Hvad er odds?

Hvad er odds? Hvis du ikke er helt sikker på, hvad svaret er, så læs med. Så garanterer vi, at du har fod på det, inden du er læst til ende, når vi guider til alt, der er værd at vide om odds. Få styr på, hvad betyder odds, hvordan virker odds og meget mere i vores omfattende guide.

Hvad er odds

Hvad betyder odds?

Vi starter vores guide til odds med ægget: hvad betyder odds? Odds er kort sagt udtryk for den sandsynlighed, man vurderer, der er for, at en given hændelse finder sted. 

Det kan være odds på, at hold A vinder over hold B i fodbold. Det kan være odds på, at Danmark skifter kronen ud med euroen inden år 2035.

Eller det kan være odds for, at en asteroide knalder ind i jordkloden i din levetid – i dette tilfælde er der i øvrigt næppe megen mening i at spille på, at det sker.

Når vi sætter et odds, udtrykker vi altså, hvad sandsynligheden er for, at noget sker. På vores længde- og breddegrader formulerer vi odds i decimaler – eksempelvis odds 1,70 eller odds 2,20.

Jo højere odds, jo lavere skønnes sandsynligheden for, at noget sker. I daglig tale taler vi ofte forkert om odds.

Jævnligt vil man høre andre tale om høje odds, når de mener, at der er stor sandsynlighed for, at noget sker.

Det er altså en misforstået udlægning af odds.

Hvordan oddser man 

Med styr på “hvad er odds?”, lad os så rykke videre til det næste spørgsmål: hvordan oddser man?

Her tager vi udgangspunkt i det mest klassiske sportsvæddemål, nemlig 1X2.

Et 1X2 væddemål er særligt kendt fra fodboldens verden.

Her kan man inden kampen spille på, om hjemmeholdet (1) eller udeholdet (2) vinder, eller om de to hold spiller uafgjort (X).

Her vil en bookmaker præsentere tre odds på de respektive udfald.

Lad os tage et eksempel: Du overvejer at spille på FC Barcelona-Real Madrid, og odds er 1,80, 3,50 og 4,50.

Det betyder, at hvis du satser 100 kroner på de respektive udfald og vinder, så vil du efterfølgende have:

 • 1: 180 kroner
 • X: 350 kroner
 • 2: 450 kroner.

For at regne ud, hvad din gevinst er, skal vi dog huske at trække de 100 kroner i indsats fra. Så nettogevinsten på de tre udfald vil være:

 • 1: 80 kroner
 • X: 250 kroner
 • 2: 350 kroner.

Oddsene giver os også en idé om, hvem bookmakerne har tiltro til. Og det kan man faktisk regne ud med nogenlunde nøjagtighed.

For at udregne sandsynligheden skal man nemlig bare dividere 100 med det pågældende odds.

Det vil i eksemplet med Barcelona-Real Madrid sige: 100/1,8, 100/3,5 og 100/4,5, som giver:

 • 55,56%
 • 28,57%
 • 22,22%

Det betyder, at bookmakeren vurderer, at Barca har 55,56% sandsynlighed for at vinde, at der er 28,57% sandsynlighed for uafgjort etc.

Eller, faktisk vil det betyde, at bookmakeren tror, at der er mindre sandsynlighed for de tre udfald.

For bookmakerne tjener netop penge på forskellen mellem deres udbudte odds og den faktiske sandsynlighed. 

Hvor meget kan vi udregne ved at sige 55,56 + 28,57 + 22,22 = 106,35/100 = 0,94 eller 94% i tilbagebetaling.

Andre odds eksempler

Ovenfor viste vi, hvordan man oddser på et opgør med tre mulige udfald.

Men hvordan oddser man, når der er tale om et opgør med et andet antal mulige udfald?

Det kan eksempelvis være, hvis man spiller på, om der bliver scoret over eller under 2½ mål i en fodboldkamp, eller det kan være, du har oddset på en tenniskamp i stedet.

Det kan også være helt andre væddemålstyper – eksempelvis vinderspil. Her vil der typisk være mange udfald, da det er antallet af kandidater, der bestemmer antallet af udfald.

Eksempler kunne være vinderen af Tour de France eller vinderen af et VM i fodbold.

Uanset hvad så handler det altid om at udregne oddsene og holde dem op imod sandsynlighederne. Det hjælper vi dig til i næste afsnit.

Sådan oddser man

Hvad er gode odds?

Tidligere gennemgik vi, hvordan bookmakerne sætter deres odds, og hvad det er udtryk for. Men hvordan kan vi bruge denne viden, når vi oddser?

Som vi var inde på, så prissætter bookmakerne deres væddemål, så de rammer punktet mellem at optimere deres egen profit på væddemålet, og de stadig kan få kunder til at spille.

Det er det, vi kalder den teoretiske tilbagebetaling. Den ligger typisk mellem 92-96% i snit, og det vil altså sige, at bookmakerne i snit tjener mellem 4-8 øre pr. krone spillet.

Når du overvejer at spille, skal du derfor ikke bare tænke i favoritter og underdogs, men også på hvad er odds på væddemålet.

Sat på spidsen kan man sige, at de fleste vil have Manchester City som klare favoritter, hvis de på deres hjemmebane møder West Ham.

Men ville de fleste af os spille på City, hvis vi blev tilbudt odds 1,01? Forhåbentlig ikke! 

Den logik skal du altid have i baghovedet, for det er sådan, du kan minimere bookmakernes fordel.

Du skal altså altid tænke, om du synes, du bliver tilbudt en fair pris på væddemålet holdt op imod sandsynligheden for, at væddemålet går hjem. Det kaldes betvalue.

I det følgende ser vi på, hvordan man kan udregne betvalue.

Hvad er odds: Sådan udregner du betvalue

Tidligere så vi på, hvordan man udregner odds. Når du skal udregne betvalue, skal du “bare” holde din vurdering af sandsynligheden for et givent udfald op mod, hvad er odds, du bliver tilbudt.

Vi tager et eksempel. Brøndby skal møde FCK hjemme. Brøndby er underdogs, men du tror på, at de har en chance.

Du har nemlig tjekket skader, form, indbyrdes opgør og meget mere. Og du er nået frem til, at du tror, Brøndby har 35% chance for at vinde. Så skal du spille eller ej?

Det afhænger af oddsene. For at væddemålet skal have betvalue, altså teoretisk set give plus, så skal du have odds 2,9 eller derover.

Den slags beregninger kan du foretage i hovedet – eller du kan gøre det lettere for dig selv og søge på “udregne betvalue” på nettet og nemt få hjælp.

Det er ingen eksakt videnskab at udregne betvalue. Hvad er odds værdien eksempelvis af, at et hold mangler sin bedste spiller? Der findes ikke et entydigt svar.

Men jo flittigere, du er til at udregne betvalue, jo bedre bliver du. Og senere kommer vi ind på, hvilke faktorer du skal holde øje med, når du overvejer at spille på en kamp.

Her kan du oddse

Vi har fået styr på spørgsmålene “hvad er odds?” og “hvordan oddser man?” I tabellen nedenfor kan du se, hvor du kan oddse.

*Reklamelink

 1. Mr Green sport

  100 /100
  Indbetal og spil for 100 kr. og få 100 kr. kontant!
  18+ | Kun for nye spillere | Indbetal og spil for 100 kr. og få 100 kr. i kontanter | Ved spil på sport, er der min. odds på 2,00 og kontanter krediteres når spil er afgjort | Spil med omtanke | Regler og vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje StopSpillet.dk: 70222825 | Udeluk dig via Rofus.nu | Alle regler og vilkår
 2. Væddemålskreditter op til 1.000 kr. for nye kunder hos bet365
  Nye kunder hos bet365 kan modtage et matchet beløb i væddemålskreditter på op til 1.000 kr., når du opretter en konto og foretager en kvalificerende indbetaling på 50 kr. eller mere. Opret en konto, foretag en kvalificerende indbetaling på 50 kr.\ *eller mere, og gør krav på tilbuddet for at få et matchet beløb i væddemålskreditter, op til et maksimum på 1.000 kr.*. Væddemålskreditter tilgængelige for brug efter afgørelse af væddemål til værdien af kvalificerende indbetaling. Kun tilgængeligt for nye kunder. Oprettelse kræves. Krav om min. indbetaling. Returbeløb er eksklusive indsats for væddemålskreditter. Bonuskoden MAXDK kan benyttes i løbet af registrering, men beløbet ændres ikke på nogen måde. Regler, tidsbegrænsninger og undtagelser gælder.* Alle regler og vilkår
 3. Nye Expekt

  90 /100
  Få op til 1.000 kr. i freebet nu!
  18+ | Kun for nye spillere bosat i Danmark | Regler og vilkår gælder | Spil ansvarligt | Selvudelukkelse via ROFUS | Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk | Min. indbetaling og indsats på 100 kr til odds 1,80 for at få dit freebet. Maks freebet op til 1,000 kr. F.eks. Lav en indsats på 1,000 kr. og få et freebet på 1.000 kr. Bonus aktiveres ved indbetaling under "min tilbud" og skal bruges inden 60 dage. Indbetalinger foretaget gennem Skrill eller PaySafeCard berettiger ikke til bonussen. Matched freebet kan kun bruges til live spil fra mobilen. Alle regler og vilkår
 4. Få et ekstra bet op til 500 kroner
  Kun nye kunder. Få op til 500 kr. ekstra bet, hvis ikke du vinder dit første spil (max. 500 kr.). Gælder ved første indbetaling. Min. indsats 50 kr. 1x gennemspilskrav (min. odds 1.50) indenfor 60 dage. Øvrige vilkår gælder. Spil ansvarligt | StopSpillet.dk | ROFUS.nu | Alle regler og vilkår

Forskellige måder at udtrykke odds

I USA og England udtrykker man odds forskellige fra det meste af Europa, hvor man bruger decimal odds.

Det kan se lidt forvirrende ud til at starte med, men det er ikke så svært at konvertere, når man lige ved, hvordan man skal gøre.

Hvad er odds: engelske/fraktionelle odds 

Hvordan oddser man i England? I England og Storbritannien skriver man ikke odds på samme måde, som vi er vant til herhjemme, og som vi har vist i denne artikel.

Her skriver man i stedet odds som en brøk –  det kan være Aston Villa til at slå Manchester City på udebane til odds 4/1.

Her indikerer brøken, at hvis du satser én enhed, så får du en nettogevinst på to enheder. Så hvis vi omregner til decimaler, så svarer det til odds 5,00.

Hvis du skal udregne, hvad er odds fra fraktionelle til decimaler, skal du blot udregne brøken og lægge én til. Så får du svaret i decimaler.

Hvad er odds: amerikanske odds

Og hvordan oddser man så i USA? Her skriver man nemlig også odds anderledes, end vi er vant til.

Men det er faktisk ret ligetil, når man først har afkodet, hvad forskellen er.

Amerikanske odds kan eksempelvis se ud som følger:

+200 (odds 3,00)

-200 (odds 1,50)

Det skyldes, at amerikanere udregner odds ud fra et udgangspunkt, hvor man satser 100 enheder. Så i tilfældet, hvor der står +200, vil det svare til odds 3,00. Og i tilfældet med -200 regner man ud fra, hvor meget man skal satse for at vinde en nettogevinst på 100 enheder.

sådan vinder du på oddset

Hvordan oddser man: Sådan vinder du på oddset

Det er selvfølgelig noget bombastisk at sige “sådan vinder du på oddset”.

Men vi tør i hvert fald godt garantere, at hvis du følger følgende råd i vores odds guide, så øger du dine chancer for at vinde betragteligt!

Sådan vinder du på oddset: find odds med value

Som vi var inde på tidligere, er der mange, der stirrer sig blinde på, hvem de tror vinder en kamp. Derfor glemmer de at tjekke, om de egentlig også er tilfredse med det odds, de bliver tilbudt.

Denne fejl må du ikke begå. Men ét er at sige det, noget andet er at gøre det. Og hvordan gør man så det? Det gennemgår vi i næste afsnit.

Sådan vinder du på oddset: Lav din research

Når du skal vurdere, om det er værd at spille på en kamp eller ej, skal du som bekendt vurdere det tilbudte odds mod sandsynligheden for, at dit væddemål går hjem.

For at kunne vurdere et udfald bedst muligt skal du derfor have styr på en række faktorer. I det følgende går vi ud fra, at der er tale om en fodboldkamp:

 • Form – også indbyrdes: Du skal selvfølgelig have tjek på begge holdenes formkurve, og hvordan både hjemme- og udeholdet klarer sig på hjemme- og udebane. Derudover skal du også tjekke, hvordan holdene indbyrdes klarer sig. Der findes mange eksempler på opgør, der altid har sit eget liv uanset stillingen. Se eksempelvis, hvordan Brighton har klaret sig mod Arsenal siden oprykningen i 2017.
 • Skader og karantæner: Skader og karantæner er selvfølgelig også afgørende at have styr på. Lige så vigtigt som det er at holde styr på, lige så let er det heldigvis at finde frem til.
 • Kampprogram og stilling: Det er også vigtigt at have tjek på stillingen og holdenes kampprogram. Spiller det ene hold en afgørende Champions League kamp få dage efter et opgør, kan det være, de enten stiller med reserver eller forsøger at spare på kræfterne. Særligt mod slutningen af sæsonen kan stillingen desuden have stor betydning. Ligger et hold nummer 11 i ligaen uden nogen risiko for at flytte sig det store i tabellen, kan det påvirke motivationen.

Andet: Er der interne skærmydsler, som bookmakerne ikke har fået nys om eller andet, der kan påvirke et holds indsats? Den slags kan være nemmere at finde ud af, hvis du spiller på mindre, lokale ligaer.

Ovenstående er det, du minimum skal have styr på. Lad os se på andre tips.

Guide til odds: Hav en betting bank

Det er en god idé at have en særskilt konto til betting. På den måde er det nemmere at spille disciplineret og holde styr på, hvordan du klarer dig med dine odds.

Det kan også være en god idé at spille med nogenlunde ens indsatser. Selvfølgelig skal du variere alt efter, hvor meget du tror på et væddemål.

Men det er sjældent en god idé, hvis du konstant skifter mellem at satse eksempelvis 1 og 10 enheder. Undgå de vilde udsving – det kan en betting bank med vandtætte skotter hjælpe dig med.

Et eksempel kunne være:

Bankroll: 1000 kroner. Maks bet 100 kroner. Unit værdi: 10 kroner.

Nogenlunde værdi: 1-3 units

God værdi: 4-7 units

Fremragende værdi: 8-10 units.

Guide til odds: Hav det korrekte mindset

De fleste af os har prøvet at gå på tilt, altså at tabe hovedet og agere irrationelt. Ofte sker der i forbindelse med et tabt væddemål.

Her kan det være fristende at forsøge at vinde det tabte tilbage. Det sker sjældent. For når du er på tilt, ryger fornuften og evnen til at se klart.

Kan du mærke tilten rumstere, så luk ned for bettingen. Gå en tur, spark til en bold, ring til en ven. Alt andet er bedre end at spille videre.

Sådan vinder du på oddset: Brug flere bookmakere

Vi anbefaler også, at du opretter en bruger ved flere bookmakere. Ikke for at spille mere, men for at shoppe efter de bedste odds. Du kan også benytte bookmakernes velkomstbonusser til at teste forskellige odds systemer og strategier.

En bookmaker velkomstbonus fås ofte i form af en indbetalingsbonus eller et ekstra bet.

Der kan være store udsving på odds hos de enkelte bookmakere, så det kan hurtigt løbe op, hvis du tjekker markedet, inden du placerer et væddemål.

Guide til odds: Find nichemarkeder

Hvis muligt anbefaler vi også, at du finder mindre kendte markeder at spille på.

Husk, du er oppe mod bookmakere, som har hele hære af analytikere og enorme datasæt at arbejde ud fra.

Du vil derfor meget sjældent vide noget om Premier League, som de ikke allerede ved.

Hvis du ikke kan finde interessen for at specialisere dig i litauisk fodbold, så anbefaler vi som minimum, at du nøjes med at fokusere på få ligaer – helst én – og koncentrerer dig om at blive ekspert her i stedet for at shoppe rundt mellem alle de største markeder.

Hvad er odds FAQ

Hvad er odds? Hvad betyder odds? Hvordan virker odds? Hvordan oddser man? Her er nogle af de oftest stillede spørgsmål, vi er stødt på i forbindelse med tilblivelsen af vores guide til odds.

✅ Hvad er odds?

Ja, hvad betyder odds egentlig? Odds er kort sagt en måde at udtrykke sandsynligheden for, at noget sker – eller ikke sker.

✅ Hvordan oddser man?

Og hvordan virker odds så? Odds fungerer sådan, at bookmakeren tilbyder et givent odds på en begivenhed. Hvis du synes, at deres odds – altså pris – er fair, kan du takke ja og satse en indsats, du finder passende.

✅ Hvordan vinder man på oddset?

Hvis du altid finder odds der har værdi, altså odds der er højere end den statistiske chance for at en begivenhed sker, vil du vinde på den lange bane.

Hvad er odds opsummeret: Så er du klar til at oddse

Vi har været vidt omkring i vores odds guide. Vi har forklaret, hvad odds er, hvordan virker odds, hvad betyder odds og også givet et par råd til, hvad man skal gøre, før man overvejer at oddse.

Vi håber, du er blevet en smule klogere af vores guide til odds. Måske har du fået lidt inspiration eller et godt tip eller to.

I hvert fald ønsker vi dig held og lykke med din kupon – og husk at spille ansvarligt. Det er trods alt et af de vigtigste tips, vi kan give dig i denne guide til odds.

Vil du læse mere? Så læs med fordel vores artikel:

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening