Danmark EM – Vi vurderer Danmarks chancer

Det er næppe gået nogens næse forbi, at der skal spilles EM i herrefodbold i 2024, og at noget af turneringen er med dansk deltagelse.

Det bliver tilmed tæt på vores egen andedam, eftersom EM 2024 skal spilles i Tyskland fra den 14. juni. Og det er jo en kæmpe begivenhed for os, der mener, at “Danmark EM” hører sammen som bøf og bearnaise. Vi går i dybden med Danmarks EM chancer, Danmarks EM modstandere og dykker også ned i Danmarks historie ved europamesterskaberne.

Danmark EM 2024

Hvad kan vi forvente af Danmark ved EM 2024? Det er nok et spørgsmål, som mange stiller sig selv for tiden.

Danmarks EM-kvalifikation var ikke altid en lige lækker saga at følge, og selvom vi mildest talt var heldige med en omgang bløde modstandere, så lignede Danmarks kvalifikation til EM i herrefodbold 2024 på intet tidspunkt en selvfølge.

Danmark EM

Derfor er der altså en vis malurt i det danske bæger. Danmark EM 2024-kvalifikationen bød på flere tvivlsomme opgør. Værst var selvfølgelig det uforståelige kollaps ude mod Kazakhstan, hvor en dansk 0-2 føring blev forvandlet til et pinligt 3-2 nederlag.

0-2 nederlaget ude mod Nordirland og 1-1 snorkeren ude mod Slovenien var bestemt heller ikke værd at skrive hjem om, men det var alligevel ude mod San Marino, at der udover Kazakhstan-kollapset var grund til de mest mørkerøde danske ører.

Mod verdens dårligste landshold (!) sled og slæbte vi en 2-1-sejr hjem, der var tyndere end den heroin chic model Kate Moss i midt-halvfemserne. Faktisk var bedriften så stor set med hjemmeholdets øjne, at de fejrede det som en sejr.

Og det tror da fanden for en flok spillere, der alle har jobs ved siden af fodbolden, og som mod Danmark scorede sit første mål i en EM-kvalifikation i syv år(!)

Når man forud for den vaklende danske vralten mod EM i herrefodbold 2024 husker VM-floppet i Qatar, så er det nok til at forstå, hvorfor det er så som så med jubeloptimismen op til Danmarks EM kampe.

Men Hjulmand har før skabt begejstring og sammenhold. Så vi krydser fingre for, at han kan genfinde magien. Læs hér om Danmarks EM trup.

EM 2024 Danmark

Der er deja vú på menuen for danskerne ved EM i herrefodbold 2024. Vores gruppe C består nemlig af:

  • Danmark
  • England
  • Slovenien
  • Serbien

Dermed får vi altså ikke blot en gentagelse af duellen mod Slovenien, som vi havde “fornøjelsen” af i kvalifikationen. Vi får også mulighed for at få hævn over vores bødler fra EM 2021, England.

England endte som bekendt Danmarks EM drømme på en straffesparksscoring i den forlængede (du kan stadig rende os et vist sted, Sterling).

EM 2024 Danmark vil selvfølgelig først og fremmest finde sted i Parken i København, hvor de tre gruppekampe og en af ottendedelsfinalerne spilles. Men EM 2024 Danmark vil blive afholdt mange steder (

Læs mere om kampprogrammet her.

Danmark EM chancer

Der er mange faktorer, der kan spille ind på de danske EM chancer. Det er selvfølgelig nemmest at vurdere, når vi kender faktorer som hvilke spillere der er udtaget, om nogle af holdene er i særligt god eller dårlig form, skader etc.

Alligevel kan vi nu ikke dy os for at tage temperaturen på Danmark EM-chancerne.

Danmark EM odds gruppe CVinder gruppenAvancererAvancerer ikke
England1,401,0413,00
Danmark 🇩🇰5,001,363,00
Serbien9,001,572,23
Slovenien11,002,251,57
Odds fra bet365 25. februar 2024 og kan ændre sig.

Oddsene afspejler altså tydeligt, at England er storfavoritter til at gå videre. Derudover ligner det en hård kamp om, hvem der skal følge med dem.

Ved EM i herrefodbold 2024 er det dog ikke kun nummer 1 og 2 i hver af de seks grupper, der går videre. De fire bedst placerede 3’ere klarer også lige præcis skærene og avancerer til knockout-fasen.

Danmark kan dog ikke løbe fra, at vi spås de bedste chancer for at slutte som toer. Herefter kommer Serbien og endelig Slovenien. Men forskellen i de forskellige EM odds, når det kommer til at avancere fra EM gruppe C, er markant mindre, end vi ser i mange af de andre EM grupper.

Danmarks EM kampe

Med et EM lige på den anden side af grænsen er der selvfølgelig ekstra stor interesse for Danmarks EM kampe i 2024. Mange danske fans vil nemlig lure på muligheden for at se en eller flere af Danmarks EM kampe live på stadion.

Selv hvis ikke du går med den slags planer kan det sagtens være, du er interesseret i Danmarks EM kampe, så du kan få dem noteret i kalenderen.

Danmarks EM kampe i gruppe C er som følger:

  • Slovenien søndag 16. juni klokken 18:00 i Stuttgart
  • England torsdag 20. juni klokken 18:00 i Frankfurt
  • Serbien tirsdag 25. juni klokken 21:00 i München

Danmark EM-kampagnen sparkes altså i gang mod Slovenien i Stuttgart, der ligger i det sydvestlige Tyskland en 130 kilometers penge fra Strasbourg lige på den anden side af den tysk-franske grænse.

Fra Stuttgart til Frankfurt, hvor Danmarks næste EM kamp mod England spilles fire dage senere, skal man overkommelige 175 kilometer stik nordpå.

Forhåbentlig venter herefter som minimum en spændende og afgørende kamp mod Serbien. Skal man se den live, skal man forberede sig på en tur på 350 kilometer sydøstpå for at ramme München nær den østrigske grænse. Den sidste af Danmarks EM kampe spilles nemlig på det moderne superstadion Allianz Arena.

Spil Danmark til EM hos Nye Expekt.

Nye Expekt

Få op til 1.000 kr. i freebet nu!

18+ | Kun for nye spillere bosat i Danmark | Regler og vilkår gælder | Spil ansvarligt | Selvudelukkelse via ROFUS | Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk | Min. indbetaling og indsats på 100 kr til odds 1,80 for at få dit freebet. Maks freebet op til 1,000 kr. F.eks. Lav en indsats på 1,000 kr. og få et freebet på 1.000 kr. Bonus aktiveres ved indbetaling under "min tilbud" og skal bruges inden 60 dage. Indbetalinger foretaget gennem Skrill eller PaySafeCard berettiger ikke til bonussen. Matched freebet kan kun bruges til live spil fra mobilen. Alle regler og vilkår

Danmark Slovenien odds

16. juni 2024, klokken 18:00

Den første af Danmarks EM kampe spilles altså mod Slovenien, som vi som bekendt har mødt for ganske nylig. De to tætte opgør endte henholdsvis 1-1 i Ljubljana og 2-1 til Danmark hjemme i Parken.
Begge kampe vil måske nok blive husket for et ganske højt spændingsniveau. Men der var ikke ligefrem tale om chancerige fodboldmæssige lækkerbidskerner.

De aktuelle Danmark Slovenien odds afspejler, at vi ikke kan løbe fra en solid favoritværdighed. 

Danmark Slovenien EM odds1X2
Danmark-Slovenien1,853,304,50
Odds fra bet365 25. februar 2024 og kan ændre sig.

Det er ellers ikke, fordi vi under Hjulmand er kommet blæsende ud af startboksen ved større turneringer.

Vi husker alle den traumatiske EM 2021 åbner mod Finland – her kan man sige, at alle danske spillere og stabsmedlemmer var lovligt undskyldt. Men VM 2022 var ikke meget bedre, da vi lagde ud med en langgaber af en 0-0’er mod Tunesien.

Mod Slovenien har Danmark dog retteligt en flot historik. Vi har mødt dem seks gange i alt, heraf i fire kampe af betydning. Alt i alt hedder den indbyrdes statistik 5 danske sejre og 1 uafgjort med en målscore på 15-3.

Belært af VM-fadæsen er der da også grund til at tro på, at Hjulmand ikke vil forsøge at fedtspille et point hjem, men gå efter alle tre.

Danmark England odds

20. juni 2024, klokken 18:00

Vi får som nævnt et gensyn med vores onde ånder fra EM 2021 semifinalen, når vi i vores anden kamp ved EM i herrefodbold 2024 skal op mod England.

Der er endnu ikke EM odds ude på Danmark England ved EM i herrefodbold 2024. Men der er ingen tvivl om, at England er klare favoritter. Three Lions scorede sølv ved det seneste EM, og de har i store perioder op til dette EM 2024 været bookmakernes favorit til at løbe med guldet.

Indbyrdes kan vi heller ikke finde den helt store trøst i historiebøgerne. Danmark og England har mødt hinanden 22 gange.

13 gange har englænderne vundet, 5 er endt uafgjort og Danmark har altså blot vundet 4 opgør. Målscoren hedder 38-21 i engelsk favør.

Kigger vi kun på de betydende kampe, bliver det desværre ikke meget bedre. Her hedder statistikken 7 engelske sejre, 3 uafgjorte og blot 1 enkelt nederlag. Det var i vores næstseneste opgør i 2020, da vi vandt 1-0 ude mod England i Nations League.

Der er mildest talt plads til forbedring, og hvilket bedre tidspunkt at starte end ved EM 2024?

Danmark Serbien odds

25. juni 2024, klokken 21:00

Lørdag aften finder EM gruppe C sin endelige afgørelse, når Danmark tørner sammen med Serbien. Det er serbernes første EM-deltagelse siden 2000, hvor de spillede med som Serbien-Montenegro.

Men selvom EM-høsten har været knap, så skal Serbien ikke undervurderes. I samme periode har de spillet med ved 4 ud af 6 VM-slutrunder, hvilket er samme antal som Danmark har opnået.

Serberne imponerede dog ikke i kvalifikationen, hvor de sluttede som toer fire point efter Ungarn og tre foran Montenegro. Efter 8 kampe lød facit på 4 sejre, 2 uafgjorte og 2 nederlag og en målscore på beskedne 15-9.

Det er ikke tal, der indgyder den store ærefrygt i en svag kvalifikationsgruppe, der derudover bestod af Litauen og Bulgarien.

Indbyrdes har vi en perfekt stime mod serberne med lutter sejre. Det er dog også på en tynd baggrund, idet de to lande kun har mødtes tre gange i Serbiens nuværende form. I EM 2016-kvalifikationen slog vi serberne 3-1 ude og 2-0 hjemme.

Og i 2022 vandt vi 3-0 i en venskabskamp. Her tog Mæhle, Lindstrøm og Eriksen sig af de danske mål.

Danmark til EM slutrunden
Danske fans mod Holland ved EM 2012. Kilde – Football.ua under CC BY-SA 3.0

Danmark EM slutrunder

Vi har fået kigget på Danmarks chancer ved det kommende EM. Så med styr på nutiden lad os tage et kig på fortiden.

EM 2024 er det 17. EM i historien, og Danmark har været med i lige over halvdelen af turneringerne med 9 deltagelser. Første gang var i 1964, hvor vi sluttede sidst af fire deltagere.

Derefter tog Danmark, som dengang kun tilbød amatørfodbold, sig en 20 år lang pause, før de vendte tilbage i 1984 med Dynamit-holdet og gjorde god figur ved at nå til semifinalen.

Derpå fulgte endnu en stime, denne gang af mere positiv karakter, da Danmark i denne periode kvalificerede sig til 6 EM-turneringer i træk (altså medregnet 1992, hvor vi jo egentlig ikke rigtig kvalificerede os, men stadig!)

Siden 2000 har vi kvalificeret os til 5 ud af 7 slutrunder. Vi missede således både EM i 2008 og 2016. Alt i alt er Danmark det 9. bedst rangerede hold historisk set, når det gælder antal EM slutrunder.

Vi er således foran lande som Portugal, Sverige, Belgien, Kroatien og Tyrkiet.Vi har i alt spillet 33 kampe ved EM, og her kan det måske overraske, at blot 10 af kampene er vundet i ordinær spilletid.

6 kampe er endt uafgjort og hele 17 kampe er endt i nederlag. Den samlede målscore lyder på 42-50. Det ville ikke gøre noget, hvis vi kunne få pyntet på den statistik ved EM 2024.

De mest berømte danske EM kampe

Et er statistik, noget andet er selve kampene, hvor der har været flere ikoniske opgør.

Vi har udvalgt to historiske danske EM-kampe, før vi afslutter artiklen med et smut ned af memory lane til den dejlige turnering i Sverige i 1992, der næsten udelukkende bestod af historiske danske EM kampe.

Danmark-Belgien 1984

Den første kamp, vi har udvalgt, er Danmark-Belgien fra 1984, for vi er da ikke for fine til at sende en stikpille til vores kommende modstandere. Kampen er ikonisk af flere årsager.

Danmark havde forinden smadret Jugoslavien med 5-0 og chokeret mange fodboldfans, men efter et nederlag til de senere vindere fra Frankrig var danskerne pisket til som minimum uafgjort for ikke at ryge ud.

Og det startede ikke skide godt for Danmark, der efter 39 minutter fandt sig selv bagud med 0-2. I det øjeblik var vi altså ude af turneringen. Men blot et minut senere kom et glimt af håb, da et klodset belgisk straffespark førte til en reducering og pausestillingen 1-2.

Efter præcis en time kom udligningen. Danmark var tilbage på ret kurs. Kampen bølgede herefter frem og tilbage, men i det 84. minut kunne Preben Elkjær cementere den danske sejr med sit ikoniske chip over en fremadstormende Pfaff i det belgiske mål.

Danmark gik videre til semifinalen … som vi ikke behøver tale mere om.

Danmark-Sverige 2004

Buffon kaldte os fuskere, og det skabte overskrifter i hele verden, da Danmark og Sverige i 2004 spillede 2-2. Ikke at resultatet var chokerende al den stund, at Danmark-Sverige ofte er tætte opgør, men det var det ene resultat, der ville sikre begge hold avancement.

Danmark havde startet sin EM kampagne med 0-0 mod Italien og slået Bulgarien 2-0. Svenskerne havde ligeledes spillet uafgjort mod Italien, 1-1, og inden da banket Bulgarien 5-0.

Danmark kom foran efter en lille halv times spil på et brag af Jon Dahl Tomasson. Men svenskerne svarede igen på straffe kort efter pausen. Tomasson bragte endnu engang Danmark i spidsen, og det så længe ud til, at Danmark og Italien ville følges ad videre.

Men så, i det 89. minut, dukkede den daværende Brøndby-spiller Mattias Jonson op, og prikkede en tabt bold fra Thomas Sørensen i nettet. Italien var ude og ganske edderspændt rasende.

Hvornår blev danmark europamestre i fodbold?

“Hvornår blev danmark europamestre i fodbold?” er nok ikke et af de Bezzerwizzer-spørgsmål, der får de fleste på glatis. Det er den nok største sportsbegivenhed i landet historie, og skulle man ikke være klar over det, så bliver vi alle mindet om det hvert fjerde år, når et EM går i gang, og de danske medier dykker ned i nostalgien.

Danmark kom med til EM 1992 på et afbud, og endte i den ene af to grupper. Modstanderne var højest kvalificerede i form af England, Frankrig og arrangørerne fra Sverige. Og det startede ikke godt for Danmark. Efter to kampe havde de blot et enkelt point, inden de skulle op mod Frankrig anført af Kong Cantona.

Men på mål af Henrik Larsen, der sluttede som delt topscorer, og Lars Elstrup, lykkedes det Danmark at snige sig videre fra gruppen med en 2-1 sejr og i semifinalen, hvor favoritterne til at vinde turneringen, Holland, ventede.

To gange bragte Henrik Larsen Danmark foran, og to gange udlignede hollænderne. Mange havde nok troet, at Danmark ville knække, der Frank Rijkaard udlignede i 86. minut.

Men der blev ikke scoret i forlænget spilletid, og til danskernes held har straffesparkskonkurrencer aldrig rigtig været hollændernes kop te. Alle danskerne ramte nettet, og da Schmeichel pillede van Bastens spark, var Danmark klar til finalen.

Her ventede selvsikre Tyskland, der nærmest så småt var begyndt at fejre. Men tyskerne havde ikke regnet med, at John Faxe ville “ramme den lige i røven”.

Eller at Vilfort i anden halvleg ville gøre midtbanemakkeren kunsten efter. Og så var Danmark EM mestre.

Så skulle du få spørgsmålet “hvornår blev danmark europamestre i fodbold?”, så har du altså nu svaret.

Danmark EM FAQ

Nedenfor svarer vi på de vigtigste spørgsmål om EM i fodbold 2024.

✅ Hvornår starter EM i fodbold 2024?

EM i fodbold 2024 starter fredag d. 14. juni med kampen mellem Tyskland og Skotland.

✅ Hvem er favoritter til EM i fodbold 2024?

England, Frankrig og Tyskland er de helt store favoritter til EM i Tyskland 2024.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening