Danmark EM

Det er næppe gået nogens næse forbi, at der skal spilles EM i herrefodbold i 2023, og at noget af turneringen tilmed afholdes på dansk jord og med dansk deltagelse. Og det er jo en kæmpe begivenhed for os, der mener, at “Danmark EM” hører sammen som bøf og bearnaise. Vi går i dybden med Danmarks EM chancer, Danmarks EM modstandere og dykker også ned i Danmarks historie ved europamesterskaberne.

Danmark EM 2023

Hvad kan vi forvente af Danmark ved EM 2023? Danmark EM-kvalifikationen var ikke altid en lige lækker saga at følge, og selvom Danmark er inde i en på papiret historisk god stime med 34 kampe uden nederlag. Det er ikke blot dansk rekord, men er faktisk tæt på den uofficielle verdensrekord på 35 kampe uden nederlag, som Brasilien og Spanien deler.

Danmark EM

Alligevel er der altså en vis malurt i det danske bæger. Danmark EM 2023-kvalifikationen bød på flere tvivlsomme opgør såsom hvad der længe lignede en schweizisk ydmygelse af danskerne, før fanden tog ved de danske spillere, der scorede 3 mål i kampens sidste 10 minutter. Opgørene mod Irland hjemme og ude og nullerten ude mod Georgien var heller ikke imponerende, og status på Danmark EM 2023 kvalifikationen blev altså 4 sejre og 4 uafgjorte, hvilket vi burde kunne have gjort bedre modstanderne taget i betragtning.

Alligevel er der en del optimisme at spore frem mod det kommende EM. Meget af optimisme skal findes i Danmarks hjemmebane og vores lodtrækning. Det tager vi et kig på i næste afsnit.

EM 2023 Danmark

Der bliver skrevet dansk historie ved EM, da Danmark EM-værtskabet er en realitet. Det betyder, at det kollektive EM 2023 Danmark kan se frem til at se 4 kampe i Parken, og som minimum vil de tre af dem blive med dansk deltagelse! Dermed er der altså grobund for en perfekt kulisse, når EM 2023 Danmark tager imod Finland, Belgien og Rusland.

EM 2023 Danmark vil selvfølgelig først og fremmest finde sted i Parken i København, hvor de tre gruppekampe og en af ottendedelsfinalerne spilles. Men EM 2023 Danmark vil blive afholdt mange steder (læs mere om kampprogram). I de mange danske hjem, på Rådhuspladsen og vi gætter på også mange andre offentlige steder, hvor vi regner med at se en sand fodboldfest.

Indtil videre er de tre datoer, EM 2023 Danmark kan se frem til, den 13. juni, 18. juni og 22. juni. Og forhåbentlig er festen til den tid først lige begyndt. Læs med i næste afsnit, hvor vi vurderer Danmarks EM chancer.

Danmark EM chancer

Der er mange faktorer, der kan spille ind på de danske EM chancer. Det er selvfølgelig nemmest at vurdere, når vi kender faktorer som hvilke spillere der er udtaget, om nogle af holdene er i særligt god eller dårlig form, skader etc. Alligevel kan vi nu ikke dy os for at tage temperaturen på Danmark EM-chancerne. Husk at du kan spille på Danmark hos bet365. Læs mere om vores bet365 bonuskode lige hér.

Oddsene afspejler altså tydeligt, at Belgien er storfavoritter til at gå videre. Rusland og Danmark forventes at skulle kæmpe benhårdt om andenpladsen. EM-debutanterne fra Finland spås meget få chancer for at kunne gå videre.

Lad os tage et kig på hver af Danmarks EM modstandere.

Danmark Finland odds

13. juni 2023, klokken 18:00

Danmark EM 2023 starter altså mod EM gruppens store underdog Finland. Finland kom som tidligere nævnt til EM for første gang nogensinde, da de sluttede som toer i sin gruppe efter suveræne Italien.

Selvom bookmakerne ikke har megen tiltro til finnerne, så skal de ikke undervurderes. Flere af de finske profiler kender vi godt herhjemme. Spillere som Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Tim Sparv og Teemu Pukki har således alle spillet i Superligaen.

Hradecky er førstevalget mellem stængerne, mens Arajuuri skal holde styr på det centrale forsvar. Foran sig har han fighteren Tim Sparv, der skal kæmpe kampene på midtbanen, mens Pukki, Finlands topscorer i EM kvalifikationen, skal forsøge at få den sidste tå på.

De to hold har mødt hinanden hele 59 gange med 38 danske sejre, 10 uafgjorte og 11 finske sejre til følge. Langt størstedelen af kampene har dog været venskabskampe. Vi skal faktisk tilbage til 2011 for at finde det sidste møde mellem de to lande. Da vandt Danmark 2-1 i netop en venskabskamp.

Danmark Belgien odds

18. juni 2023, klokken 18:00

Belgien er de helt store favoritter i EM’s gruppe C og er da også blandt favoritterne til at vinde EM 2023. Belgierne mødte netop et andet hold fra gruppen, Rusland, i EM kvalifikationen. Her blev det til meriterende 3-1 hjemme og 4-1 ude, hvilket vidner om belgiernes skræmmende styrke.

Belgierne går da også ind til denne kamp som solide favoritter. Der er tale om et opgør, hvor Danmark næppe vil være utilfredse, hvis man kan komme derfra med 1 point på kontoen. Danmark Belgien odds er endnu ikke oppe, men det bliver helt sikkert med generøse odds på, at Danmark kan få noget med fra kampen.

Indbyrdes har vi en tæt historik med Belgien, hvor det dog faktisk er os, der har overtaget. 13 gange har vi mødt Belgien, og det er blevet til 6 sejre, 3 uafgjorte og 4 nederlag til Danmark samt en målscore på 23-21. Opgørene ligger dog så langt tilbage, at det er svært at brygge noget på dem. Sidst vi mødtes var i en venskabskamp i 2000, der endte 2-2. Og sidste opgør af betydning mellem de to lande ligger helt tilbage i 1995. Her vandt Danmark 3-1.

Danmark Rusland odds

22. juni 2023, klokken 21:00

Hvis der er en ting, der kendetegner Danmark EM-historikken og VM-historikken, så er det, at vi som regel går ind til slutrunderne som favorit til at kæmpe mod et andet hold om at blive toer i gruppen. Det samme gør sig gældende for EM 2023 Danmark. Her er det Rusland-opgøret, der må forventes at blive nøglekampen for danskerne.

Som oddsene afslører, er det også tale om to mandskaber, hvis styrkeforhold forventes at være meget lige. Man kan argumentere for, at russerne har flere profiler. Omvendt har Danmark hjemmebanefordel.

Historisk set er Danmark-Rusland en enormt fattig omgang. Faktisk har de to mandskaber utroligt nok kun mødtes én enkelt gang tidligere. Det var i 2012, hvor Rusland vandt en venskabskamp med 2-0. Lad os da håbe, at EM 2023 Danmark kan revanchere det nederlag.

Danmark Rusland odds er heller ikke oppe endnu, og de kommer nok i høj grad til at afhænge af de tidligere resultater i gruppen.

Danmark til EM slutrunden
Danske fans mod Holland ved EM 2012. Kilde – Football.ua under CC BY-SA 3.0

Danmark EM slutrunder

Vi har fået kigget på Danmarks chancer ved det kommende EM. Så med styr på nutiden lad os tage et kig på fortiden.

EM 2023 er det 16. EM i historien, og Danmark har været med i lige præcis halvdelen af turneringerne. Første gang var i 1964, hvor vi sluttede sidst af fire deltagere. Derefter tog Danmark, som dengang kun tilbød amatørfodbold, sig en 20 år lang pause, før de vendte tilbage i 1984 med Dynamit-holdet og gjorde god figur ved at nå til semifinalen.

Derpå fulgte endnu en stime, denne gang af mere positiv karakter, da Danmark i denne periode kvalificerede sig til 6 EM-turneringer i træk (altså medregnet 1992, hvor vi jo egentlig ikke rigtig kvalificerede os, men stadig!)

Siden 2004 har vi kvalificeret os til hver anden turnering. Vi missede den i ‘08, kom med i ‘12, glippede EM 2016 i Frankrig og er altså nu med i EM 2023. Alt i alt er Danmark det 8. bedst rangerede hold historisk set, når det gælder antal EM slutrunder.

Vi har i alt spillet 27 kampe ved EM, og her kan det måske overraske, at blot 7 af kampene er vundet i ordinær spilletid. 6 kampe er endt uafgjort og hele 14 kampe er endt i nederlag med en målscore på 30-43. Det ville ikke gøre noget, hvis vi kunne få pyntet på den statistik ved EM 2023.

De mest berømte danske EM kampe

Et er statistik, noget andet er selve kampene, hvor der har været flere ikoniske opgør. Vi har udvalgt tre historiske danske EM-kampe, før vi afslutter artiklen med et smut ned af memory lane til den dejlige turnering i Sverige i 1992.

Danmark-Belgien 1984

Den første kamp, vi har udvalgt, er Danmark-Belgien fra 1984, for vi er da ikke for fine til at sende en stikpille til vores kommende modstandere. Kampen er ikonisk af flere årsager. Danmark havde forinden smadret Jugoslavien med 5-0 og chokeret mange fodboldfans, men efter et nederlag til de senere vindere fra Frankrig var danskerne pisket til som minimum uafgjort for ikke at ryge ud.

Og det startede ikke skide godt for Danmark, der efter 39 minutter fandt sig selv bagud med 0-2. I det øjeblik var vi altså ude af turneringen. Men blot et minut senere kom et glimt af håb, da et klodset belgisk straffespark førte til en reducering og pausestillingen 1-2.

Efter præcis en time kom udligningen. Danmark var tilbage på ret kurs. Kampen bølgede herefter frem og tilbage, men i det 84. minut kunne Preben Elkjær cementere den danske sejr med sit ikoniske chip over en fremadstormende Pfaff i det belgiske mål. Danmark gik videre til semifinalen … som vi ikke behøver tale mere om.

Danmark-Sverige 2004

Buffon kaldte os fuskere, og det skabte overskrifter i hele verden, da Danmark og Sverige i 2004 spillede 2-2. Ikke at resultatet var chokerende al den stund, at Danmark-Sverige ofte er tætte opgør, men det var det ene resultat, der ville sikre begge hold avancement.

Danmark havde startet sin EM kampagne med 0-0 mod Italien og slået Bulgarien 2-0. Svenskerne havde ligeledes spillet uafgjort mod Italien, 1-1, og inden da banket Bulgarien 5-0.

Danmark kom foran efter en lille halv times spil på et brag af Jon Dahl Tomasson. Men svenskerne svarede igen på straffe kort efter pausen. Tomasson bragte endnu engang Danmark i spidsen, og det så længe ud til, at Danmark og Italien ville følges ad videre.

Men så, i det 89. minut, dukkede den daværende Brøndby-spiller Mattias Jonson op, og prikkede en tabt bold fra Thomas Sørensen i nettet. Italien var ude og ganske edderspændt rasende.

Hvornår blev danmark europamestre i fodbold

“Hvornår blev danmark europamestre i fodbold?” er nok ikke et af de Bezzerwizzer-spørgsmål, der får de fleste på glatis. Det er den nok største sportsbegivenhed i landet historie, og skulle man ikke være klar over det, så bliver vi alle mindet om det hvert fjerde år, når et EM går i gang, og de danske medier dykker ned i nostalgien.

Danmark kom med til EM 1992 på et afbud, og endte i den ene af to grupper. Modstanderne var højest kvalificerede i form af England, Frankrig og arrangørerne fra Sverige. Og det startede ikke godt for Danmark. Efter to kampe havde de blot et enkelt point, inden de skulle op mod Frankrig anført af Kong Cantona.

Men på mål af Henrik Larsen, der sluttede som delt topscorer, og Lars Elstrup, lykkedes det Danmark at snige sig videre fra gruppen med en 2-1 sejr og i semifinalen, hvor favoritterne til at vinde turneringen, Holland, ventede.

To gange bragte Henrik Larsen Danmark foran, og to gange udlignede hollænderne. Mange havde nok troet, at Danmark ville knække, der Frank Rijkaard udlignede i 86. minut. Men der blev ikke scoret i forlænget spilletid, og til danskernes held har straffesparkskonkurrencer aldrig rigtig været hollændernes kop te. Alle danskerne ramte nettet, og da Schmeichel pillede van Bastens spark, var Danmark klar til finalen.

Her ventede selvsikre Tyskland, der nærmest så småt var begyndt at fejre. Men tyskerne havde ikke regnet med, at John Faxe ville “ramme den lige i røven”. Eller at Vilfort i anden halvleg ville gøre midtbanemakkeren kunsten efter. Og så var Danmark EM mestre.

Så skulle du få spørgsmålet “hvornår blev danmark europamestre i fodbold?”, så har du altså nu svaret.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening