveau indebærer, at personer, der selv deltager i en sportskamp – det kunne for eksempel være en fodboldspiller – spiller på sit eget resultat og altså derfor forsøger at påvirke kampen i en retning, der muligvis ikke er i hele holdets favør men derimod kun i hans egen.
  • Det andet niveau af matchfixing kaldes “organiseret fællesskab”. Her er proceduren den samme som i det første niveau, bortset fra at et helt hold eller en hel gruppe spiller på udfaldet af en kamp, de selv deltager i og forsøger at påvirke den i den retning, der vinder dem penge.
  • Det tredje niveau er det mest alvorlige, da der her er tale om organiseret kriminalitet. Store syndikater eller sammenslutninger forsøger at påvirke spillere, dommere eller trænere til at sikre et bestemt udfald af en kamp og bruger ofte vold, bestikkelse og afpresning som midler til at opnå det givne resultat gennem matchfixing odds.
Matchfixing i Danmark

For at opnå det resultat, matchfixeren ønsker, kan en spiller, dommer eller træner bevidst underpræstere, manipulere eller afpresse sine medspillere. Misbrug af intern viden er også en typisk uetisk adfærd, som ofte er set i forbindelse med matchfixing.

Matchfixing behøver ikke at handle om finansielle gevinster, som matchfixing odds eksempelvis gør. Matchfixing kan også være et sportshold taber med vilje for i den næste runde af en given turnering at møde en modstander, der er lettere at slå og dermed have bedre chancer for at vinde hele turneringen.

Matchfixing i Danmark

Det er typisk bookmakere i Asien, der bliver brugt til at sætte matchfixing odds, men matchfixing er også et stigende problem i Europa. At matchfixing tips – altså tips fra matchfixere om, hvad udfaldet af en kamp vil blive – nu også er blevet et voksende problem i Danmark, hænger tæt sammen med den stigende interesse for gambling.

Matchfixing tips
Et større udvalg af betting-typer resulterer i en stigende risiko for Matchfixing odds. Spilmarkeder fra Unibet.dk.

Antallet af bookmakere er steget, og hvor man tidligere kun kunne spille på et slutresultat af en sportskamp, er det nu muligt at spille på en række mindre begivenheder såsom antal mål i en kamp, hvor mange hjørnespark, der vil forekomme, eller hvilke spillere, der vil score mål. Disse muligheder for at gamble forøger også mulighederne for matchfixing i Danmark.

“Matchfixing er desværre en af de største trusler i moderne fodbold. Det er et udbredt fænomen, som vi ikke kan være forskånet for i Danmark.” Mads Øland, formand for Spillerforeningen, på spillerforeningen.dk.

 Mads Øland, formand for Spillerforeningen, på spillerforeningen.dk.

Men matchfixing odds og matchfixing tips hører ikke kun til i dansk fodbold og gambling. Det er blevet populært at spille på mange forskellige idrætsgrene – for eksempel ishockey, håndbold og tennis. Bet365 er én af de bookmakere der har mange sportsgrene at spille på og du kan læse om deres bet365 bonuskode lige hér. Jo mere populær, en sportsgren er, jo større er risikoen for at falde i en matchfixing-fælde:

“Når populariteten vokser, bliver det også mere interessant for kriminelle at manipulere”, har Kristof Szucz, sportsorganisationen SportAccords rådgiver på matchfixingområdet, sagt i et interview til Poltiken.dk.

Matchfixing i Danmark

Selvom Danmark generelt har et lavt korruptionsniveau, har vi alligevel set en række alvorlige matchfixing-sager. Her er tre af de største sager om matchfixing i Danmark:

Matchfixing-sagen fra Hvidovre IF

August 2014: Seks mænd – hvoraf fire var fodboldspillere for Hvidovre IF – blev sigtet for matchfixing i to fodboldkampe i 1. divison, der blev spillet i 2010 mellem Hvidovre IF og henholdsvis Vejle Boldklub og FC Hjørring.

Angiveligt skulle de fire spillere havde arbejdet sammen med to udenforstående og med vilje have sørget for, at Hvidovre IF tabte de to kampe.

Dette er den største matchfixing-sag til dato i Danmark, og den blev først afgjort i 2016, da retten vurderede, at der ikke var tilstrækkelige beviser til at uddele en straf. Sagen menes at have forbindelse til Asien, da en filippinsk organisation ifølge politiet har spillet, hvad der svarer til to til tre millioner kroner i Asien på kampene.

Matchfixing i 2. division

Oktober 2010: En 2. divisionsspiller fra Vanløse satsede på sit eget holds nederlag mod Helsingør, hvilket gik i opfyldelse. Vanløse fik kendskab til spillerens handling, straffede ham internt og oplyste DBU om sagen.

Kristoffer Wichmann-sagen

Februar 2013: Dansk Boldspil Union idømte FC Vestsjælland-spilleren Kristoffer Wichmann en dom på seks måneders karantæne for matchfixing. Wichmann havde angiveligt via stråmænd spillet for mindst 9000 kroner på sejr til sin egen klub. Han indrømmede at have spillet penge på sine egne kampe, men afslog at have medvirket til matchfixing.

Derfor er matchfixing tips en dårlig idé

Som allerede berørt, er det at spille på et “sikkert” resultat en stor fristelse for mange sports-bettere. Men matchfixing er ikke en sigtbar vej i længden, fordi hårde straffe og domme følger i kølvandet på dem, der bliver opdaget i snyd.

I øvrigt kan man aldrig vide sig sikker på, at en matchfixer taler sandt, og der findes adskillige internetsider, som udnytter spillerne og udgiver sig for at være matchfixere. Dertil kommer, at aftalt spil er amoralsk og går imod selve sportens og bettingens ånd.

“Set fra sportens side er problemet med matchfixing, at man fjerner alle de grundlæggende værdier i idrætten, hvis publikum mister troen på, at konkurrencen foregår fair. Derfor er truslen fra matchfixing så alvorlig«, har Christophe de Kepper, generaldirektør i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), udtalt til Politiken.dk.

Dansk Boldspils Union er enige. På deres hjemmeside understreger de det amoralske ved matchfixing med et fodboldeksempel:

“Fodbold er verdens mest populære sportsgren. Og fodbolden lever af sin integritet. Af tilliden til at to hold på hver 11 spillere går på banen for at vinde kampen. Eller lægger taktikken efter uafgjort, hvis det er opportunt i holdets aktuelle situation og mod den pågældende modstander. Men altid på baggrund af sportslige motiver. Som kunder hos en eller flere spiludbydere skal man forsøge at forudse i sine væddemål. Den integritet skal vi værne om. Det er et fælles ansvar. Derfor er der fælles regler for, hvad der er god opførsel. Og hvad der er ulovligt.”

Fra DBU.dk/matchfixing.

At matchfixing i Danmark er et alvorligt problem, og at der er brug for strammere regler, er også Kulturministeriet bevidst om. Sammen med DIF, DBU, Anti Doping Danmark og Danske Spil har det lanceredt kampagnen #stopmatchfixingDK, som arbejder for bekæmpelsen af matchfixing indenfor idræt.

Kampagne mod matchfixing

Kampagnen opmuntrer eliteidrætsudøvere til at være opmærksomme på og åbne omkring matchfixing og rapportere, hvis de oplever eller ser noget mistænkeligt.

“Matchfixing er et problem, som truer idrættens integritet på tværs af landegrænser og idrætsgrene. Det udfordrer atleternes moral og er en trussel mod idrættens grundlæggende værdier, for eksempel hårdt arbejde, fair play, dygtighed og holdånd”, skriver kampagnen på sin hjemmeside.

I begyndelsen af 2017 introducerede Spillerforeningen en app mod matchfixing: Red Button, hedder den, og den skal gøre det lettere for fodboldspillere at rapportere matchfixing sikkert og anonymt.

“En app er jo ingen mirakelkur, der får matchfixing til at forsvinde med et trylleslag. Vi må forholde os realistisk og se det som en del af en større indsats, der skal sættes ind på alle niveauer i dansk fodbold. Vi skal passe på, at der ikke kommer til at herske en forestilling om, at matchfixing kun er noget, der sker i Asien eller Østeuropa. Det sker også her, og det har alle i fodboldfamilien et ansvar for at forholde sig til og handle ud fra,” har Mads Øland udtalt i en pressemeddelelse fra Spilleforeningen.

Der bliver altså gjort en del i Danmark for at stoppe matchfixing. At holde grådigheden helt fra døren vil dog nok aldrig lykkes fuldstændig, da fristelsen for at spille på et resultat, man tror sig sikker på at vinde, kan være svær at modstå. Men det, der er nemt på kort sigt, giver sjældent pote i det lange løb.

Hvis vi vil sikre, at der i fremtiden overhovedet vil være et marked for sportsbetting – og hvis vi i øvrigt vil have det sjovt med at spille – er det en god ide at stå for fristelsen og boykotte matchfixing odds.

Hos Sportbonuskode.dk er vi imod matchfixing odds!

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening