Betting Ordliste

A

Accumulator
Against The Spread
Ante Post
Arbitrage
Asian Handicap

B

Back
Banker
Bankroll/Balance
Betting Exchange (Spillebørs)
Bonus
Bonuskode
Booking Points
Bookmaker

C

Canadian Line
Center for Ludomani
Chalk
Clean Sheet

D

Dead Heat
Dog
Double Chance/Dobbelt Chance
Draw No Bet (DNB)

E

Each Way
Edge
European Handicap
Even Money

F

Fixed
Future Bet
Første Målscorer

G

Grand Salami

H

Halvleg/Fuldtid
Hedging

I

Indsats

J

Juice

K

Kamp odds
Korrekt Score

L

Lay
Line
Lock

M

Money Line

N

Non-Starter

O

Odds
Over/Under

P

Parlay
Period Betting
Point Spread
Pool Betting
Punter

R

Resultat

S

Scorecast
Spread
Square
Steam

T

Trixie

U

Uafgjort
Ulige/Lige
Underdog

V

Value Bet
Vigorish
Void Bet/Annuleret Væddemål

W

Win Or Win/Place Bet
Wise Guy

A

Accumulator

Accumulator er en række valg, der skal kombineres rigtigt for, at væddemålet er en succes, og som indholder fire muligheder eller mere, og derved adskiller sig fra en dobbelt eller tredobbelt kupon.

Odds akkumuleres hver gang der satses, og det endelige afkast fås ved at gange de valgte odds med hinanden. Hvis et af de valgte spil ikke lykkedes, er hele væddemålet tabt. Denne type spil er attraktiv for folk, der spiller for mindre beløb, fordi der kan vindes et betydeligt beløb for en beskeden indsats.

Against The Spread

Det er et resultat, hvorved favoritterne i en kamp ikke vinder med mere end det valgte handicap. Når to hold er ulige matchede, giver bookmakeren det undertippede hold et forspring for at gøre væddemålet mere lige. Dette er i realiteten et handicap mod favoritterne, og hvis de vinder med mindre end det handicap, der er valgt, er det gået “against the spread”.

Ante Post

Med Ante Post spiller man på en begivenhed, der finder sted på et tidspunkt ude i fremtiden. Udtrykket stammer fra stregen, som markerer startlinjen i hestevæddeløb, men udtrykket anvendes nu i alle sportsgrene.

Et eksempel på et ante post væddemål er, når man spiller på, at et hold vil vinde en turnering. Eksempelvis kunne man satse penge på, at FCK vinder Superligaen eller Real Madrid vinder La Liga.

Ante Pot odds er meget populære før starten på de store europæiske fodboldsæsoner eller store turneringer. Det er samtidig et marked, hvor det er svært at vinde, og man skal ofte vente lang tid, før væddemålet er afgjort.

Arbitrage

Arbitrage er maksimering af afkastet ved en ubalance i et odds for et væddemål. Ved at spille på begge resultater af en begivenhed drages der fordel af uoverensstemmelsen.Arbitrage er en situation, hvor det er muligt, at være sikker på et optimalt resultat på de høje odds og købe et bet ved relativt lave odds.

Væddemålene skal placeres på nogenlunde samme tid i de to markeder, da den mulighed arbitrage giver, hurtigt vil forsvinde på grund af prisbevægelser forårsaget af markedet og udligningen af odds.

Asian Handicap

Hvad er Asian Handicap? Det er en type væddemål med handicap, primært forbundet med fodbold, der først fik sin udbredelse i Asien. Den største fordel ved Asian Handicap er, at den eliminerer muligheden for et uafgjort resultat, da man ikke kan spille på uafgjort. Du kan læse mere omkring Asian Handicap forklaring her.

Normalt giver væddemålet et handicap til favoritten, hvilket giver en fordel til den undertippede. Der er kun to muligheder i asiatiske handicap spil, enten skal man bakke favoritten op eller den undertippede. Man kan både spille fulde indsatser, men også halve indsatser er tilladt, hvilket betyder, at kun halvdelen af indsatsen går tabt.

B

Back

Et væddemål hvor en person satser penge på, at noget sker. Afkastet fra et back bet er bestemt af det simple forhold mellem indsats og odds. Et back bet på 100 kroner til odds 3,00 returnerer 300 kroner (100 kroner x 3).

En spiller, der placerer et back bet, er kendt som en “backer”. De traditionelle bookmakere tager imod væddemål, når en kunde ønsker at spille, men hvis du spiller på en spillebørs, så spiller du mod andre kunder. Her kaldes spilleren, der tager imod dit spil, en “layer”.

Banker

Et valg i et multispil, en akkumulator eller i et systemspil, der ses som sikker. Det kan være et fodboldhold, der har for gode odds i forhold til modstanderen på en kupon.

Banker kan ikke være absolut sikker, da intet er sikkert i sport, derfor er bookmakerne ganske glade for at acceptere akkumulator væddemål.

Bankroll

De midler en spiller har til rådighed, som han kan satse på væddemål. Bankroll stiger og falder alt efter, om man vinder eller taber.

Betting Exchange

En form for bookmaker der giver kunderne mulighed for at indgå væddemål med hinanden. En betting exchange sætter spillere, der satser på hold A, i kontakt med spillere, der satser på hold B, så der kan indgå væddemålet med hinanden.

Væddemålet matches, når begge parter accepterer prisen. Odds på betting exchange er konstant svingende som reaktion på udbud og efterspørgsel på et bestemte odds.

Bonus

Et tilbud fra en bookmaker, der gives til nye kunder, men også til eksisterende kunder. Bonusser til nye kunder kommer generelt i form af ekstra penge, som man får oven i sin første indbetaling. Disse penge skal dog omsættes før du kan få dem udbetalt.

Bonusser er en af de strategier, der benyttes for at tiltrække nye kunder i et konkurrencepræget og konstant skiftende marked. Du skal dog være opmærksom på, at der oftest er gennemspilskrav med til bonusser, som låser pengene til din spilkonto indtil, du har opfyldt kravene.

Bonuskode

En bonuskode kaldes også for kampagnekode, referencekode, tilbudskode og meget andet. Det er en kode, der indtastes, når du åbner en ny konto eller benytter en eksisterende konto til at drage fordel af en bonus.

Bonuskoder er valgfrie, så du skal altid takke ja, hvis du ønsker en bonus. Du kan kun anvende en bonuskode hos den samme bookmaker en enkelt gang.

Booking Points

Booking points er en spiltype, hvor man spiller på antallet af gule eller røde kort i en fodboldkamp. Der tildeles 10 point for et gult kort og 25 for et rødt. Når kampen er slut, udregnes det samlede antal point. Hvis der er tre gule kort i en kamp og et rødt, er den samlede booking 55 (3 x 10 plus 1 x 25).

Spillere kan satse penge på, om der kommer over eller under et samlet antal point. Her er det altid en god idé at analysere på statistikker for hold og dommer for at finde ud af, hvad der er mest fordelagtigt at spille på. Ofte kan der spilles på booking points både pre-match og i live betting.

Bookmaker

En person eller et selskab, der accepterer væddemål fra kunder. Bookmakere kan operere fra væddeløbsbaner, fra spillesteder, via telefon og online. En bookmaker tjener penge ved at lave en profitmargin på sine odds. Målet er at skabe balance og vinde uanset resultatet.

Bookmakere kan altid tabe penge på enkelte væddemål, men matematikken er på deres side, og de vil altid vinde på den lange bane.

C

Canadian Line

Points eller handicap der giver en fordel til den undertippede. Det bruges generelt ved væddemål på ishockey, der er Canadas nationalsport. Der findes også andre handicap-spil, men Canadian line opererer altid med et handicap på 1,5 mål.

Det betyder, at oddset ændrer sig for at skabe balance i væddemålet, og dermed forbliver handicappet altid det samme. Spillere kan øge deres vinderchancer ved at spille på, at favoritten vinder med mere end to mål, eller den undertippede taber med mere end ét mål, men der spilles altid med plus eller minus 1,5 point.

Center for Ludomani

Center for Ludomani er en dansk organisation, der hjælper folk med ludomani og afhængighed af spil. Som en del af deres forpligtelser til ansvarligt spil, skal bookmakere på det danske marked udbrede kendskabet til Ludomani.

Personalet hos Center for Ludomani er dedikerede fagfolk, der gør deres bedste for at hjælpe folk med spilleproblemer. Organisationen skaber også opmærksomhed om potentielle problemer og forsøger at forhindre dem i at opstå.

Chalk

Chalk er et andet ord for favorit, altså den der har det laveste odds på resultatet af en begivenhed. En spiller der altid satser på favoritten, kaldes på engelsk en “favourite backer”.

Nogle spillere vil altid spille på favoritten, uanset odds og muligheder for at spille på andre kombinationer. Ved hestevæddeløb i England, vil en ”Chalk” spiller kun vinde 30% af alle løb, så det er ikke altid den rigtige strategi at spille på favoritten.

Clean Sheet

Et udtryk, der oftest anvendes i fodbold, når der ikke scores mod et hold. Resultaterne skrives på et ark (sheet), hvis der ikke bliver scoret mod det ene hold eller kampen ender uafgjort uden, at nogle af holdende har scoret, er der er opnået et clean sheet.

D

Dead Heat

Et resultat af et hestevæddeløb, hvor det ikke er muligt at bestemme resultatet. Når man ikke kan beslutte, hvilken hest der vandt i slutningen af løbet, erklærer man løbet som dead heat. Når dommeren ikke kan afgøre, hvem der har vundet et løb, kan han bede om et mål foto. Hestene kan her ses på mållinjen og et resultat kan annonceres, selvom afstanden er en pixel.

Kunder, der satser på en hest i et dead heat, får halvdelen af deres indsats tilbage ved de gældende odds. Bookmakerne beholder den anden halvdel, da de skal betale til to vindere, når der bliver erklæret dead heat.

Dog

Underdog eller outsideren i begivenhed, der kun involverer to deltagere. I de fleste head-to-head væddemål, hvor der kun er to mulige udfald, vil en spiller eller et hold altid være favorit. The Dog er den undertippede mod favoritten.

I handicap væddemål får den undertippede en fordel i væddemålet mod favoritten, så folk spiller på både favorit og outsider. Det skaber en større mulighed for indtægt hos bookmakeren.

Double Chance/Dobbelt Chance

Et fodbold væddemål, der kombinerer to ud af tre muligheder i et væddemål. I et 1X2 (hjemme-uafgjort-udebane) væddemålet er kombinationerne 1X, 2X og XX. Odds er udregnet på baggrund af sandsynlighed, og derfor er de ofte ikke særlig høje.

Draw No Bet (DNB)

Et fodbold væddemål, der er ugyldigt, hvis kampen ender uafgjort. I denne af type væddemål returneres indsatsen til spilleren i tilfælde af uafgjort.

Det indeholder en garanti, hvis et konkret resultat ikke opnås. Oddsene er mindre end for 1X2 da uafgjort elimineres, og der derved kun er to mulige udfald, en sejr til hjemmeholdet eller en sejr til udeholdet.

E

Each Way

Et væddemål, der består af to spil. Det består af et vinderspil og et placeringsspil, så man spiller eksempelvis på, at et givet hold vinder en turnering og samtidig på, at de ender i top tre. Hvis holdet vinder på førstepladsen, får man udbetalt gevinst for begge spil, men hvis de slutter på anden- eller tredjepladsen, får man kun en del af gevinsten.

Edge

Edge er den fordel, som bookmakeren har i et væddemål. Alle odds har en edge indskrevet i form af væddemålets marginer. Det betyder, at bookmakeren altid vil vinde i det lange løb.

Kunderne er altid på udkig efter en edge, når de føler oddsene ikke er tilstrækkelige. En edge kan være baseret på nogle oplysninger, som oddssætterne ikke har haft kendskab til, og derfor har sat odds forkert, så kunderne har en fordel.

European Handicap

Et handicap bet, der modsat Asian Handicap dækker tre mulige resultater i en fodboldkamp. Det ene af holdene har fået tildelt et handicap for at gøre væddemålet mere interessant.

Kunderne vinder væddemålet, hvis favoritten i kampen vinder kampen med mere end antallet af mål, de har fået imod sig i handicap. Underdog vinder væddemålet, hvis målforskellen er mindre end handicappet. Uafgjort eller X muligheden opstår, når et hold vinder med antallet af mål svarende til det tildelte handicap.

Even Money

Even money er odds, hvor der er en 50/50 chance for at tabe eller vinde. En succesful spiller vil fordoble sine indsatser i denne situation.

En indsats på 100 kroner vil i dette scenarie returenes med 200 kroner, som svarer til 100 kroner i gevinst. På et odds-marked vil odds typisk være lidt mindre ved even money, da bookmakeren sætter en margin, der sikrer dem gevinst i det lange løb.

F

Fixed Odds

Dette er en type af væddemål, hvor odds er faste og ikke underlagt udsving. Det er typisk ved fysiske kuponer, man finder faste odds, da kuponen udskrives flere dag før de forskellige begivenheder starter.

Her er odds fastsat, og når man har spillet, afregnes gevinsten ud fra de fastsatte odds. Bookmakere udregner dog odds matematisk, så de vil altid være i deres favør.

Future Bet

Et udtryk, der hovedsagelig bruges på amerikanske sportsvæddemål, men faktisk svarer til det samme som ante post i Europa.

Her spiller man på et odds, der først afgøres et stykke ude i fremtiden. Typisk spiller man på, hvem der vinder NHL, NBA eller en anden amerikansk sportsliga det pågældende år. Odds opdateres løbene efter hver runde, og de viser også, hvilke hold kunderne tror mest på.

Første Målscorer

Et væddemål der hovedsageligt kan spilles på i fodbold, men også i andre sportsgrene som ishockey, rugby og amerikansk fodbold. Der er mange variationer af første målscorer, og man kan både spille på første spiller der scorer, det første hold der scorer, første spiller der scorer i første halvleg og første spiller der scorer i anden halvleg.

Der er så mange muligheder for, hvem der bliver den første målscorer i en kamp, hvilket gør dette spil meget attraktivt for bookmakeren. De tilbyder derfor høje odds, men muligheden for at vinde på første målscorer odds er meget lave, og derfor får bookmakeren ofte en god fortjeneste her.

G

Grand Salami

Et baseball væddemål, der er baseret på antal runs scoret i alle kampe på en enkelt dag. Hvis kunderne tror, der vil være flere runs end et fastsat antal, satser de over det antal. Hvis kunderne tror, der vil være færre runs end det fastsatte antal, vil de satse under. Det fastsatte antal spilles i halve runs som eksempelvis 20,5 for at eliminere muligheden for uafgjort, og dermed skal indsatserne ikke returneres.

Det kan være svært at vinde på denne type væddemål, især når der er et fuldt program med op til 15 kampe. Derimod er det en smule lettere at vinde, når der er færre kampe.

H

Halvleg/Fuldtid

Et dobbelt væddemål i fodbold, hvor man både forudsiger resultatet af en fodboldkamp ved halveg og fuld tid. Kunderne skal have ret i begge forudsigelser for at vinde på væddemålet. Der er tre mulige resultater ved udgangen af hver halveg, hvilket svarer til ni forskellige kombinationer i løbet af en hel kamp.

Favoritterne til at vinde kampen, vil generelt være favorit til at være førende ved halvveg. De største ændringer sker, hvis det hold, der taber første halveg, vinder kampen. De spil hedder 1/2 og 2/1, og det er også her, du finder de bedste odds.

Hedging

Hedging betyder at indgå nye væddemål for at sikre en fortjeneste,eller minimere et tab. Det er en metode, hvor man forsikrer sine væddemål ved at spille på det modsatte udfald. Hedging anvendes mest, når de fleste valg i et væddemål med flere kampe er vundet, og man som spiller vil forsikre sig imod de sidste kampe.

Den store gevinst bortfalder, hvis nogle væddemål ikke vindes, men ved også at spille på de modsatte udfald kan man redde nogle af sine penge.

I

Indsats

Det beløb, der satses i et væddemål. Bookmakere har en minimum- og maksimumindsats afhængig af sportens type og popularitet. Usikre spil vil have lave indsatser og dermed begrænsede gevinster. Modsat vil populære sportsgrene have høje indsatser, og her er det muligt at vinde store gevinster.

Afkastet fra et væddemål bestemmes ved at gange indsatsen med oddset. Indsatsen betales altid retur, hvis væddemålet vindes, men bookmakeren beholder det satsede i tilfælde af et tabt væddemål.

J

Juice

Det er et udtryk, der hovedsagelig bruges i forbindelse med væddemål på amerikanske sportsgrene. Juice er den profit margin, som bookmakeren sætter for sine odds. Det kan også anvendes om et spil, hvor spilleren synes, at oddset er for lavt i forhold til risikoen.

Bookmakerens juice svarer til den kommissionen, som han får ved at acceptere indsatser, og det er også kendt som ‘vig’ eller ‘vigorish’. Det er de omkostninger, der skal dækkes for, at de kan tjene penge på at udbyde væddemålet.

K

Kamp odds

Kamp odds er en spiltype, hvor man spiller på de tre mulige udfald i en begivenhed med to hold, som enten kan vinde eller spille uafgjort. Det kan eksempelvis være en fodboldkamp.

Kamp odds er også kendt som 1X2, Vind-Uafgjort-Vind eller Hjemme-Uafgjort-Ude. Det er den mest populære og enkle måde at spille på, da det kun indebærer at forudsige resultatet af en kamp.

Det er populært at kombinere flere kamp odds, hvorved alle odds akkumuleres, så den mulige gevinst bliver endnu højere. Flere kampe på kuponen betyder dog også, at flere hold skal vinde for, man vinder den høje gevinst.

Korrekt Score

Et udtryk, der oftest anvendes i fodbold, hvor man forsøger at forudsige, hvad resultatet af en kamp bliver. At spille på resultatet af en kamp er populært, da oddsene er gode, og man kan få et pænt afkast på et lille indskud.

Bookmakerne finder dog også denne form for spil attraktive, da der er mange muligheder for resultatet, og dermed få vindere og mange tabere. Derfor vinder bookmakerne stort på denne type væddemål, og man skal være påpasselig med at satse store summer på korrekt score.

L

Lay (Salg)

Udtryk for at acceptere et væddemål, når man spiller hos en spillebørs som eksempelvis Betfair. Modellen bygger på peer-to-peer, så den samler de spillere, der ønsker at placere et væddemål, og sætter dem mod de spillere, der accepterer væddemålet. Normalt agerer traditionelle bookmakere som layers, da de arrangerer og accepterer væddemål.

På en spillebørs kan spillerne påtage sig rollen som layer/bookmaker ved at tage imod indsatser fra andre spillere. Her tjener spillebørsen penge ved at tage et lille gebyr fra de spillere, der vinder på væddemålene.

Line

Et udtryk, der generelt er forbundet med at satse på amerikanske sportsgrene. Her kan spillere vædde på, om resultatet af en kamp bliver højere eller lavere end en opsat line.

Et line kan eksempelvis være 3,5, og det er normalt opsat med halve numre for at fjerne muligheden for uafgjort og dermed ugyldige væddemål. I amerikansk sport ændrer oddsene sig ikke, men derimod flytter line sig for at korrigere for resultaterne.

Lock

I betting bruger man udtrykket lock for et væddemål, der ikke kan tabes. Udtrykket bruges ofte i amerikanske sportsgrene og væddemål, så det er ikke et udtryk, man bruger ofte i Danmark.

Hvis du nogensinde vil bruge udtrykket, så husk på, at det bringer ulykke at brug udtrykket, før kampen går ind i sin sidste fase.

M

Money Line

Et væddemål i forbindelse amerikanske sportsgrene, der svarer til at satse på kamp odds i europæisk sport. Væddemålet indebærer at forudsige udfaldet af en begivenhed, det såkaldte 1X2 eller hjemme-uafgjort-ude, uden et handicap.

Det mest almindelige er at spille på favoritten til at vinde. I amerikansk sport tæller resultatet af overtiden oftest med, da kunderne ikke bryder sig om konceptet uafgjort. Så ofte er der kun to muligheder for resultatet og ikke tre.

N

Non-Starter

Dette begreb er som regel forbundet med hestevæddeløb og bruges til beskrive en situation, hvor en hest, der er angivet til et løb, ikke starter. En hest er også beskrevet som værende en non-runner, når den ikke er i stand til at deltage i et løb på grund af en skade, eller hesten er trukket tilbage på grund af ændringer i betingelserne for løbet.

Udtrykket bruges også i andre sportsgrene, når en deltager, der var på startlisten, ikke er med.

O

Odds

Odds er de tal, der bruges til at udtrykke sandsynligheden for, at en hændelse sker ifølge en bookmakers udregninger. Det er den pris, som en spiller får, når der placeres et væddemål på et resultat af en begivenhed. Afkastet fra et vindende væddemål beregnes ved at gange odds med indsats, så 100 kroner på odds 1,50 giver 150 kroner i gevinst.

Man kan sige, at et hold har oddsene med sig, hvis de er favoritter, og de har oddsene imod sig, hvis de er ikke har stor sandsynlighed for at vinde.

Odds udtrykkes forskelligt i rundt om i verden. I Europa har vi oftest decimal odds (eksempelvis 3,00), men i UK bruger de fraktionerede odds (eksempelvis 2/1). Uanset hvordan odds er udtrykt, så udtrykker de altid sandsynligheden for, at noget sker.

Som spiller skal man vurdere odds, analysere og beslutte, om de er værd at satse penge på. I teorien vil bookmakere altid vinde i det lange løb, men i praksis kan man som spiller godt slå dem, hvis man analyserer grundigt, før man spiller.

Over/Under

Over/under er et væddemål på, om det samlede resultat i en begivenhed vil være højere eller lavere end et fastsat tal. Eksempelvis kan det være en fodboldkamp, hvor man spiller på, om der kommer over/under 2,5 mål.

Væddemålet kan anvendes på alle sportsgrene med et pointsystem, og det udtrykkes ofte som et to-vejs-spil. I fodbold kan man spille på at antallet af mål er større eller mindre end et fastsat tal, som bookmakeren har valgt. Der bruges oftest halve numre som 1,5, 2,5 og 3,5 for at eliminere uafgjort og forhindre ugyldige væddemål.

P

Parlay

Parlay findes i amerikanske sportsvæddemål, og det svarer til akkumulator og multispil i engelske væddemål. Her satser man på flere resultater, og dermed akkumuleres oddsene, så man spiller om et større afkast. Alle væddemål skal vindes for, at en parlay vindes, og man kan indkasserer gevinsten.

Bookmakere er meget glade for parlay spil, da chancen for at kunden vinder ofte er meget lille. Spillere bliver ofte tiltrukket af de akkumulerede odds, der kan give en god gevinst med blot en lille indsats, men sandsynligheden for at vinde er meget lille.

Periode Betting

De fleste amerikanske sportsgrene er opdelt i perioder, og her udbyder bookmakerne et bredt udvalg af odds for hver periode i en kamp. Denne type spil er meget anvendt i ishockey, der spilles over tre perioder af 20 minutter.

Amerikansk fodbold og basketball spilles over fire halvvege, men her kan man også satse på spil til hver halvleg, og resultatet af en halvveg eller af en hel kamp er meget populære spil. Periode betting er ikke muligt i baseball, da denne sport spilles over innings, der ikke er tidsspecifik.

Point Spread

Point spread udtrykker forskellen i scoringer mellem to hold, der er forudsagt af en bookmaker. Det svarer til handicap og afspejler sandsynligheden for at vinde en kamp via line odds.

Point spread udtrykkes ofte i halve point for at forhindre ugyldige væddemål, og spillere kan satse på, at forskellen i score vil være højere eller lavere end det, bookmakeren har sat den til.

Pool Betting

En type væddemål, hvor afkastet ikke er baseret på odds, men derimod andelen af vindere af væddemål placeret på et resultat af en sportsbegivenhed.

Den samlede indsats deles blandt vinderne efter udbyderens procentdel er trukket fra. Udbyderen vil her vinde uanset udfaldet, da de ikke tage nogen risiko ved at udbyde odds og tage imod indsatser. Puljevæddemål er ofte drevet af staten og giver værdifuld skatteindtægter.

Punter

En person, der placerer et væddemål hos en bookmaker. Punter er også kendt som en gambler, spiller eller en kunde.

En god punter indgår et væddemål med bookmakere efter at have vurderet alle odds på markedet. Når man placerer et væddemål, siger man, at man har lavet et punt på resultatet af noget, der ikke i forvejen er kendt.

Eb punter satser nogle penge i håb om at modtage et afkast, som er bestemt af odds og indsats. En gambler er lidt anderledes end en punter, da en punter vurderer det potentielle afkast og ser efter en værdi i markedet, før de placerer deres væddemål.

R

Resultat

Resultat udtrykker, at man spiller på vinderen af en sportsbegivenhed. Det er et af de mest grundlæggende væddemål og meget nemt at afgøre, da man blot kigger på resultatet af begivenheden.

I fodbold svarer et resultatvæddemål til, at man satser på 1X2 også kendt som hjemme-Uafgjort-Ude. Nogle sportsgrene som tennis og billard har kun to resultater, som spilleren kan satse på, da disse begivenheder ikke kan ende uafgjort.

S

Scorecast

Et fodbold væddemål, der kombinerer den første spiller til at score i en kamp og korrekt score. Her spiller man kun på de 90 minutter, og væddemålet omfatter ikke overtid. Scorecast odds er ikke beregnet ved at akkumulere odds på første målscorer og den korrekte score. Derimod sætter bookmakeren selv scorecast odds, der dog ofte er meget høje.

Spread

En forkortet betegnelse for points spread, der svarer til forskellen i odds mellem favoritterne og de undertippede. En spread påføres, når holdene ikke er jævnbyrdige, så man kan tiltrække nogle spil på det undertippede hold.

I Danmark kender vi mest Spread som handicap betting, hvor det undertippede hold eksempelvis tildeles 2,5 mål før kampstart.

Square

En square er en spiller, der følger de ‘kloge’ spillere, som satser tidligt i et marked, når de ser en fordel og en værdi i et spil. De kloge spillere overvåges af bettingselskaberne, fordi de afslører fejl ved odds, og de har ofte bedre information om kampene.

Der er mange flere squares end kloge spillere, og i teorien vil en klog spiller sætte en trend, som de andre spillere så følger. En sqaue er generelt en afslappet eller urutineret spiller, der spiller uden strategi i sine væddemål.

Steam

Steam bruges til at udtrykke, at en kamp eller et marked er meget populært på et givent tidspunkt. Det er så populært, at det damper, og deraf kommer navnet ‘steam’.

Steam forårsages af en række begivenheder, der får odds på en begivenhed til at ændre sig usædvanligt hurtigt. Spillere bemærker det hurtige skift i odds og satser på begivenheden, hvilket øger farten på ændringerne og fører til endnu flere satsninger.

Steam kan også skyldes, at en grupper spillere placerer samme indsats på samme tid, eller det kan skyldes en markedsreaktion på information om en skadet spiller, ændringer i vejret eller noget helt tredje.

T

Trixie

Trixie er meget anvendt ved hestevæddeløb, og det omfatter et væddemål med tre valg. Væddemålstypen er dog også populær i andre sportsgrene som tennis og fodbold.

På et trixie væddemål kan der spilles på kampodds og det består af tre væddemål. En trixie består af tre doubler og en tripple, så man placerer altså fire indsatser i alt. Hvis man taber et væddemål, så har man tabt en tripple og to doubler, men man har stadig en double og kan derved sikre sig en del af sin tabte indsats.

U

Uafgjort

Når der ikke kan erklæres en vinder af en kamp, da hver deltager har lige mange point. I nogle sportsgrene er det muligt at satse på et uafgjort resultat, såsom kampens resultat i fodbold. En fodboldkamp kan vindes af hjemmeholdet, vindes af udeholdet eller ende uafgjort.

På nogle spilmarkeder er det dog ikke muligt at spille på uafgjort, da sporten ikke tillader uafgjort resultater. Tennis tillader eksempelvis ikke uafgjorte kampe. Bookmakere kan også eliminere muligheden for uafgjort i eksempelvis fodboldkampe ved at udbyde handicap odds. Her kan de give det ene hold 1,5 mål i forspring, og derved vil der altid være en vinder af væddemålet.

Ulige/Lige

Ulige/lige er et væddemål, hvor kunderne forsøger at forudsige, om antallet af forekomster i en sportslig begivenhed er lige eller ulige. Alle sportsgrene har et pointsystem, hvor resultaterne i spillet, kan være enten lige eller ulige. En fodboldkamp kan eksempelvis enten ende med 0, 1 eller 4 mål.

Ulige/lige er i realiteten som at spille på sort eller rød på rouletten. Der er ikke nogen logik for det endelige resultat, det handler mere om held. I nogle tilfælde kan begivenheden ende uden scoringer, altså med et samlet nul, som i denne type væddemål tæller som et lige tal. Hvis du regner med at kampen ender 0-0, kan du altså med fordel spille på ‘lige’.

Underdog

Underdog er outsideren, der også er kendt som underdog i en kamp mellem to hold. Det er sjældent, at odds for to hold er ens, og der vil generelt altid være en favorit og en underdog. Favoritten giver dårligere odds end underdog i væddemål på vinderen af en kamp.

Hvis man spiller på handicap væddemål, kan man dog ofte finde gode odds på det undertippede hold.

V

Value Bet

Et væddemål, hvor bookmakerens odds opfattes som at være forkerte, og det giver spillerne mulighed for at opnå en fordel. Spilleren vurderer odds på grundlag af tilgængelige informationer, og hvis odds er gode end sandsynligheden stor, vil de placere et væddemål. Hvis der kun er dårligere odds til rådighed, vil de ikke satse.

Et value bet finder sted, når der er uenighed mellem oddssætteren og spillerne. Her ser spillerne ofte, at de kan hente god værdi og dermed et godt afkast på et bestemt odds.

Vigorish

Vigorish er den profitmarging, som bookmakere putter ind i deres odds. Denne margin er med til at sikre, at bookmakeren altid vinder i det lange løb.

Du kan udregne margin ved at sige (1/decimal odds A) x 100 + (1/decimal odds B) x 100 + (1/decimal odds C) x 100. En kamp mellem Sevilla og Bilbao er odds eksempelvis 1=2,05, x=3,50 og 2=3,60. Her er kan margin udregnes til at være 48,78 +  + 27,78 + 28,57 = 105,13. Dermed har bookmakeren altså en margin på 5,13 %.

Void Bet/Annulleret væddemål

Et væddemål, hvor indsatsen returneres på grund af særlige omstændigheder, der betyder, at væddemålet ikke kan afgøres ved at finde en vinder og en taber.

Annullerede indsatser er almindelige i handicapspil, der er udtrykt i hele tal. Bookmakere anfører også, at hvis de laver en klar fejl i deres odds, kan et væddemål annulleres., og alle indsatser bliver her refunderet. Uventede begivenheder, der betyder, at begivenheden ikke kan fuldføres, resulterer også i annulerede væddemål.

W

Win Or Win/Place Bet

To typer af væddemål, der generelt spilles på hestevæddeløb, men også på andre sportsgrene. At spille på en hest til at vinde et løb betyder, at væddemålet kun giver gevinst, hvis hesten vinder. At spille på en hest til at vinde eller dens placering betyder, at væddemålet giver gevinst, hvis hesten vinder et løb eller er placeret korrekt.

Place bet varierer alt efter antallet af deltagere og typer af løb. Place bet væddemål satses ofte på outsidere, som giver højere odds. Et win/place spil kræver to indsatser, så man skal altså satse dobbelt for at spille på et win/place spil.

Wise Guy

En sofistikeret spiller, der kender markedet, fordi han har bedre information end bookmakeren. Wise guy kan oversættes til klog fyr, og det er en spiller, der vil satse tidligt og drage fordel af en opfattet værdi i et spil.

Bookmakere overvåger kunderne og kan identificere wise guys. Dem følger de, og ofte justerer de deres odds i henhold til de kloge spillere. Almindelige spillere følger ofte de kloge spillere og bruger ændringen i odds til at lave beslutninger om deres væddemål. En wise guy er generelt en professionel spiller og er også kendt som ‘a sharp’.

Læs også vores artikel om matchfixing odds

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening