EM 2021 – De 6 fedeste stadions til EM

EM 2024 er ikke et hvilket som helst EM. Det er nemlig hele Europa, der sammen skal være hjemmebane for slutrunden. UEFA har besluttede for flere år siden, at EM 2024 skal være en jubilæumsturnering, der fejrer 60-året for den første EM slutrunde nogensinde. Derfor vil EM 2024 som noget helt nyt blive spillet på 12 forskellige stadions, i 12 forskellige lande. Vi gennemgår EM 2024 – de 6 fedeste stadions til EM. Detaljer om programmet for EM 2021.

EM stadions

Parken bliver en af de 12 skuepladser

Men inden vores kig på EM 2024 – de 6 fedeste stadions til EM, starter vi herhjemme. Danmark er nemlig et af værtslandene og Parken i København bliver slutrundens klart mindste stadion med plads til bare 38.000 tilskuere.

Åbningskampen vil blive spillet den 11. juni 2024 på det legendariske Stadio Olimpico i Rom, Italien. Stadio Olimpico oser af europæisk fodboldhistorie. Der er nemlig blevet spillet EM-finale to gange før på det runde stadion i Italiens hovedstad. Finalen bliver spillet 11. juli på et legendarisk stadion, du finder længere nede i artiklen.

Danmark er sikret to hjemmekampe i gruppespillet. Det samme gælder alle andre værtsnationer, der kvalificerer sig. Værtsnationerne er dog ikke sikker på at spille eventuelle knockout-kampe på eget græs.

I denne video kan du tage med på en rejse rundt til de forskellige stadions der bliver en del af EM 2024.

Vi har lavet en liste over de 6 fedeste og vigtigste stadions til EM 2024:

EM Stadion 1 – Johan Cruijff Arena

Johan Cruijf arena=
Ingen liste over EM 2024 – de 6 fedeste stadions til EM uden Johan Cruijff Arena. Foto: Quistnix [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

By: Amsterdam, Holland Tilskuere: 54.990 Færdigbygget: 1996 Klubhold: Ajax Amsterdam Kampe: 3 gruppekampe, 1/16-finale

Johan Cruijff Arena har siden 1996 været en ikonisk hjemmebane for en af Europas mest ikoniske klubber, Ajax Amsterdam. Stadionet var noget helt specielt, da det blev bygget i 90’erne. Det var nemlig det første stadion i Europa med et udtrækkeligt tag.

Kapaciteten på mere end 50.000 tilskuere var også noget der vakte genklang i 90’erne. Siden da er mange andre stadions kommet efter det, men Johan Cruijff Arena er stadig et af de få med et udtrækkeligt tag. I øvrigt sammen med Parken i København.

Stadionet er ikke blevet mindre specielt af det nye og legendariske navn. Fodboldgeniet Johan Cruijff har nemlig lagt navn til arenaen, siden han gik bort i 2016. En navngivning, der nærmest forpligter til at spille teknisk og seværdig fodbold.

Johan Cruijffs ånd på stadion er ikke det eneste historiske vingesus, man får på de meget stejle tribuner på stadion. Amsterdam Arena, som det tidligere hed, har blandt andet lagt græs til finalen i Champions League og Europa League og en semifinale ved EM 2000.

Amsterdam by er en af de mest populære turistbyer i Europa. Det er en af de få byer, hvor folk cykler omtrent lige så meget, som man gør i København. Men hvis du skal have den rigtige Amsterdam-oplevelse skal du prøve at bo på en af de ikoniske husbåde i en af de mange små kanaler i byen.

EM Stadion 2 – Puskás Arena

Puskas Arena
Puskas Arena (som altså ser noget mere imponerende ud i dag!) Foto: Globetrotter19 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

By: Budapest, Ungarn Tilskuere: 68.000 Færdigbygget: 2019. Kampe: 3 gruppekampe, 1/16-finale

Puskás Arena er det eneste spritnye stadion, som vil blive færdigbygget i forbindelse med EM 2024. Det erstatter det gamle Puskás Arena.

Stadionet har været hjemmebane for Ungarns landshold siden 50’erne og er opkaldt efter landets mest legendariske og bedste fodboldspiller nogensinde, Ferenc Puskás.

Ferenc Puskás anses af mange som en af de bedste spillere i verdenshistorien, og den årlige pris for årets mål, Puskás Award, er da også navngivet efter målmaskinen, der scorede 84 mål i 85 landskampe.

Byggeriet af det nye stadion har været meget lang tid om at komme igang og kan sagtens ende med først at stå helt klar i sidste øjeblik. Nu håber ungarerne bare på, at deres landshold sørger for at kvalificere sig til EM 2024.

Hvis du ikke har været i Budapest før, er der ingen undskyldninger for ikke at besøge Ungarns hovedstad under EM 2024. Byen er over de senere år blevet en sand turistmagnet.

Budapest er langt billigere end andre storbyer i Europa, men der er mindst lige så smukt og hyggeligt. Byen er især kendt for livet på og omkring Donau-floden, der snor sig igennem hovedstaden.

Det tager under 2 timer at flyve til Budapest fra København og undervejs kan du glæde dig til at sætte tænderne i Michelin-mad til overkommelige priser på en af flere Michelin-restauranter i byen.

EM Stadion 3 – Gazprom Arena

Gazprom Arena
Gazprom Arena i Skt. Petersborg er et fortræffeligt bygningsværk. Foto: Andrew Shiva / Wikipedia, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50827445

By: Skt. Petersborg, Rusland Tilskuere: 56.000 Færdigbygget: 2017 Klubhold: FC Zenit St. Petersburg Kampe: 3 gruppekampe, kvartfinale

Gazprom Arena, også kendt som Saint Petersburg Stadium under VM 2018, var et af de mest spektakulære stadionbyggerier forud for VM i Rusland.

Stadionet tog mere end 10 år at færdigbygge på grund af politiske stridigheder og skiftende ejerskab undervejs. Stadionet er flere gange blevet kaldt det dyreste stadionbyggeri nogensinde.

Gazprom Arena er designet af en japansk arkitekt, så det ligner et rumskib med mobilt skydetag. Placeringen er også helt unik på spidsen af Krestovsky-øen med udsigt over det Finske Hav.

Og netop udsigten over havet fra de højeste pladser på stadion fik stor ros under VM i Rusland, hvor stadionet var et af de mest populære blandt de mange VM-fans. Det usædvanlige stadion nåede også at være lægge græs til finalen i Confederations Cup.

Til daglig spiller den stenrige russiske topklub FC Zenit på Gazprom Arena. Hvis man ikke oplevede VM på nærmeste hold i 2018, er EM 2024 en god mulighed for at besøge Rusland.

Skt. Petersborg er en meget smuk og historisk havneby og er samtidig noget af det nærmeste Rusland kommer på Danmark geografisk. Her kan du blandt andet opleve det imponerende Vinterpalads, hvor de russiske zarer plejede at bo.

EM Stadion 4 – Estadio de San Mamés

San Mamés
Athletic Bilbaos hjemmebane San Mamés. Foto: Marco Almbauer [CC0]

By: Bilbao, Spanien Tilskuere: 53.000 Færdigbygget: 2013 Klubhold: Athletic Bilbao Kampe: 3 gruppekampe, 1/16-finale

Estadio de San Mamés i Spanien er en af de største overraskelser, når det kommer til EM 2024 stadions. Det forholdsvis nye stadion er gået lidt under radaren i resten af Europa, hvor vi mest har hørt om Atlético Madrids nye stadion, Wanda Metropolitano.

San Mamés afløste den mere end 100 år gamle hjemmebane af samme navn for Athletic Bilbao, som er den eneste klub sammen med Real Madrid og Barcelona, der aldrig er rykket ud af den bedste spanske række, La Liga.

Athletic, som klubben også kaldes, er en stor og respekteret klub i Spanien. For omverdenen bliver opmærksomheden dog ofte stjålet af de tre giganter: Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid.

Klubben er især blevet verdensberømt på kun at ville bruge spillere fra deres egen region: Baskerlandet. Samme politik har dog også gjort det svært for den historiske klub at følge med i det europæiske race. Athletic Bilbao har eksempelvis ikke været med i Champions League siden 1999.

Men byen Bilbao lever og ånder for deres fodboldhold og hjemmebanen er både beundret, berygtet og frygtet af mange. Derfor bliver det en udsædvanlig spændende og stærk hjemmebane Spanien vil have under EM 2024.

Bilbao er en smuk by tæt på Spaniens nordkyst og især kendt for det meget spektakulære bygningsværk og museum Guggenheim Bilbao, som ligger lige ud til floden Nervion.

Og når du har været til fodboldkamp på San Mamés kan du jo passende smutte på stranden lige nord for Bilbao og nyde tapas under sommersolen lige ud til Atlanterhavet.

EM Stadion 5 – Allianz Arena

Allianz-Arena
Allianz Arena under en landskamp, iklædt de tyske nationalfarver. Foto: Mattes – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47875356

By: München, Tyskland Tilskuere: 75.000 Færdigbygget: 2005 Klubhold: Bayern München Kampe: 3 gruppekampe, kvartfinale

Det er nu allerede 14 år siden, at Allianz Arena slog portene op for en måbende fodboldverden. Det topmoderne fodboldstadion i München er stadig et de mest imponerende steder at gå til fodbold i Europa.

Allianz Arena er nok bedst kendt for at være et af de første stadions som kan lyse hele facaden op i klubben eller landsholdets farver. Et vanvittigt imponerende syn når aftenmørket er faldet på og der skal fløjtes op til topfodbold i den sydtyske storby.

Bayern Münchens hjemmebane har allerede lagt græs til en åbningskamp og semifinale ved VM i 2006 i Tyskland. Men også en Champions League finale i 2012, da Bayern Münchens stjerner tabte på hjemmebane til Didier Drogba og Chelsea.

Hvis Tyskland som forventet kvalificerer sig til EM, kan de “Die Mannschaft” godt glæde sig til en øredøvende opbakning fra hjemmepublikummet. Den ene endetribune er nemlig et rent støjinferno med udelukkende ståpladser til de mest larmende og dedikerede fans.

Hvis du mangler argumenter for at besøge München, skal du bare lede tankerne hen på gigantiske ølfestivaler, fællessang og sneklædte alper i horisonten.

Og så kan du jo lige så godt tage bilen hele vejen ned af den tyske Autobahn til München og hilse på sportsgale tyskere i andre dele af landet.

EM Stadion 6 – Wembley

Wembley stadion
Det både nyeste, dyreste og største stadion, Wembley. Foto: Jbmg40 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

By: London, England Tilskuere: 90.000 Færdigbygget: 2007, Klubhold: Det engelske landshold Kampe: 3 gruppekampe, 1/16dels, 2 semifinaler, Finale

Delingen af værtskabet til EM 2024 klinger en lille smule hult, når man opdager at begge semifinaler og finalen alle spilles på Wembley i London.

Wembley er dog et fantastisk og topmoderne stadion med plads til 90.000 tilskuere. Og et historisk vingesus, der er svært at få andre steder.

Det oprindelige Wembley havde i mange år været et vigtigt symbol på fodbolden siden indvielsen i 1923, inden det blev revet ned og et nyt Wembley stod klar i 2007.

Fodbold blev oprindelig opfundet i England, og Wembley bliver stadig af mange englændere kaldet “The home of football”. Og netop derfor, er Wembley måske ikke så dumt et valg, når nu Europa skal fejre sin egen fodboldhistorie til EM 2024.

For Wembley er bare et ægte finalestadion. Her bliver der kun spillet “vigtige” kampe som engelske pokalsemifinaler og finaler og engelske landskampe. Læg dertil 7 finaler i den fineste europæiske klubturnering gennem tiden.

“Det gamle Wembley” lagde også græs til finalen, da England blev verdensmester i 1966 og til EM finalen i 1996, da Tyskland slog Tjekkiet i finalen med 2-1.

Finalen til EM 2024 bliver spillet den 11. juli 2024 i London. De stolte englændere håber selvfølgelig på, at deres nationale helte er med på grønsværen.

Wembley skulle oprindelig kun have været stadion til finaleweekenden ved EM 2024. Men da Belgien ikke kunne garantere at deres kommende stadion i Heysel ville nå at være klar til turneringen, skal der også spillet gruppekampe og 1/16-dels finale i London. England kan altså potentielt ende med hjemmebane i 6 ud af 8 kampe til EM, hvis de når finalen!

Kommer fodbolden endelig “hjem” igen?

Hvis du ikke har været på stadion eller en fodbold-pub i England og opleve den passionerede fodboldkultur, der har gjort Premier League til verdens mest populære liga, så kan du få en god smag på den unikke foldboldstemning til EM 2024.

It’s coming home”, som englænderne konstant råber under slutrunderne, er både et udtryk for deres stolthed over og passion for sporten. Men det er også et godt billede på deres selvironi over et landshold, der kun har vundet noget 1 ud af 24 slutrunder og aldrig har været i en EM finale. Måske det bliver på Wembley i 2024.

Forhåbentlig er du blevet klogere på og underholdt af vores artikel om de bedste EM stadioner. Vil du læse mere om EM 2024, har vi skrevet en artikel om de bedst betalte spillere.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening