Kylian Mbappé som angriber: midlertidig løsning eller taktisk revolution?

Kylian Mbappe PSG
Kylian Mbappe4 ©️IMAGO / Sebastian Frej

Følg med i den seneste debat om Kylian Mbappés positionering hos PSG. Er han virkelig effektiv i position 9?

Den fremragende angriber fra Paris Saint-Germain-angriber Kylian Mbappé har fundet sig selv i en ny rolle på banen, som en central figur i de seneste sejre over Newcastle og Le Havre.

Mens han tidligere spillede en bredere position i MNM-strukturen under Christophe Galtier, har Mbappes skift til en central angriberrolle skabt debat blandt franske fodboldeksperter. Den strategiske justering var særligt tydelig mod Newcastle i Champions League og mod Le Havre, hvor Mbappés præstation markant forbedredes efter at være blevet flyttet til midten efter Gianluigi Donnarummas røde kort.

Er #PivotGang ikke længere aktuel?

Sidste år slog Frankrig Polen overbevisende (3-1) i ottendedelsfinalen i VM 2022. Det var det strålende samarbejde mellem Kylian Mbappé og Olivier Giroud, der gav anledning til udtrykket #pivotgang på den internationale scene. Dette udtryk blev opfundet af Mbappé i et kontroversielt Instagram-opslag efter en 0-0 uafgjort mod Will Stills Reims tidligere i oktober 2022.

Spørgsmålet, der nu rejser sig, er: Er det en midlertidig løsning eller en langsigtet løsning for PSG’s offensive præstationer? Mbappés omplacering giver ham større bevægelsesfrihed, især takket være Ousmane Dembélés dynamiske løb på venstre flanke. Statistikkerne viser en markant stigning i berøringer i boksen, hvilket understreger franskmandens nærhed til målet.

Mod Le Havre havde han syv berøringer i boksen, en markant stigning sammenlignet med kampen mod Monaco. Ifølge Jérôme Rothen fra RMC Sport, ligger Mbappés styrke i hans nærhed til straffesparksfeltet: “Efter min mening er Mbappé så stærk, at han skal placeres så tæt på straffesparksfeltet som muligt. Vi har ikke længere ideen om en “pivotgang”, simpelthen fordi Luis Enrique ikke kan lide langt og direkte spil, så Kylian vil aldrig have pivotrollen”.

En holdbar løsning for PSG?

Imidlertid er der skepsis omkring holdbarheden af denne taktiske justering. Benoît Cheyrou, konsulent for Amazon Prime Video Sport, stiller spørgsmålstegn ved holdbarheden af den taktiske ændring, som Enrique har foretaget. Han fokuserer på de defensive sårbarheder og tvivler på, at brugen af Mbappé i en central position er en levedygtig plan på lang sigt, især når man tager højde for de talenter, der sidder på bænken, herunder sommerens nytilkomne Gonçalo Ramos og Randal Kolo Muani. I alt blev der brugt 140 millioner euro på de to spillere i løbet af sommeren.

Enriques præference for at bruge angribere i bredden for at strække modstandernes forsvar tilføjer et ekstra lag af kompleksitet til situationen. Spørgsmålet er: Vil Enrique fortsætte med denne taktiske ændring, efterlade et tomrum på venstre flanke, eller vil han vende tilbage til den konventionelle placering af sin topscorer på den sædvanlige venstre side?

Læs også:

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening