Betting Guide

I denne betting guide gennemgår vi de vigtigste matematiske koncepter inden for betting, spilmarkeder, samt linker til artikler, hvor du kan læse om, hvordan du better på forskellige sportsgrene.

Hvad er betting?

Alt betting handler grundlæggende om at risikere noget i håbet om at vinde mere. Spillere vurderer oddsene for, at noget sker, og hvis de ser gode odds, placeres et væddemål. De bedste odds sider eller casinoejere gør det muligt at placere væddemål og dermed vinde penge.

Udbyderne vil altid have en matematisk fordel, uanset om vi taler om rendyrkede tilfældighedsspil som roulette eller om færdighedsspil som sportsbetting. Det giver næsten sig selv, for hvem ville ellers drive en spillevirksomhed?

Spillet er blevet mere reguleret, men også mere udbredt i lande med en lang tradition for spil, som f.eks. i England. For blot 20 år siden var det ikke nødvendigt at holde åbent om søndagen eller om aftenen for licenserede bookmakere.

Internettet har ændret markedet, men på hver eneste gade i England kan du stadig finde klassiske, fysiske bookmakere. Spilindustrien har ændret sig mere i begyndelsen af dette årtusinde end i de sidste hundrede år.

For nogle kritikere er spil tabu, og i nogle religioner og lande er det sågar forbudt. I andre lande er spil og gambling en vigtig kommerciel aktivitet, der beskæftiger mange mennesker og genererer betydelige indtægter for staterne. Spil online har gjort det endnu mere globalt og samtidig mere reguleret.

Vil du læse mere omkring de forskellige begreber indenfor betting, kan du med fordel læse vores artikel “Hvad er betting?“.

Betting guide

Spil på specifikke sportsgrene

Der findes hundredevis af sportsgrene og gien hundredevis af spiltyper til disse markeder. Det handler om at finde ud af, hvad du er god til og interesserer dig for. For skal du slå bookmakerne, skal du gide at bruge tid på at researche dine bets inden du sætter penge på spil.

Nedenfor kan du finde links til artikler omkring, hvordan du better på forskellige sportsgrene:

Sådan fungerer odds

Odds er bookmakernes primære produkt, hvor de ud fra en chancevurdering sætter en pris på et givet udfald. Ved hjælp af komplicerede matematiske og statistiske modeller samt justeringer for nyheder om skader, karantæner, vejrforhold osv., udregner bookmakerne et estimat af chancerne for forskellige udfald. Ud fra disse chancevurderinger sætter odds hjemmesider deres odds på en begivenhed.

Lad os kigge på et eksempel på hvordan bookmakerne sætter deres odds på en fodboldkamp. Ud fra deres statistiske modeller, har en af de mange odds sider vurderet følgende for kampen:

  • Sejr til hjemmeholdet = 30%
  • Uafgjort = 40%
  • Sejr til udeholdet = 30%

Ud fra disse sandsynligheder, kan bookmakerne sætte deres odds. Når de sætter deres odds, indregner de først en profitmargin på markedet, som sikrer at de har et overskud på at udbyde oddsene. Med en margin på 5% – hvilket svarer til en tilbagebetalingsprocent på 95% – vil denne bookmakers odds ca. være:

  • Odds på hjemmesejr = 3.16
  • Odds på uafgjort = 2.37
  • Odds på udesejr = 3.16

Det er altid en god idé at tjekke tilbagebetalingsprocenten på de bedste odds sider på de markeder, som du vil spille på. Der findes mange ressourcer på nettet, hvor du kan indtaste bookmakernes odds på et givet marked og udregne tilbagebetalingsprocenten.

Live betting er blevet populært

I de seneste år er en ny form for sportsbetting i højere grad blevet populær, nemlig live betting. Med live betting har du mulighed for at indgå væddemål mens en sportsbegivenhed er i gang. Du kan f.eks. sidde og se landskamp i fjernsynet mens du spiller på hvilket hold der scorer næste mål, hvem der får det næste gule kort, eller ganske enkelt bare hvem der vinder kampen.

Når man kan spille live, er der også langt flere muligheder for at spille på en begivenhed, og det kan i mange tilfælde være en bedre måde at spille på. Det kan f.eks. være en fodboldkamp, hvor det ene hold efter din mening har kontrolleret kampen, men har givet modstanderne et dumt straffespark, og derfor er bagud. Her kan du bruge live betting til at spille på at holdet vender kampen og tager alle tre point, og potentielt fange et højt odds på det.

Antallet af bookmakere med live betting er gradvist steget år efter år, og i dag er der et hav af muligheder for at spille live på al slags sport. Alle de bedste betting sider tilbyder nu et stort udvalg af markeder indenfor live betting, hvor kun fantasien sætter grænser for hvad man kan spille på. Desuden er tilbagebetalingsprocenten også ofte på et ganske højt niveau på de store markeder, og nogle spillere har haft succes med at fange gode live odds hos bookmakerne.

Det er som sagt blevet mere og mere populært i de seneste år, og det skyldes formentligt også det faktum at man får sine væddemål afgjort indenfor ganske kort tid. Det bør dog ikke være din motivation for at spille live, at du bare ikke har tålmodighed til at vente en eller flere dage på, at dit væddemål er afgjort. Som altid bør du kun spille, når du mener at et odds indeholder værdi, og ikke kun fordi du gerne vil tjene hurtige penge.

Sådan oddser du

Hvordan kan jeg tjene penge på betting?

Når du har en forståelse for hvordan bookmakerne sætter deres odds, har du også et bedre grundlag for at tjene penge på betting. Som beskrevet ovenfor, er bookmakernes odds udelukkende et udtryk for deres chancevurdering af en begivenhed. Der findes ingen, hverken mennesker, robotter eller komplicerede statistiske modeller, som med 100% præcision kan vurdere sandsynlighederne for en sportsbegivenhed.

Der findes nemlig et hav af faktorer, som kan spille ind på sandsynlighederne for forskellige udfald af en sportsbegivenhed. Tager man en fodboldkamp kan man nævne faktorer såsom skader, karantæner, form, trænernes taktiske matchup, vejrforhold, banens beskaffenhed, kampens dommer, hjemmebanefordel og meget mere.

For at tjene penge på betting, handler det grundlæggende om at finde faktorer, som kan påvirke sandsynlighederne for kampens udfald. Det handler om at lave grundig research og finde frem til alle de informationer, som man kan finde om kampen. Hvis bookmakerne ikke kender til disse informationer, har de ikke taget højde for dem i deres chancevurdering, og derfor vil deres odds heller ikke være sat helt korrekt. I dette tilfælde kan du fange et odds, som er sat højere end det burde være, hvis bookmakerne havde kendskab til informationerne.

Generelt er det en god idé at starte tidligt og undersøge informationer om en kommende kamp lige så snart bookmakerne har sat deres odds – det kan være allerede en uge før kampstart. Bookmakerne har et hav af markeder, som de skal sætte odds på, og det er ganske enkelt umuligt for dem at være opdaterede omkring alle informationer for alle kampe. Det kan du drage fordel af ved at fokusere på én kamp og opsnuse al information og alle nyheder om kampen.

At tjene penge på betting kræver altså grundig forberedelse og analyse. Hvis du vil tjene penge på den lange bane, bliver du nødt til at lægge det nødvendige arbejde i din research og analyse af kampe. Bookmakerne er gode til at sætte odds, og samtidig har de med deres profitmargin en fordel overfor spillerne. Med hårdt og grundigt arbejde kan det dog godt lade sig gøre at slå bookmakerne over tid. Vær tålmodig og spil altid kun når du vurderer at dit spil har betvalue

Læs også, hvordan du generelt kan forbedre din betting edge i vores artikel: Derfor taber du penge på betting.

Gode råd før du oddser

Nedenfor samler vi de bedste råd til dig, der vil begynde at bette.

Lav din research

Når du har fundet dine bookmakere, er det tid til at spille. Her er det vigtigt at du fokuserer på nogle få specifikke sportsgrene, ligaer og turneringer, som du vil spille på. Find al den information du kan, og gør dig selv til en ekspert på én specifik liga eller sportsgren. Når du leder efter odds på en kommende kamp, så find frem til al nyttig information, som kan give dig en fordel overfor bookmakerne.

Undersøg de bedste betting sider

Inden du begiver dig ud i at spille hos bookmakerne, er det vigtigt at du undersøger hvilke danske bookmakere, der passer bedst til dig. Læs anmeldelser og tjek selv bookmakernes markeder og betting features. Husk også at tjekke deres odds bonusser, som kan give dig en god start.

Jagt ikke dine tab – spil kun når der er værdi

Der er desværre alt for mange som anser betting for en måde at tjene hurtige penge. Med det rette held er det da også muligt for enhver at vinde på den korte bane, men hvis du vil vinde på den lange bane, skal du kun spille når der er værdi. Det er din opgave at vurdere om bookmakernes odds er sat korrekt, eller om du har fundet frem til informationer, som rykker chancevurderingen for en kamp.

Spil kun når du mener at et odds indeholder værdi – og jagt aldrig dine tab med hurtige og uovervejede spilforslag.

Hold styr på dine penge og hold regnskab

En del af en succesfuld bettingstrategi er fornuftig money management, altså en god strategi for dine indsatser. Sats aldrig hele dit budget på ét eller få spil, men hold dine indsatser på et lavt niveau, som sikrer at du kan modstå tab i perioder. Betting har i sin natur masser af varians, og selv de dygtigste spillere rammer stimer med masser af tabte væddemål i træk.

Kun med god money management sikrer man sig at man ikke taber hele sin rulle. Det er også en god idé at føre regnskab over dine spil, så du kan se sort på hvidt hvor godt du klarer dig.

Spil ansvarligt

Vigtigst af alt er at spille ansvarligt. Spil om penge kan være vanedannende for nogle mennesker, og hvis du føler at sportsbetting overtager styringen i dit liv og påvirker dig følelsesmæssigt, opfordrer vi til at tage en pause eller helt at stoppe med at spille. Har du mistanke om at du eller en af dine pårørende har problemer med pengespil, kan du tage en ludomanitest online hos Center for Ludomani.

Læs også om betting, De gode, de onde og de grusomme.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening