Landsholdet EM 92 vs landsholdet EM 2021

I 1992 vandt et middelmådigt dansk landshold EM i Sverige. Men hvor gode er Danmark anno EM 2023 i forhold til heltene fra ’92?

Det vil for altid stå tilbage som en af de mest mirakuløse sportspræstationer i dansk idræt, da landsholdet kom med på et afbud og tog fusen på hele fodboldverden i 1992. Det er samtidig en præstation, der giver danske fodboldfans håb om, at intet er umuligt, så længe bolden er rund og Danmark er med ved en slutrunde.

Og hvis et middelmådigt hold kunne gøre det i ’92, så behøver vi vel ikke at have et meget bedre hold i 2023 for at vinde EM igen?

EM 2023 bliver blandt andet spillet i Parken og som optakt til den store fodboldfest, har vi prøvet at sammenligne heltene fra ’92 med det landshold, der formentlig kommer til at stille op for Danmark i 2023.

De nuværende spilleres niveau er et udtryk for deres vurdering i det populære fodboldspil FIFA, mens heltene fra 92 er blevet vurderet ud fra deres karriere og præstation under slutrunden.

Målmand

EM 1992: Peter Schmeichel, 28 år
Vurdering: ★★★★★

Allerede i 1991, smed Manchester United omkring 5 millioner kroner for Peter Schmeichel, efter han havde brilleret i UEFA Cuppen for Brøndby IF. Schmeichel kunne et år senere ikke kun kalde sig Europamester, han blev såmænd også kåret til Verdens bedste målmand.

Schmeichel havde flere redninger under slutrunden som er blevet helt legendariske, og han regnes af mange som den vigtigste grund til, at Danmark kunne vinde EM 1992.

Han bliver i dag regnet som en af de allerbedste målmænd igennem tiden og er også den eneste danske ‘Legend Player’ i FIFA-spillene sammen med Michael Laudrup.

EM 2023: Kasper Schmeichel, 32 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (83)

Kasper Schmeichel er af gode årsager aldrig kommet i nærheden af farmands legendariske niveau, men sønnike har dog vist, at han også kan være en mirakelmager for Danmark.

Til VM i 2018 reddede han flere gange Danmark, når der var allermest brug for det. Så når man nu ikke kan få en ung Peter Schmeichel i målet, så er en fuldvoksen Kasper Schmeichel et rigtig fint alternativ mellem stængerne.

Højre back

EM 1992: John Sivebæk, 31 år
Vurdering: ★★★★
John Sivebæk var en klassespiller på højreback og ikke mindst på wingen, når landsholdet spillede med tre mand i centerforsvaret, som man gjorde i finalen i ’92.

Sivebæk, som idag arbejder som spilleragent, har scoret intet mindre end 41 mål i 296 kampe for Vejle og var også forbi Manchester United, AS Monaco, Saint-Etienne og Pescara.

Hans 87 landskampe taler for sig selv og vidner om at den hurtige og tekniske Vejlegenser i mange år sad solidt på pladsen på landsholdet.

EM 2023: Peter Ankersen, 29 år
FIFA-vurdering: ★★★ (73)

Peter Ankersen er i hård konkurrence på den danske højreback med spillere som Joakim Mæhle og Henrik Dalsgaard.
Men selvom konkurrencen er hård, kunne man godt savne en spiller med samme klasse som Sivebæk på det nuværende landshold.

Der er spidskompetencer hos alle spillerne, men man savner lidt en helstøbt og komplet højreback, som er god i begge ender af banen.

Centerforsvar

EM 1992: Lars Olsen, 32 år
Vurdering: ★★★★
Han var knap så flamboyant og underholdende, men Lars Olsen var en meget solid anfører for Danmark fra 1990 til 1994.

Lars Olsen nåede et par udlandsophold i Schweiz, Tyrkiet og Belgien, men huskes vel nok bedst for at være en del af det legendariske Brøndbyhold, der i 1991 var minutter fra at spille sig i Uefa Cup-finalen.

Olsen nåede 84 landskampe og var et godt udtryk for det stærke kollektiv, der sikrede Danmark EM-triumfen.

EM 2023: Simon Kjær, 30 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (81)

Simon Kjær og Lars Olsen matcher faktisk hinanden rigtig godt. Simon Kjær har måske en anelse mere råstyrke og power i duellerne, men mangler måske lidt af Lars Olsens coolness og lederegenskaber.

Kjær viste sig dog frem som en kompetent anfører til VM i Rusland i 2018, hvor han til tider dominerede banen på Danmarks halvdel.

Centerforsvar

EM 1992: Kent Nielsen, 30 år
Vurdering: ★★★
Kent Nielsen var en bomstærk midterforsvarer der med sine 192 centimer ragede godt op i luften. Den senere mestertræner i AaB var en rutineret mand ved EM i 1992, hvor han var vendt hjem til AGF, efter to succesfulde sæsoner hos Aston Villa i Premier League.

Han blev især kendt for sit saksepark i finalen, der lige nøjagtig snød en helt fri Karl-Heinz Riedle fra at score mod Danmark.

Kent Nielsen nåede at spille 54 landskampe for Danmark.

EM 2023: Andreas Christensen, 23 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (80)

Andreas Christensen er vel nok det største danske forsvarstalent siden Daniel Agger. Og med utallige kampe for Chelsea på cv’et og et hav af Bundesligakampe, har han i en meget ung alder nået mere end Kent Nielsen, der dog blev Europamester.

‘AC’ mangler måske lidt på det fysiske i forhold til Kent Nielsen, men er til gengæld både fænomenal til at læse spillet og bringe bolden fremad.

Venstre back

EM 1992: Kim Christofte, 31 år
Vurdering: ★★★

Christofte vil altid blive husket for sit iskolde straffespark i semifinalen, hvor han legede psykisk kispus med den hollandske målmand van Breukelen, inden han sikkert trillede Danmark i finalen.

Venstrebacken nåede kun 19 landskampe, men de lå til gengæld på det helt rigtige tidspunkt. Han vandt da også flere mesterskaber med Brøndby og han var blandet andet med, da klubben kom i UEFA Cup-semifinalen i 1991.

Christoftes karriere nåede også forbi udenlandske klubber som KSC Lokeren, Malaga og FC Köln.

EM 2023: Joakim Mæhle, 22 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (77)

Venstrebacken har i mange år været Danmarks store akilleshæl og ser desværre ud til at blive ved med at være det. Derfor er det også sandsynligt, at den meget talentfulde højreback Joakim Mæhle, vil blive brugt på venstrebacken til EM 2023. En plads hvor han har imponeret på U21-landsholdet.

Riza Durmisi og Jens Stryger Larsen som også er i spil til venstrebacken, er udmærkede reserver, men man kunne faktisk godt savne en driftsikker venstrefodet spiller som Kim Christofte på det nuværende landshold.

Central Midtbane

EM 1992: Kim Vilfort, 29 år
Vurdering: ★★★★

Kim Vilfort var hjertet på EM-holdet fra 1992. Brøndbylegenden, der spillede 12 år i klubben, havde et helt enormt løbepensum og var især god til at læse modstanderens opspil.

Vilfort var aldrig kendt som nogen brilliant tekniker, men det var en mand der gik forrest og hans vindermentalitet var helt enestående.

Midtbanekrigeren nåede helt op på 77 landskampe og er i dag i top 15 over flest spillede landskampe for Danmark.

EM 2023: Thomas Delaney, 27 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (82)

Hvis Kim Vilfort var motoren i EM 92, så er Delaney så sandelig også blevet det på Danmarks landshold. Delaney virker også som en spiller med en ekstra lunge, når der er brug for det, og kan vel godt forsvares som værende bedre end Vilfort nogensinde nåede at blive.

Når man er fast mand hos Borussia Dortmund og det danske landshold og oven i hatten er målfarlig, så er det meget godt gået efter danske standarder.

Central Midtbane

EM 1992: John ‘Faxe’ Jensen, 27 år
Vurdering: ★★★

John ‘Faxe’ er selvfølgelig mest kendt for at have “ramt den lige i røven” i EM-finalen i 1992. Men ‘Faxe’ var også en dygtig fodboldspiller, der nåede forbi Hamburger SV og spillede 97 kampe på midtbanen for Arsenal.

Ligesom sin midtbanemakker, Kim Vilfort, har han et kæmpe Brøndbyhjerte og nåede at spille for Vestegnen af tre omgange inden han skrev sig selv ind i historiebøgerne, og blev dansk mester som spillende træner i Herfølge i 2000.

‘Faxe’ nåede at spille 69 landskampe og score 4 mål.

EM 2023: Pierre Emile Højbjerg, 23 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (77)

Forestil dig lige, at Pierre Emile Højbjerg rammer den lige i røven til EM-finalen i 2023 på Wembley. Hvis nogen skulle score et mål ala ‘Faxe’s i 1992, og udtale noget lignende bagefter, er Højbjerg nok et meget godt bud.

Højbjerg har endda langt mere talent end ‘Faxe’ havde, det er bare ikke udfoldet 100 procent endnu. FIFA tror i hvert fald på, at Højbjergs fremtidige niveau ender en hylde højere end hans nuværende og den ‘Faxe’ var på.

Offensiv midtbane

EM 1992: Brian Laudrup, 23 år
Vurdering: ★★★★★

Brian Laudrup var med sin blændende teknik den største stjerne med bolden på for Danmark til EM 1992. En meget vigtig mand at kunne give bolden, når lokummet for alvor begyndte at brænde.

Laudrup var den eneste på det velorganiserede danske landshold, der fik lov at have en nogenlunde fri rolle og han har uden tvivl fyldt meget på modstandernes taktikmøder. Det kan også være en del af årsagen til, at han ikke selv scorede nogen mål, men har skabt plads til en mand som Henrik Larsen.

Han nåede 82 landskampe, scorede 21 mål og er både optaget i fodboldens og idrættens Hall of fame i Danmark.

EM 2023: Christian Eriksen, 28 år
FIFA-vurdering: ★★★★★ (88)

Christian Eriksen blev faktisk født få måneder før EM triumfen i 1992. Og selvom han flere gange er blevet sammenlignet med Michael Laudrup, kommer Eriksen nok aldrig helt op på niveau med de to Laudrup-brødre.

Eriksen er nået et rigtig højt niveau der smager lidt af verdensklasse og ender formentlig med at have haft en flottere klubkarriere end Brian Laudrup. Men når det gælder råt talent, er der bare ikke nogen der når hverken Brian eller Michael Laudrup – heller ikke ‘Kong Christian’.

Offensiv midtbane

EM 1992: Henrik Andersen, 27 år
Vurdering: ★★★

Henrik Andersen bliver desværre husket bedst for sin grimme knæskade i semifinalen mod Holland, der blev starten på enden af en ellers flot udenlandskarriere.

Den venstrebenede midtbaneslider var i sit livs form i 1992 og var rygtet til Sampdoria inden skaden ramte ham. Andersen endte i stedet i Köln, hvor han gennemgik et sandt skadeshelvede, inden han måtte stoppe karrieren.

Andersen spillede otte år i Anderlecht hvor han vandt mesterskaber og UEFA Cuppen. Han nåede at få 30 landskampe og score 2 mål.

EM 2023: Yussuf Poulsen, 25 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (80)

Yussuf Poulsen er blevet en af de sikreste startere i Danmarks startopstilling og efter han er begyndt at score mange mål i Bundesligaen, må han vurderes som klart bedre end Henrik Andersen.

Andersen kunne måske have endt på et lignende niveau, havde det ikke været for hans mange skader.

Offensiv midtbane

EM 1992: Henrik Larsen, 26 år
Vurdering: ★★★

Henrik ‘Store’ Larsen tog fusen på hele fodboldeuropa, da han blev delt topscorer ved slutrunden med sine 3 fuldtræffere. Faktisk scorede Larsen kun to mål yderligere på landsholdet i sine 39 landskampe.

Larsen var nemlig offensiv midtbane og ikke ligefrem kendt som nogen målmaskine på klubplan. Han slog aldrig rigtig til i udlandet, men nød stor succes af flere omgange i Lyngby BK, inden han sluttede karrieren af i FC København i 1999.

EM 2023: Daniel Wass, 30 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (79)

Efter at være blevet taget til nåde af Åge Hareide, kan Daniel Wass godt ligne en spiller der kan ende i en dansk startopstilling EM 2023.

Kigger vi på hans FIFA-vurdering, er han i hvert fald langt foran sine konkurrenter på kanten. 19-årige Jacob Bruun Larsen er dog vurderet til at blive langt bedre end Wass. Spørgsmålet er bare, hvor langt han er nået, når EM 2023 står for døren.

Wass må siges at være en mere komplet spiller end Henrik Larsen var, men ‘Store’ Larsen havde bare en x-factor foran målet i 1992, der er svær at se gentaget i EM 2023 af de typer der er til rådighed for Danmark.

Angriber

EM 1992: Flemming Povlsen, 25 år
Vurdering: ★★★★

Flemming Povlsen græd sig direkte ind i de danske hjerter, da tårerne flød ud af angriberens våde øjne efter finalen i 1992. Manden, der havde løbet solen sort i det danske angreb i alle 5 kampe, kunne simpelthen ikke begribe, hvad der var sket.

Povlsen havde allerede i 1992 fightet sig til en status af fanfavorit hos storklubben Borussia Dortmund. Han var ikke ligefrem en klassisk ‘Fox in the box’, men hans arbejdsraseri og løbepensum var guld værd for Danmark og Dortmund.

Og Povlsen nåede faktisk at score 21 mål i 62 landskampe, inden han på grund af flere alvorlige knæskader måtte ende karrieren på topplan i en alt for tidlig alder i 1995.

EM 2023: Kasper Dolberg, 21 år
FIFA-vurdering: ★★★★ (76)

Kasper Dolberg har potentiale til at blive alt det, Danmark sukker efter i angrebet. Man savner nemlig stadig en arvtager for Nicklas Bendtner, som Nicolai Jørgensen heller ikke har kunnet efterfølge med stil og opgaven virker stadig som en lidt for stor mundfuld for Dolberg.

Så på trods af, at Flemming Povlsen ikke var en af de store stjerner i 1992, så ville han nemt ende med at være førstevalg til EM 2023, hvis han spillede i dag.

Samlet vurdering

Landsholdet 1992: ★ = 39,5
Landsholdet 2023: ★ = 41,5

Læs også vores artikler om EM TV tider.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening