Sådan oddser du på MMA

Mixed martial arts har i en årrække været den hurtigst voksende sportsgren i verden. Med store og velkørende organisationer kloden over, er MMA blevet fast inventar hos diverse bookmakers. Vi forklarer dig, hvordan du kan oddse på MMA og giver dig baggrundsviden om MMA organisationer og kampteknikker.

Sådan oddser du på MMA
IMAGO / USA Today Network

Sådan better du på MMA

Kampvinder

Den klassiske “hvem vinder”. Tror du det bliver Fighter A eller Fighter B?
Der er en teoretisk chance for at kampen ender uafgjort, men det forekommer yderst sjældent.

Over/under

På MMA-bettingmarkedet vil der oftest være en mulighed, der hedder over X,5 omgang. Her kan du oddse på om du, for eksempel, tror at kampen går over 1,5 omgang (7.5 minutter) eller under.

Metode

Hvis du anser dig selv som et MMA-orakel, så kunne dette været stedet for dig. Under metode, kan du finde odds for de forskellige udfald kampen kunne have:

Decision

Kæmperen vinder kampen på point, efter at kampen er gået alle omgange.

KO, TKO eller DQ

Knockout, teknisk knockout eller diskvalifikation, står det for. En diskvalifikation kan forekomme, hvis modstanderen bruger et ulovligt angreb.

Submission

Vinder kæmperen via ledlås eller strangulering.

Omgang

Her skal du gå hen, hvis du har en idé om at din yndlings fighter afslutter sin modstander i første omgang. Under dette punkt kan du finde væddemål for hver enkelt runde.

Live

Du kan selvfølgelig også spille live imellem omgange, men du skal være hurtig! Pausen, for kæmperne, er kun på 60 sekunder imellem hver omgang.

Mixed martial arts udvikling

Kampsport har altid været omkring. Helt tilbage fra det antikke Grækenland, hvor, blandt andet, brydning var i højsædet. Siden har vi haft karakterer som Bruce Lee og Chuck Norris, der i utallige film lærte os at dét, at kunne forsvare sig selv var brugbart.

Siden startede japanske Hisamori Tenenouchi, i 1530’erne, sin egen kampsport og kampsportsskole. Denne form for kampsport brugte få eller ingen våben, indeholdt slag
og fokuserede på kast, ledlåse og stranguleringer. En sport som i dag kendes som jiu jitsu.

De første seriøse MMA-organsiationer så dagens lys i 1980’erne hvor, blandt andet, den brasilianske Shooto var en af de helt store. Senere, i halvfemserne, kom UFC, Pancrase og Pride FC. Sidenhen har mange kampsportsligaer set dagens lys og nogle har allerede drejet nøglen om igen.

Legendariske organisationer som Bodog, WEC og Strikeforce har givet os utallige fede MMA-oplevelser, men er, desværre, ikke at finde længere. Fra de tidlige dage uden vægtklasser og regler til i dag, har sporten været i rivende udvikling – og det kan ses på både produktet, men også på interessen verden over.

MMA’s grundpiller

Brydning

Den måske bedste base at have, hvis man skal i buret og teste sin kunnen en-mod-en. Har man erfaring fra brydning, kan man oftest diktere om kampen foregår stående eller på gulvet,
hvor fordelen er stor i ens favør, hvis man kan holde sin modstander nede og kontrollere ham.

Jiu Jitsu

“The gentle art”, som det kaldes. Brasiliansk jiu jitsu er kendt for at handle mest om at have god teknik, så den mindre mand kan udmanøvrere den større.
Denne kampsport udføres hovedsageligt på gulvet, hvor målet er af pacificere modstanderen med ledlåse og stranguleringer.

Boksning

En væsentlig ting i MMA er helt klart at have nogle gode og hurtige hænder. Selvom det er stærkt at kunne tage kampen til gulvet, så er der en ting, der hersker sandt i mixed martial arts;
At alle kan gå ud af et enkelt godt slag. Så har man dynamit i hænderne, kan det bestemt være en fordel.

Kickboksning

Den udviklede form for boksning, hvor spark også bliver inkorporeret. Det er næsten åbenlyst, at man kan generere mere kraft med et stærkt spark end et slag. Derfor er kickboksning også et vigtigt
element i nutidens MMA, hvor især benspark for alvor er kommet på mode de seneste år. Et par velplacerede spark på læggen kan resultere i midlertidig nerveskade i benet, som med garanti sætter modstanderen ud af spillet.

Muay thai

Thaiboksning foregår, ligesom kickboksning, på benene, men implementerer nogle lidt andre angreb. Muay thai-udøvere er specielt glade for at bruge deres albuer og knæ. Og de bruger dem for at gøre maksimal skade.

Endnu en uvurderlig ting i mixed martial arts, hvor en albue på øjenbrynet sagtens kan betyde, at kamplederen må stoppe opgøret, hvis såret fx bløder for meget eller sidder et komprimerende sted.

MMA regler

Som udgangspunkt kæmpes der 3×5 minutter. Dette ændres dog, som regel, i hovedkampe eller titelkampe, hvor der i stedet kæmpes 5×5 minutter.

Dommerne scorer hver omgang. 10 point til vinderen af omgang, 9 eller færre til taberen.

  • Ingen spark i skridtet
  • Ingen prikken i øjnene.
  • Ingen slag til baghovedet.
  • Ingen slag til rygraden.
  • Ingen manipulering af små led (tage fat i en finger og skade den).
  • Ingen angreb på en modstander, som er “nede”. Dette betyder, at kæmperen har tre berøringspunkter på måtten og modstanderen sparker eller giver knæ til ansigtet.

Overtrædes punkterne vurderer kamplederen om der skal fratrækkes point eller diskvalifceres.

De største MMA-organisationer

UFC

Amerikansk foretagende, stiftet i 1993, og har derfor 30 års fødselsdag i år. Den absolutte leder på markedet, med præsident Dana White ved roret.

UFC er efterhånden gået hen og er blevet decideret mainstream, med store stjerner som Conor McGregor, Ronda Rousey og Nate Diaz som de helt store trækplastrer. Vi danskere har også været repræsenteret med, blandt andre, Martin Kampmann, Mads Burnell, Nicolas Dalby og Mark O. Madsen.

Bellator

Den næststørste spiller, Bellator, er ligeså amerikansk og er bestemt begyndt at kunne sammenligne sig mere med UFC. Bellator MMA har mange genkendelige navne på deres lønningsliste og leverer flere topklasse events år efter år.

PFL

The Professional Fighters League er, selvudnævnt, den mest innovative MMA-organisation i verden. De kører hvert år et turneringsformat for hver af deres vægtklasser, som munder ud i et slutspil.
Vinderen af finalen vinder $1 million dollars.

ONE Championship

Asiens svar på UFC, lidt hårdt sagt. ONE er også ret innovative i deres tilgang til sporten. De leverer både kickboksning-, thaiboksning, grappling og MMA-kampe.
De “tvinger” også deres atleter til at kæmpe en vægtklasse over deres normale vægtklasse, for at undgå vægtcutting og dehydrering. Utrolig populær og velanset organisation i østen.

Cage Warriors

Den engelske feeder-organisation, Cage Warriors, leverer bestemt også et godt produkt. Mest kendt for at have leveret, blandt andre, Conor McGregor til UFC. McGregor var champ i to vægtklasser hos Cage Warriors, inden han tog turen til den helt store liga.

CW er kendt for at have et godt forhold til UFC, og fodrer dem derfor med deres bedste talenter, når de har udtjent deres værnepligt i England og omegn.

KSW

Den polske mastodont, som nærmest er mere populær i Polen, end nogle af de ovennævnte organisationer. KSW leverer et produkt med super underholdningsværdi.
Der er helt sikkert stjålet lidt inspiration fra de gamle Pride FC-dage, med storslåede præsentationer af kæmperne, inden galskaben går i gang, men det gør ingenting. Det gør bare det hele meget federe.

Sådan oddser du på MMA FAQ

✅ Hvilke forskellige kampsporter indgår i MMA?

Brydning, Jiu Jitsu, Boksning, Kickboksning og Muay Thai, som kan minde om kickboksning, dog med større brug af albuer og knæ.

✅ Hvordan oddser man på MMA?

Læs vores artikel og bliv klogere.

18+ | Spil ansvarligt | Regler og vilkår gælder | StopSpillet -  70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, med symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening