Kommercielt indhold | 18+ | Regler og vilkår gælder

Sports Betting Guide

Siden tidernes morgen har spil været en del af menneskets historie. Allerede de tidligste kilder viser, det menneskelige instinkts ønske om at satse lidt i håb om at vinde mere. En forfatter har sagt, at penge vundet ved spil er bedre end penge for arbejde. En persons rigdom kan øges ved blot at rulle en terning eller spille kort.

At spille er defineret ved, at man risikerer penge på resultatet af en begivenhed, man ikke kender udfaldet af, for at vinde flere penge. Ved al spil risikeres et beløb (indsats) og et afkast (odds). Ved at gange indsatsen med oddset kan man beregne fordelen ved at placere en indsats, og denne beregning gælder for alle væddemål.

For nogle kritikere er spil tabubelagt, og det er tilmed forbudt i nogle religioner og lande. Der eksisterer problemer i forbindelse med spil, men det er på grund af den menneskelige natur, og ikke spillet i sig selv. Spil er en stor kommerciel aktivitet i hele verden, og den beskæftiger mange mennesker og giver betydelige indtægter til staterne. Spil på nettet, har gjort det endnu mere globalt og samtidig mere reguleret.

Indhold

Betting-guide-odds
Spil ansvarligt. Regler og vilkår gælder +18 år.

1. Spil på betting 
2. Forskellige typer betting 
3. Forklaring af odds 
4. Spil på forskellige sportsgrene 
5. Trading og Arbitrage 
6. Spileksperter 
7. Regnskab og forvaltning af penge 
8. Sammenligninger af odds 
9. Konklusion 

Sådan spiller du på betting

Det er fundamentalt at risikere noget til gengæld for at vinde mere. Spillere vurderer odds for noget, der sker, og hvis de ser gode odds, vil de indgå et væddemål. Aktører såsom bookmakere eller casino-ejere giver mulighed for indgå væddemål, og på den måde tjener de penge. Aktøren vil altid have en matematisk fordel, og det giver incitamentet til at investere i at organisere og tilbyde væddemål.

Odds-forklaring-mænd
Spil ansvarligt. Regler og vilkår gælder +18 år.

Det vil normalt kræve penge for at spille. I nogle tilfælde er det muligt at spille på kredit, men generelt sker spil med kontanter eller midler fra en bankkonto. Tab på spil er ikke reguleret af loven, så der er et element af tillid involveret. Nogle traditionelle væddemål bliver udført med et håndtryk og en gentlemanaftale. Selv den dag i dag indgås der store væddemål på britiske væddeløbsbaner blot ved et nik med hovedet. Spillets resultat er baseret på tillid samt ærlighed og ikke snyd.

Mange former for spil udbydes ofte af en bookmaker, men før i tiden blev der oftest spillet mand mod mand, når folk ville indgå væddemål. Exchange spil har taget dette koncept til et moderne niveau, og bookmakere samler således de spillere, der ønsker at indgå et fælles væddemål mod andre. Således er mand til mand konceptet blevet udbredt til mange spillere, der indgår væddemål mod hinanden.

Der er mange former for spil, men et af de områder, der oplever stor vækst, er spil på sports resultater. Sportskanaler og flere informations- og analysesider online har gjort spil på sportsbegivenheder populært. Live-spil er nu også muligt på tusindvis af begivenheder, og det giver spillere mulighed for at satse flere gange i løbet af kort tid. Der reklameres ofte for live-spil i medierne, og det er nu blevet accepteret som en måde at spille på.

At spille er blevet mere reguleret, men også mere udbredt i lande, der har en lang tradition for spil, som f.eks. England. For bare 20 år siden måtte bookmakere med spil licens ikke holde åbent om søndagen eller om aftenen. Internettet har ændret markedet, men på enhver gågade I England kan man stadig finde bookmakere. Spilleindustrien har ændret sig mere i starten af dette årtusind, end den har gjort i de sidste hundrede år.

Forskellige typer betting

Spil kommer i mange former, og forskellige lande tilbyder forskellige måde at spille på. De tre vigtigste metoder at spille på er beskrevet i afsnittene herunder.

Traditionelle

Den mest populære form for spil i Storbritannien var på hestevæddeløb, men nu er sportsvæddemål mere populære. Englands væddeløbsbaner bevarer stadig traditionen med, at bookmakere gå ned til sporet og viser odds på løbet.

Væddemålene spilles kontant, og vinderne får udbetalt deres gevinst straks og senest før det næste løb. Spillerne kan tage oddsene på tidspunktet for væddemålet eller tage Start Pris (SP), som er de odds, der gælder, når løbet begynder.

Hestevæddeløb forklaring
Spil ansvarligt. Regler og vilkår gælder +18 år.

Væddemålene på de britiske væddeløbsbaner er de mest grundlæggende og traditionelle odds beregnet ud fra udbud og efterspørgsel. Indtjeningen på disse løb er skabt af spillerne, der indgår deres væddemål på væddeløbsbanen og skaber en standard for oddsene. Processen er truet af online væddemål, hvorfra det er muligt at påvirke alle de vigtige odds. Den gamle måde at spille på heste forsvinder måske stille og roligt, og dermed forsvinder en del af det attraktive ved engelsk hestevæddeløb også.

Modellen for væddemål før internettets tid var baseret på faste odds, og det gælder stadig online. Forskellige lande og regioner sætter odds på deres egen måde, men det grundlæggende princip er det samme. Odds afspejler sandsynligheden for, at noget sker, og spillerne kan derefter beslutte, om de ønsker at placere et væddemål. Oddsene er faste, så man kender dem, når man placerer sit spil, men de kan godt svinge alt afhængig af, hvad der spilles på.

Kunsten ved bookmaking er at tilbyde odds, der tiltrækker indsatser, så bookmakeren vinder uanset udfaldet. Margener er skrevet ind i de forskellige odds, men det er hypotetisk, da indsatser kun kan placeres på et begrænset antal resultater. Det betyder, at en bookmaker nogle gange skal betale de fleste indsatser tilbage og i andre tilfælde slet ikke skal betale noget.

På trods af at de matematiske fordele er i bookmakerens favør, vil han nogle gange skulle tilbyde flere resultater, end han ønsker, da markedet har et ønske om dette. Ellers vil spillerne måske føle, at oddsene ikke fair, og derfor vil de ikke satse så meget. Nogle fans spiller dog blidt på deres eget hold uanset oddset.

Exchange væddemål

Exchange væddemål er baseret på princippet om at samle spillere, der ønsker at placere et væddemål på, at noget vil ske, og andre, accepterer et væddemål på, at noget ikke vil ske. Den ene side af ligningen forventer altså en begivenhed i en sportslig kamp finder sted, mens den anden side er af den opfattelse, at det ikke vil ske. Det er også kendt som peer-to-peer-væddemål, hvor transaktionen er mellem individer og ikke mellem individer og bookmaker.

Betfair har domineret exchange spillemarkedet siden omkring år 2000. De tilbød den første spillebørs/exchange, og de dominerer stadig markedet i dag. Virksomheden indførte konceptet om at byde en indsats for at integrere i et væddemål. Den enkelte kan påtage sig rollen, som den der oddser, eller som bookmakeren.

Betfair og andre spiludbydere udviklede den mekanisme, der matcher tilbagebetaling og indsatser. Disse indsatser er matchet til odds, der er gensidigt acceptabel for spiludbyderen og spilleren.

betting markedet
Spil ansvarligt. Regler og vilkår gælder +18 år.

Nøglen til succes er likviditet, hvilket er den mængde penge, der er satset i et marked. En af grundene til, at Betfairs konkurrenter ikke har været så succesfulde på markedet, er den manglende likviditet. Betfair har troværdighed, så kunderne vil udveksle væddemål og satse på Betfairs markeder, og det øger likviditeten.

Et betydeligt antal spillere og udbydere betyder, at indsatserne er mere tilbøjelige til at blive matchet, hvilket øger effektiviteten af disse udvekslinger. Væddemål kan helt eller delvist matches eller ikke matches. Sidstnævnte type spil kan annulleres eller vente i markedet, indtil de er matchet til en acceptabel pris.

Exchange bookmakere tjener ikke penge på avancer fra væddemål, men gennem provision. De opkræver varierende typer af provision via en skala, hvilket betyder, at vigtige kunder betaler mindre i provision. Exchange bookmakere har ingen interesse i udfaldet af begivenheder, som deres kunder har lagt deres indsatser på. De tjener provision baseret på indsatser og ikke på resultatet af en begivenhed. Denne type af bookmaker formidler et professionelt produkt og sikrer, at indsatser bliver betalt.

Exchange væddemål egner sig til live betting. Markederne bliver konstant opdateret både pre-match og i live betting. Odds svinger, hvilket betyder, at udbydere og spillere kan lukke i en gunstig position eller stoppe indsatser for at minimere tab. Hvis markedet går i deres favør, kan de garantere et overskud, før et væddemål muligvis går galt, eller hvis markedet går imod dem, kan de begrænse deres potentielle tab. Sportsgrene som fodbold og tennis egner sig til indkassere indsatserne før tid på grund af de store usikkerheder i kampene.

Betfair tilbyder det bredeste udvalg af sport, ligaer og markeder online. Hvis der opstår en efterspørgsel efter et nyt marked, vil Betfair oprette markedet og give mulighed for udbydere og spillere at satse på det. Det kræver ikke forhandlere som sådan, fordi markedskræfterne bestemmer prisen.

De store sportsbegivenheder har enorme mængder af likviditet, hvilket betyder væddemål er mere tilbøjelige til at blive matchet. Matchende spil på begge sider af et marked tiltrækker en større udveksling i forhold til andre typer af bookmakere, der traditionelt kun acceptere væddemål. Exchange væddemål har ført til mere sociale væddemål og engagement mellem udbydere og spillere.

Spread betting

Spread betting er baseret på princippet om, at spillerne vinder mere, jo mere de har ret, og taber mere, jo mere de rammer forkert. Spread betting har oplevet stor vækst i Storbritannien i løbet af de sidste 30 år. Det skønnes, at der er over en million, der benytter Spread betting i Storbritannien. Spread betting er reguleret af Financial Services Authority. Det største unikke træk ved denne form for væddemål er, at tabene kan være meget større end det beløb, der satses.

Nøjagtigheden af forudsigelsen bestemmer gevinsten ved Spread betting, men også de potentielle tab, så nye kunder skal være forsigtige, når de begynder at satse på denne måde. Navnet på aktiviteten stammer fra Spread (spredning), der er en serie af resultater, som kunderne satser på, og om resultatet af en begivenhed vil være over eller under denne spredning. Priserne er udtrykt i en række, så spread bookmakere kan opnå en fortjeneste, ligegyldigt om resultatet er over eller under spredningen.

Spread operatører tjener penge på balancen mellem at betale og modtage midler fra modsatrettede spillere. På ethvert marked vil der være sælgere samt købere og den pris, som transaktionerne finder sted ved, bestemmer om bookmakerne får overskud eller tab, der stammer fra resultatet af en begivenhed.

Spread betting egner sig også til live betting på sportsbegivenheder. En køber kan sælge til en fordelagtig pris, og en sælger kan købe, når begivenheder bevæger oddsene i hans favør. Der kan lukkes før væddemålet udløber for at garantere en fortjeneste eller minimere tab. I dette henseende er spread betting mere en udveksling af spil end traditionelle væddemål.

Spread betting er attraktivt for kunderne, når der er en storfavorit i en kamp, der vil tiltrække de fleste indsatser. Indførelsen af en spredning anvender et handicap, som tiltrækker to måde at spille penge på – favorit og underdog. Markedskræfterne bestemmer bevægelsen af spændet. Købere vil flytte spredningen opad, mens sælgere vil flytte spændet nedad. Sprednings bookmakeren er på udkig efter to lige store satsninger på hver side af spændet og tjener derved overskud fra kommissionen.

Spread spillere køber eller sælger baseret på deres opfattelse af det sandsynlige resultat af en begivenhed. Købere tror, at det endelige samlede vil være større end spredningen, og sælgere tror, at det endelige samlede vil være mindre end spredningen. Når der er flere købere end sælgere vil prisen (spread) stige. Når der er flere sælgere end købere vil prisen (spread) falde. Spread markeder er udelukkende baseret på lovene om udbud og efterspørgsel, balancen mellem købere og sælgere samt en ligevægtspris.

Spread betting er populært på sportsbegivenheder og på de finansielle markeder. Konceptet stammer fra forhandlere i City of London med investeringer på prisbevægelser for aktier og råvarer. Fodbold egner sig til Spread betting, fordi spillerne kan satse på antallet af mål er højere eller lavere end spredningen af andre mere almindelige begivenheder såsom antallet af hjørner og røde kort. Finansiel spread betting kan være mere flygtige og tab bestemmes af prisudviklingen, selvom stop-tab kan anvendes i tætte spil, når en bestemt pris er nået.

Odds forklaring

Grundlaget i enhver form for væddemål er odds eller indskud på, at noget sker eller ikke sker. Til gengæld er væddemålets gevinst altid større end indskuddet. Oddsene, for at noget skal ske, er mindre end de odds, der kan tilbydes for, at noget ikke sker. Spread odds fungerer omvendt, ellers ville spillere udligne udbyderne, mens de traditionelle odds er udtryk for én værdi og beslutningen for spilleren at placere et væddemål eller ej. Konkurrencen betyder, at bookmakere kan tilbyde små odds variationer, men generelt vil odds følge den samme standard.

Spil ansvarligt. Regler og vilkår gælder +18 år.

Oddsene, der er tilgængelige på resultatet af en sportsbegivenhed, afspejler, hvad odds sætteren mener er sandsynligheden for noget sker. Denne regel er lavet for at tiltrække spil på forskellige udfald, så bookmakeren ikke mister noget. Han har marginer til sin fordel, og kunderne betaler for det privilegium at indgå væddemål ved at acceptere disse margener. Et roulettehjul har på samme måde indbygget rentabiliteten, så banken vil vinde over tid, og det er den teori, der også gælder ved væddemål. Matematiske procentvise marginer skrives ind odds, og det er bookmakerens evne til at sikre en fortjeneste og samtidig tiltrække væddemål.

Væddemål bliver afgjort baseret på indskud, enhed og odds. Et væddemål på lige penge vil fordoble en spillers indsats, hvis oddset er en succes. Odds er udtrykt som odds-imod, når sandsynligheden ses som mere end 50/50, og odds-on er, når et potentielt resultat opfattes som meget sandsynligt. Jo større odds, jo mindre chance for noget sker.

Bookmakere vil betale mere på store odds, men samtidig og sjældnere. De vil på samme måde betale mindre ved mindre odds, men til gengæld oftere. Formålet med bookmaking er at udbetale nogle gevinster, men mindre end indskudende. Bookmakere vil ikke altid nå dette mål, men de har oftest succes med det.

Simpel matematik

100 kroner placeret til odds 6,00 på et vinderspil returnerer 600 kroner (seks ganget med 100). 100 kroner placeret på 1,50 giver et afkast på 150 kroner. 100 kroner placeret på tabt spil giver ingenting, da bookmaker vil beholde indsatsen.

Odds kan også være vist som fraktioneret. Her svarer odds 6,00 til 5/1 og odds 1,50 til 1/2. Så 100 kroner placeret til odds 5/1 giver altså et afkast på 600 kroner, mens 100 kroner placeret til odds 1/2 giver 150 kroner.

Spil på specifikke sportsgrene

Fodbold

Fodbold er det mest populære sport at spille på i verden, og man spiller typisk på disse udfald:

 • 90 minutter
 • Begge hold scorerfodbold-odds-forklaret
 • Antallet af mål
 • Resultatet
 • Antallet af mål over/under
 • Første halvleg/Anden halvleg
 • Første målscorer
 • Antallet af kort
 • Antallet af hjørnespark
 • Handicaps
 • Lige/eller ulige antal mål

Hestevæddeløb

Traditionelt hestevæddeløb var den vigtigste væddemålssport i England, og det er stadig populært i dag på trods af væksten i sportsvæddemål. De vigtigste former for væddemål på hestevæddeløb er:

 • VinderenHestervæddemål-forklaring
 • Rækkefølgen
 • Kun placeringer
 • Lige prognose
 • Tilbageført prognose
 • Første tre
 • Sidste tre

Tennis

Væddemål på tennis er vokset i de senere år primært som følge af online spil og muligheden for, at man kan spille, mens kampen er i gang. De mest populære måder at indgå væddemål på i tennis er:

 • VinderenTennis-odds-forklaring
 • Hvem vinder hvilke set
 • Den endelige stilling i første set
 • Spiller med handicap
 • Set vinder
 • Antal sæt
 • Lige eller ulige antal set
 • Flest esser
 • Flest dobbelt fejl

Golf

Det har altid været populært at spille på golfresultater, men interessen er aftaget en smule, da andre sportsgrene tilbyder en hurtigere omsætning og flere spilmuligheder. Golf genererer dog stadig en god omsætning. De mest populære spil ses herunder.

 • VinderenGolf-odds-forklaring
 • Vinderen af første runde
 • Vinderens score
 • Sejrsmargin
 • 18 hullers match væddemål
 • 72 hullers match væddemål
 • Når cut eller ej
 • Top spiller fra bestemte lande og kontinenter

Cricket

Cricket følges lidenskabeligt i Asien og Australien, og væddemålene afspejler sportens interesse. Det mest populære at spille på i cricket er:

 • Kampens vinderCricket-odds-forklaring
 • Top gærdespiller
 • Bedste kaster
 • Højeste score i første seks overs
 • De fleste seksere
 • Højeste åbningsscore
 • Antal halve tal

Rugby (liga og union)

De to former for rugby tiltrækker mange forskellige slags væddemål, og de mest populære er:Rugby-odds-forklaring

 • Vinder af kampen
 • Samlet antal point
 • Første forsøg på at score
 • Første scoring i spil handicap
 • Resultatet ved pausen
 • Antal forsøg

Trading og Arbitrage

Trading og Arbitrage (handel og investeringer) handler om at drage fordel i forhold til odds. Trading er ikke væddemål som sådan, men det at placere indsatser og stoppe dem for at sikre en fortjeneste fra en fordelagtig position eller holde tabene nede. Nogle spillere vil forsøge at tjene penge på hver fodboldkamp eller hestevæddeløb, de ser. Denne type spillere forsøger at gøre det til en levevej.

Princippet bag Trading er at placere back bet til odds større end det, der kan tilbydes af andre. Denne strategi er kendt som køb billigt – sælg dyrt, og det involverer også den omvendte proces ved at have lave odds og med backing fra højere odds. Backing er at placere et væddemål i troen på, at noget vil ske, mens ved at acceptere et væddemål på forudsætning, at noget ikke vil ske. Teorien er veletableret, men er også et reelt eksempel på, at en sportsbegivenhed vil bidrage til at gøre processen mere klar.

Golfturneringer giver gode trading-muligheder på grund af de udsving i scoring og odds over fire dage og fire runder. En god spiller kan få en dårlig start i en turnering og give mere tilbage i odds. Spilleren kan derefter placere en satsning til større odds end først tilbudt og være garantere en fortjeneste. En outsider kan have en lav score, og prisen vil derefter falde. Backers kan derefter placere mindre væddemål ved lavere odds end start odds for at sikre et overskud uanset udfaldet.

Udbyderne forsøger at etablere en risikofri position ved at garantere en fortjeneste fra en all-green book. Hos Betfair indikerer grønne tal en mulighed vil være rentable, mens rød tekst angiver en tabs risiko. Udbyderne forsøger at fjerne de røde tal og vinde penge uanset udfaldet. Arrangementet skal gå deres vej, for at denne satsning vil give afkast.

Denne strategi kan være i høj-risiko, fordi udbyderne kan få tingene til at gå galt, så oddsene går imod dem. Betfair og andre børser tilbyder mange trading-muligheder, men en unøjagtig vurdering af, hvordan en sportsbegivenhed udvikler sig, betyder at der måske ikke vil være mulighed for et væddemål med overskud sikret. I dette tilfælde må en udbyder beslutte, hvordan der kan lides mindst af tab og lukke et væddemål.

En anden strategi er at forsøge at forudse, hvordan et marked vil bevæge sig og dermed skabe en no-risiko situation. Backing og spil involverer, at mange spillere konkurrerer mod hinanden. Definition på peer-to-per væddemål betyder, at der for hver vinder skal være en taber. Hvis der er flere udbydere end spillere, bliver oddsene lave, og hvis der er flere spillere end dem som køber, vil oddset stige. Markederne er fuldkommen i konkurrence, og en god udbyder vil drage fordel af de skift og udsving.

En udbyder vil ved at lave mange lav-risiko handler opbygge en betting bank. Beskedne gevinster ophobes, og der er gode chancer for at handle på en sportsbegivenhed. Effektivtrading kræver at have en god computer til rådighed og en hurtig internetforbindelse. Sportsmarkedet kan bevæge sig hurtigt, og der vil altid være udbydere, der ønsker at drage fordel af forsinkelser og langsomme forbindelser. Ingen kan lide at gå glip af en handel på grund af ineffektivt udstyr, og frustrationer kan betyde der træffes forhastede beslutninger.

Et aspekt af trading er at identificere en mulighed for hurtig profit. De opstår, når der er en ubalance mellem odds, der er tilgængelige på den samme begivenhed fra forskellige omstændigheder. I sportsvæddemål betyder det at være i stand til at bakke et hold til odds, der er større end nogle faste odds. Modsatrettede væddemål skal placeres på disse markeder næsten på samme tid, så der ofte kun er et lille vindue af muligheder for at udnytte denne mulighed.

Arbing er muligt ved at placere væddemål med en bookmaker via udveksling. Variationen kan være marginale og vil ikke vare længe, fordi mængden af penge vil ophæve ARB. Modsatrettede væddemål skal placeres hurtigt, fordi den ene side af transaktionen ikke kan være muligt, hvis ARB prisen er blevet lukket af markedskræfterne. Der er også arbitragemuligheder mellem forskellige markeder og omhyggelige væddemål vil skabe en risikofri situation. Men denne form for handel er kun rentabelt med hurtig beslutningstagning og hurtig udstyr.

Spileksperter

Væddemål tiltrækker et væld af spileksperter, især inden for hestevæddeløb. Racing Post er branchens avis i Storbritannien og har annoncer til spileksperter dagligt. For at annoncere i avisen må man bevise ens indsatser er sande. Det betyder de spileksperter, der er annonceret i avisen, har en dokumenteret vindende overskudsprocent. Mange tipstjenester antyder intern viden, og mange ex-jockeyer har oprettet racing- tjenester.

Der er et massivt marked for kundedata og lister over specifikke navne, adresser og e-mails kan købes fra mæglere. Personer, der har udtrykt interesse i væddemål og spil, vil være på mange lister, som handles på et liste markedet. Personoplysninger er en værdifuld handelsvare, især med hensyn til væddemål, som er følsomme oplysninger. Spileksperter reklamerer med overskud, hvis man følger deres tips. Nogle spileksperter tilbyder en gratis prøveversion på op til 3 måneder til at overbevise potentielle kunder om, at de har oplysninger, der er værd at betale for og derved vinde større.

Internettet har betydet, at der er opstået mange online ekspert-tjenester. Nogle er gratis, men generelt er der et månedligt abonnement med rabatter for at få mere langsigtede tips. Som i andre erhverv på internettet er væddemål relaterede tjenester ikke overvåget af myndighederne. Det betyder, at der er mange usikre spilekspert online.

Men uafhængige sites vurderer kvaliteten af eksperttjenester, og de kommer med anbefalinger til at prøve nogle tjenester, mens de anbefaler ikke at prøve andre. Det er derfor blevet nemmere at kontrollere miljøet.

Regnskab og forvaltning af penge

Et af de centrale aspekter af væddemål er forvaltningen af penge og at føre regnskab. At spille skal være sjovt, socialt og engagerende. Det kræver meget lidt investering af tid at kontrollere indsatser og analysere odds. Det er udbredt, at man undervurderer sine tab og overvurderer sine gevinster. At holde styr på ens præstationer og holde kontrol på sine indsatser kan bidrage til at forebygge problemer. Ingen ønsker at tabe i det lange løb, så det er bedst at administrere sine penge og overvåge resultaterne for at holder styr på økonomien.

De fleste spillere vil kun satse penge, de har råd til at tabe. At spille er en fritidsaktivitet, og den eneste motion er at overrække pengene til bookmakeren. Men væddemål er unik tidsfordriv, og du kan ende op med flere penge, end da du startede. Tilsyneladende er det omkring 2% af folk, der spiller på sport, der vinder konsekvent over tid. Det betyder, at 98% af alle spillere giver flere penge, end de tager ud. Det vil ikke være et problem for de fleste, men at kende de gode og dårlige indsatser vil begrænse dine tab.

Odds guide
Spil ansvarligt. Regler og vilkår gælder +18 år.

Spilafhængighed eksisterer, men spiludbyderne er i dag mere bevidste og ansvarlige. Alligevel kan væddemål være vanedannende, men der er organisatione, der kan hjælpe afhængige. I Storbritannien har der været et stort politisk pres mod væddemål, så de store selskaber var nødt til at reagere. En gruppe af store aktører har oprettet et organ til at løse ludomani. Reklamer i TV og annoncer fremhæver de potentielle problemer, og branchen som helhed tager spørgsmålet om ludomani meget alvorligt.

Nogle spiller på samme af niveau af indsatser, hvilket er et fastsat beløb, og de ændrer det ikke, selv om de vinder eller taber. En spiller der placerer 100 kroner på en fodboldkamp i weekenden, vil ikke øge eller mindske dette beløb lige meget, om han vinder eller taber. Indsatsens enhed er fast og forbliver inden for et budget. Det ligger i menneskets natur at ønske at satse større, når man bliver ved med at vinde. En gambler er mest sårbar efter en stor gevinst. Tilsyneladende vil han satse mere hensynsløst, når han spiller med de penge, han lige har vundet.

Denne fremgangsmåde er en justeret spilstrategi. Her skal en spiller investerer 10% af sin beholdning ved hver satsning. Beholdningen vokser samtidig med at væddemålsenheden stiger. Da nederlag mindsker indsatsen, falder tabene i samme tempo. I realiteten er dette et sikkerhedsnet mod dårlige resultater, eller omvendt en politik for at drage fordel af gode resultater.

Matematikken er ganske enkel, når du arbejder på grundlag af en procentdel af pengene for en spiller. Hvis den del, der skal risikeres er 10%, vil et bet fra en beholdning på 1000 kroner være 100kr, tilmed vil satsningen fra en beholdning på 90 kroner være på ni kroner. Denne strategi kræver en vis journalføring for at overvåge væksten i beholdningen.

Man kan læse andre oplysninger om sport eller forskellige typer spil, hvor forskellige satsninger og strategier kan forekomme. Store indsatser en gang imellem, kan være mere velegnet, end flere spil med lavere indsatser.

Sammenligninger af odds

Bookmakere konkurrere på en række ting, men først og fremmest på priserne, ligesom butikkerne på Strøget. Odds sammenligning kan vise, hvordan odds er sat hos de forskellige bookmakere. Hvis alle bookmakere tilbød samme odds, ville det ikke være så spændende at spille uden mulighed for at have noget at vælge imellem. Når folk bruger penge, kan alle lide at tro, de har fundet et godt tilbud. Oplysningerne spillerne bruger skal være nøjagtigt opdateret, så de kan være på forkant med prisbevægelser og udsving.

Odds har en indbygget fortjenstmargen for bookmakerne, som kan være alt fra 1% til 50%. Disse tal svarer teoretisk til en gevinst på en krone for hver 100 kroner, der er satset, eller til 50 kroner for hver 100 kroner satset. Disse tal er kun teoretiske, da det sjældent vil være perfekt afbalanceret, således at banken vil vinde uanset udfaldet. De fleste regnskaber vil blive vægtet positivt og negativt på en række resultater. Hvis alle i England spillede på, at England ville vinde VM, og de gjorde det, ville bookmaker miste uanset margenerne.

En spiller har en umiddelbar ulempe på grund af væddemålsmarginer. Det bliver så en prioritet at finde fejl i form af at finde en forkert pris eller en bookmaker, der giver store indsatser, før de ændrer odds. Et centralt våben i kampen for at slå bookmakerne er odds sammenligning. Nogle spillere er udelukkende drevet af pris og i et marked, der altid vil satse på de bedste odds.

Internettet har givet anledning til mange hjemmesider med odds sammenligning, som sammenligner odds fra de store aktører og fremhæver uoverensstemmelser. Gratis spil og kampagner vil dog bevare loyalitet, og de fleste mennesker satser efter at have sammenlignet odds.

Konklusion

At spille har altid eksisteret som tidsfordriv og vil altid trives på grund af den menneskelige natur. Internettet og den mobile teknologi har ændret den måde vi spiller på, men de grundlæggende principper gælder stadig. Spil handler om at risikere penge og at få noget for ingenting, og det er også tilfældet på den hurtigste computer eller mest moderne mobiltelefon. At vende kort eller kaste en terning gøres nu også online. Forholdet mellem risiko og afkast er baseret på sandsynlighed og de odds, der tilbydes.