Betting Guide

Siden tidernes morgen har spil været en del af menneskets historie. Selv de tidligste kilder dokumenterer menneskets tiltrækning af at satse lidt i håb om at vinde mere. En forfatter udtalte, at penge tjent på spil var bedre end penge tjent på arbejde.

Gambling defineres som at satse penge på resultatet af en begivenhed, hvor man ikke kender udfaldet, i håb om at vinde flere penge. For alle væddemål gælder, at du risikerer (indsats) og håber at få et afkast (odds). Ved at gange indsatsen med oddset kan du beregne den mulige gevinst ved at placere en indsats.

For nogle kritikere er spil tabu, og i nogle religioner og lande er det sågar forbudt. I andre lande er spil og gambling en vigtig kommerciel aktivitet, der beskæftiger mange mennesker og genererer betydelige indtægter for staterne. Spil online har gjort det endnu mere globalt og samtidig mere reguleret.

Paris-guide-cote
Spil ansvarligt. Vilkår og betingelser gælder +18 år

Betting guide: sådan gambler man

At gamble handler grundlæggende om at risikere noget i håbet om at vinde mere. Spillere vurderer oddsene for, at noget sker, og hvis de ser gode odds, placeres et væddemål. De bedste odds sider eller casinoejere gør det muligt at placere væddemål og dermed vinde penge.

Udbyderne vil altid have en matematisk fordel, uanset om vi taler om rendyrkede tilfældighedsspil som roulette eller om færdighedsspil som sportsbetting. Det giver næsten sig selv, for hvem ville ellers drive en spillevirksomhed?

Cotes explication hommes
Spil ansvarligt. Vilkår og betingelser gælder +18 år

I langt de fleste tilfælde skal der penge på bordet for at spille. I nogle tilfælde er det muligt at spille på kredit, men generelt spilles der med kontanter eller, som i stigende grad, online midler. Der er et element af tillid i spilbranchen.

Nogle traditionelle væddemål foregår med et håndtryk og en gentleman’s agreement. Selv den dag i dag bliver der indgået store væddemål på britiske væddeløbsbaner ved blot at nikke.

Der findes mange typer spil, men et område, der er i særligt hastig vækst, er sportsbetting. Sportskanaler og flere online nyheds- og analysewebsteder har gjort spil på sportsbegivenheder populære.

Live betting er nu også muligt ved tusindvis af begivenheder, så spillerne kan placere indsatser, mens en kamp finder sted. Det er også blevet meget almindeligt at se reklamer for betting og live betting under eksempelvis fodboldkampe.

Spillet er blevet mere reguleret, men også mere udbredt i lande med en lang tradition for spil, som f.eks. i England. For blot 20 år siden var det ikke nødvendigt at holde åbent om søndagen eller om aftenen for licenserede bookmakere.

Internettet har ændret markedet, men på hver eneste gade i England kan du stadig finde klassiske, fysiske bookmakere. Spilindustrien har ændret sig mere i begyndelsen af dette årtusinde end i de sidste hundrede år.

Forskellige typer af væddemål

Spil findes i mange forskellige former, og forskellige lande tilbyder forskellige måder at spille på. De tre vigtigste spiltyper er beskrevet i nedenstående afsnit i vores betting guide. Se vores ordliste om væddemål.

Traditionelle væddemål

Den mest populære form for væddemål i Storbritannien var i mange år på hestevæddeløb, men efterhånden har sportsvæddemål overhalet dem. 

På væddeløbsbanerne i England er det stadig traditionerne, der råder. Det er normen, at bookmakerne kommer ned på banen for fysisk at præsentere de aktuelle odds. Der spilles også kontant, og vinderne får deres gevinster udbetalt med det samme og senest inden næste løb.

Spillerne kan tage oddsene på tidspunktet for væddemålet eller tage startprisen (SP), som er det odds, der gælder ved løbets start.

Explication des courses de chevaux
Spil ansvarligt. Vilkår og betingelser gælder +18 år

Væddemål på britiske væddeløbsbaner er de mest grundlæggende og traditionelle odds, der beregnes ud fra udbud og efterspørgsel. Gevinster på disse løb skabes ved, at spillerne satser på væddeløbsbanen og skaber en standard for oddsene.

Processen er truet af online betting, hvorfra det er muligt at påvirke alle de vigtige odds. Den gamle måde at spille på kan forsvinde stille og roligt, og dermed forsvinder ifølge traditionalisterne også en del af den appel, som engelske hestevæddeløb har.

Før internettet var væddemålsmodellen baseret på faste odds, og det gælder stadig online. Forskellige lande og regioner fastsætter odds på deres egen måde, men det grundlæggende princip er det samme.

Oddsene afspejler sandsynligheden for, at noget sker, og spillerne kan derefter beslutte, om de vil placere en indsats. Oddsene er faste, så du kender dem, når du placerer din indsats, men de kan variere afhængigt af, hvad der spilles.

Kunsten i bookmaking er at tilbyde odds, der tiltrækker væddemål, så bookmakeren vinder uanset resultatet. Marginalerne findes i de forskellige odds, men det er hypotetisk, fordi der kun kan satses på et begrænset antal resultater. Det betyder, at en bookmaker nogle gange skal udbetale det meste af indsatsen og i andre tilfælde slet ikke udbetale noget.

Selv om de matematiske fordele er i bookmakerens favør, er de nogle gange nødt til at tilbyde flere resultater, end de ønsker, fordi markedet ønsker det. Ellers kan spillerne føle, at oddsene ikke er retfærdige, og derfor vil de ikke satse så meget.

Nogle fans spiller dog trofast på deres eget hold, uanset oddsene.

Børsvæddemål

Trade betting er baseret på princippet om at samle spillere, der ønsker at satse på noget, der vil ske, og andre, der vædder på, at det ikke vil ske. Den ene side af ligningen forventer således, at en begivenhed i en sportskamp vil finde sted, mens den anden side tror, at den ikke vil finde sted.

Det er også kendt som peer-to-peer-betting, hvor transaktionen foregår mellem enkeltpersoner og ikke mellem enkeltpersoner og bookmakere.

Betfair har domineret markedet for børsspil siden omkring 2000. De introducerede denne type væddemål med deres Spillebørs, og de dominerer stadig markedet i dag på dette område.

Virksomheden introducerede konceptet, hvor den enkelte spiller kan spille rollen som spiller eller bookmaker.

Betfair og andre spiludbydere har udviklet en mekanisme til at matche udbetalingen og indsatsen. Disse indsatser matches med odds, der er gensidigt acceptable for spiludbyderen og spilleren.

marché des paris
Spil ansvarligt. Vilkår og betingelser gælder +18 år

Nøglen til succes er likviditet, som er mængden af penge, der er investeret i et marked. En af grundene til, at Betfairs konkurrenter ikke har haft så stor succes på markedet, er manglende likviditet. Betfair har troværdighed, så kunderne vil handle væddemål og satse på Betfairs markeder, hvilket omvendt øger likviditeten.

Et stort antal spillere og udbydere betyder, at der er større sandsynlighed for, at spillene bliver matchet, altså at spillerne kan få action på de væddemål, de ønsker at foretage, hvilket øger effektiviteten af disse børser.

Indsatser kan være helt eller delvist matchede eller ikke-matchede. Sidstnævnte type væddemål kan annulleres eller vente på markedet, indtil de matcher en acceptabel pris.

Børsbookmakere tjener ikke penge på overskuddet fra spillene, men gennem provisioner. De opkræver forskellige typer provision via en skala, hvilket betyder, at større kunder betaler mindre provision.

Børsbookmakere har derfor ingen interesse i resultatet af de begivenheder, som deres kunder spiller på. De tjener en provision baseret på spillene og ikke på udfaldet af en begivenhed. Denne type bookmaker formidler et professionelt produkt og garanterer udbetaling af væddemål.

Børsvæddemål er velegnet til livevæddemål. Markederne opdateres konstant både før kampen og live. Oddsene ændrer sig løbende, hvilket betyder, at udbydere og spillere kan lukke i en gunstig position eller stoppe med at satse for at minimere tab.

Hvis markedet går i deres favør, kan de garantere en fortjeneste, før et spil går galt, eller hvis markedet går imod dem, kan de begrænse deres potentielle tab. Sport som fodbold og tennis er velegnet til forhåndsvæddemål på grund af den store usikkerhed, der er forbundet med kampene.

Læs mere om bet365 bonuskode hér.

Spread betting

Spread betting er baseret på, at spillerne vinder mere, jo mere ret de har, og taber mere, jo dårligere de rammer. Spread betting er vokset hurtigt i Storbritannien i løbet af de sidste 30 år. Det anslås, at der er over en million mennesker, der bruger Spread betting i Storbritannien. Det mest unikke ved denne type væddemål er, at tabene kan være meget større end det satsede beløb.

Navnet på aktiviteten kommer fra Spread, som er en række resultater, som kunderne har som mål, og om resultatet af en begivenhed vil være højere eller lavere end denne spredning. Priserne er udtrykt i tal, så spread bookmakerne kan opnå en fortjeneste, uanset om resultatet ligger over eller under spreadet.

Spread-operatører tjener penge på balancen mellem at betale og modtage penge fra modspillere. På ethvert marked vil der være både sælgere og købere, og prisen på transaktionerne er afgørende for, om bookmakerne får overskud eller tab på resultatet af en begivenhed.

Spread betting er også velegnet til live-spil ved sportsbegivenheder. En køber kan sælge til en gunstig pris, og en sælger kan købe, når begivenhederne ændrer oddsene til hans fordel. Den kan lukkes, før indsatsen udløber, for at sikre en gevinst eller minimere tabet. I denne henseende er spread betting mere en spiludveksling end traditionel væddemål.

Hvad tiltrækker spillerne ved spread betting?

Spread betting er attraktivt for kunderne, når der er en stor favorit i en kamp, som vil tiltrække de fleste spil. Ved indførelsen af et spread anvendes et handicap, der tiltrækker to måder at spille penge på – favoritten og underdoggen.

Markedskræfterne bestemmer spreadets bevægelser. Købere vil flytte spreadet op, mens sælgere vil flytte spreadet ned. Bookmakeren søger efter to lige store indsatser på hver side af spreadet og tjener dermed provision.

Spread-spillere køber eller sælger på baggrund af deres opfattelse af det sandsynlige udfald af en begivenhed. Køberne tror, at den endelige totalsum vil være højere end spreadet, og sælgerne tror, at den endelige totalsum vil være lavere end spreadet.

Når der er flere købere end sælgere, stiger prisen (spread). Når der er flere sælgere end købere, falder prisen (spread). Spredte markeder er udelukkende baseret på lovene om udbud og efterspørgsel, balancen mellem købere og sælgere og en ligevægtspris.

Sådan vurderer man odds

Grundlaget for enhver form for væddemål er sandsynligheden for, at noget vil ske eller ikke vil ske. Traditionelle odds repræsenterer en værdi og er afgørende for spillerens beslutning om at placere et spil eller ej.

Konkurrencen betyder, at bookmakerne kan tilbyde små variationer i odds, men generelt vil oddsene følge samme standard.

Spil ansvarligt. Vilkår og betingelser gælder +18 år

Oddsene på udfaldet af en sportsbegivenhed afspejler, hvad bookmakeren mener er sandsynligheden for, at noget vil ske. Bookmakeren har som sagt marginalerne på sin side, og kunderne betaler for at få lov til at spille ved at acceptere disse marginaler.

På samme måde har et roulettehjul en indbygget rentabilitet, så banken vinder over tid, og det er den teori, der også gælder for væddemål.

Matematiske procentmarginer er indregnet i oddsene, og det er bookmakerens opgave at opnå en fortjeneste og samtidig tiltrække spil. Jo højere oddsene er, jo mindre sandsynligt er det, at noget vil ske.

Simpel matematik

Lad os tage et kig på, hvordan man helt grundlæggende udregner odds.

100 kroner placeret til odds 6,00 på et vindende spil giver 600 kroner (seks gange 100). 100 kroner placeret til 1,50 giver en gevinst på 150 kroner. 100 kroner placeret på tabende spil giver intet, fordi bookmakeren beholder indsatsen.

Oddsene kan også vises som brøker. Her er oddset 6,00 til 5/1 og oddset 1,50 til 1/2. Så 100 kroner placeret til odds 5/1 vil give et afkast på 600 kroner, mens 100 kroner placeret til odds 1/2 vil give 150 kroner.

Spil på specifikke sportsgrene

Fodbold

cotes de football expliqué

Fodbold er den mest populære sport i verden, og du spiller normalt på disse resultater:

 • Vinder efter ordinær spilletid
 • Begge hold scorer
 • Antallet af mål
 • resultatet
 • Antal mål over/under
 • Første halvdel / anden halvdel
 • Første målscorer
 • Antal kort
 • Antal hjørnespark
 • Handicaps
 • Lige eller ulige antal mål

Hestevæddeløb

Traditionelle hestevæddeløb var den vigtigste væddemålssport i England og er stadig populær i dag på trods af væksten i sportsvæddemål.

légende Hestervæddemål

De vigtigste typer af væddemål på hestevæddeløb er:

 • Vinderen
 • Rækkefølgen
 • Omvendt prognose
 • De tre første
 • De sidste tre

Tennis

Væddemål på tennis er steget i de seneste år, primært på grund af online spil og muligheden for at spille, mens kampen er i gang. De mest populære måder at satse på tennis på er:

 • VinderenTennis odds explication
 • Handicap spil
 • Antal sæt
 • Lige eller ulige antal set
 • Flest esser
 • Flest dobbeltfejl

Golf

Betting på golf har altid været populært, men interessen er aftaget en smule, da andre sportsgrene giver hurtigere omsætning og flere spillemuligheder. Golf genererer dog stadig gode indtægter. De mest populære spil er anført nedenfor.

Golf explication de cotes
 • Vinderen
 • Vinderen af første runde
 • Vinderens score
 • Vindermargin
 • 18-hullers indsats
 • 72-hullers indsats
 • Bedste spiller fra bestemte lande og kontinenter

Cricket

Cricket følges med stor interesse i Asien og Australien. De mest populære spil på cricket er:

 • Le vainqueur du matchodds Cricket explication
 • Top gærdespiller
 • Meilleurs lancers
 • Meilleur score dans les six premiers overs
 • La plupart des six
 • Score d’ouverture le plus élevé
 • Nombre de demi-nombres

Rugby

Rugby explication de cotes

Begge typer rugby tiltrækker mange forskellige typer af væddemål, og de mest populære er:

 • Vinder af kampen
 • Samlet antal point
 • Første forsøg på at score
 • Første score i handicapspil
 • Resultatet ved pausen
 • Antal forsøg

Spil også på Formel 1 og se odds.

Forhandlinger og voldgift

Handel og arbitrage (handel og investering) handler om at udnytte odds. Trading er ikke væddemål som sådan, men at placere væddemål og stoppe dem for at opnå en fortjeneste fra en gunstig position eller for at begrænse tab. Nogle spillere vil forsøge at tjene penge på hver eneste fodboldkamp eller hestevæddeløb, de ser.

Princippet bag handel er at placere et back bet til et højere odds end det, som andre kan tilbyde. Denne strategi er kendt som buy low – sell high, og den indebærer også den omvendte proces med at have lave odds og støtte højere odds.

Backing er at placere et væddemål i den tro, at noget vil ske, mens man accepterer et væddemål i den antagelse, at noget ikke vil ske.

Hos eksempelvis Betfair indikerer grønne tal, at en option vil være profitabel, mens rød tekst indikerer risiko for tab. Udbyderne forsøger at fjerne de røde numre og tjene penge uanset resultatet. Begivenheden skal følge deres vej, for at dette foretagende kan vende tilbage.

En leverandør vil ved at foretage mange handler med lav risiko skabe en bettingbank. Små gevinster hober sig op, og der er en god chance for at handle i en sportsbegivenhed. En effektiv evaluering kræver en god computer og en hurtig internetforbindelse.

Sportsmarkedet kan ændre sig hurtigt, og der vil altid være udbydere, som ønsker at udnytte forsinkelser og langsomme forbindelser. Ingen kan lide at gå glip af en handel på grund af ineffektivt udstyr, og frustrationer kan betyde, at der træffes forhastede beslutninger.

Et aspekt af handel er at identificere en hurtig profitmulighed. Disse opstår, når der er en ubalance mellem de odds, der er tilgængelige ved den samme begivenhed under forskellige omstændigheder.

I sportsvæddemål betyder det, at man kan satse på et hold til odds, der er højere end visse faste odds. Modstående væddemål skal placeres på disse markeder næsten samtidig, så der er ofte kun en lille mulighed for at udnytte denne mulighed.

Arbing er muligt ved at placere væddemål hos en bookmaker via en børs. Variationen kan være marginal og vil ikke vare længe, da beløbet vil løfte ARB’en. Modsatte spil bør placeres hurtigt, da den ene side af handlen måske ikke er mulig, hvis ARB-prisen er blevet lukket af markedskræfterne.

Der er også arbitragemuligheder mellem de forskellige markeder, og forsigtige indsatser vil skabe en risikofri situation. Men denne form for handel er kun rentabel med hurtige beslutninger og hurtigt udstyr.

Spileksperter

Væddemål tiltrækker et væld af spileksperter, især inden for hestevæddeløb. Racing Post er branchens avis i Storbritannien og annoncerer dagligt efter spileksperter. Hvis du vil annoncere i avisen, skal du bevise, at dine indsatser er ægte.

Det betyder, at de spileksperter, der annonceres i avisen, har en dokumenteret gevinstprocent. Mange tipstjenester har insiderviden, og mange tidligere jockeyer har oprettet tjenester for væddeløb.

Der er et enormt marked for kundedata, og lister med specifikke navne, adresser og e-mails kan købes af mæglere. Personer, der har udtrykt interesse for væddemål og væddemål, vil optræde på mange lister, der handles på et listemarked.

Personlige data er en værdifuld vare, især når det drejer sig om væddemål, som er følsomme oplysninger. Spileksperter reklamerer med fordele, hvis du følger deres råd. Nogle spileksperter tilbyder en gratis prøveperiode på op til 3 måneder for at overbevise potentielle kunder om, at de har oplysninger, der er værd at betale for og dermed tjene mere.

Internettet har givet plads til mange online eksperttjenester. Nogle er gratis, men der er normalt et månedligt abonnement med rabatter, så du kan få mere rådgivning på længere sigt. Ligesom i andre sektorer på internettet kontrolleres væddemålstjenester ikke af myndighederne.

Det betyder, at der er mange usikre spileksperter online. Men uafhængige websteder vurderer kvaliteten af eksperttjenesterne og anbefaler at prøve nogle tjenester, mens de anbefaler ikke at prøve andre.

Det er derfor blevet lettere at kontrollere miljøet.

Regnskab og forvaltning af penge

Et af de vigtigste aspekter ved væddemål er pengeforvaltning og bogføring. Spillet skal være sjovt, socialt og engagerende. Det kræver meget lidt tid at tjekke spil og analysere oddsene. Det er almindeligt, at folk undervurderer deres tab og overvurderer deres gevinster.

Ved at holde styr på dine præstationer og overvåge din indsats kan du forebygge problemer. Ingen ønsker at tabe i det lange løb, så det er bedst at forvalte dine penge og overvåge resultaterne for at følge med økonomien.

De fleste spillere vil kun satse penge, som de har råd til at tabe. Spil er en fritidsaktivitet, og den eneste opgave er at aflevere pengene til bookmakeren. Men betting er en unik hobby, og du kan ende med flere penge, end da du startede.

Guide des cotes
Spil ansvarligt. Vilkår og betingelser gælder +18 år

Spilleafhængighed findes, men nutidens spiludbydere er mere bevidste og ansvarlige. Spil kan dog være vanedannende, men der findes organisationer, som kan hjælpe misbrugere.

I Storbritannien har der været et stort politisk pres på væddemål, så de store selskaber har været nødt til at reagere. En gruppe af store aktører har oprettet en organisation for at bekæmpe spilafhængighed.

Tv-reklamer og reklamefilm fremhæver de potentielle problemer, og branchen som helhed tager spørgsmålet om spil meget alvorligt.

Nogle mennesker spiller på det samme indsatsniveau, som er et fast beløb, og de ændrer det ikke, selv om de vinder eller taber. En spiller, der satser 100 kroner på en fodboldkamp i weekenden, vil ikke øge eller reducere dette beløb, hvis han vinder eller taber.

Enheden for indsatsen er fast og holder sig inden for et budget. Det ligger i menneskets natur at ville satse mere, og en spiller er mest sårbar efter en stor gevinst. Tilsyneladende vil han satse mere uklogt ved at spille med de penge, han lige har vundet.

Denne fremgangsmåde er en tilpasset spilstrategi. Her skal spilleren investere 10 % af sine aktier med hver indsats. Lagerbeholdningen øges i takt med, at indsatsenheden øges. Efterhånden som tabet falder, falder tabene i samme takt.

I virkeligheden er dette et sikkerhedsnet mod dårlige resultater eller omvendt en politik, der skal sikre, at man kan drage fordel af gode resultater.

Sammenligning af odds

Bookmakerne konkurrerer på en række ting, men primært på prisen. Ved at sammenligne oddsene kan du se, hvordan oddsene er fastsat hos de forskellige bookmakere. Hvis alle bookmakere tilbød de samme odds, ville det ikke være så spændende at spille, hvis man ikke havde mulighed for at vælge.

Når folk bruger penge, vil alle gerne tro, at de har fundet et godt tilbud. De oplysninger, som spillerne bruger, skal opdateres nøjagtigt for at være på forkant med prisbevægelser og udsving.
Oddsene har en indbygget fortjenstmargin for bookmakerne, som kan variere fra 1 % til 50 %.

Disse tal svarer teoretisk set til en udbetaling på en krone for hver 100 kroner, der investeres, eller 50 kroner for hver 100 kroner, der investeres. Disse tal er kun teoretiske, da de sjældent vil være perfekt afbalancerede, så banken vinder uanset resultatet.

De fleste regnskaber vil blive positivt og negativt vægtet på en række resultater. En spiller har en umiddelbar ulempe på grund af indsatsmarginerne. Det bliver så en prioritet at finde fejl i form af at finde den forkerte pris eller en bookmaker, der laver store væddemål, før oddsene ændres.

Et centralt våben i kampen for at slå bookmakerne er sammenligning af odds. Nogle spillere er udelukkende motiveret af prisen, og på et marked vil de altid satse på de bedste odds.

Internettet har givet anledning til mange websteder med en odds-sammenligning, som sammenligner oddsene for de største spillere og fremhæver forskellene. Gratis spil og kampagner vil dog blive hængende, og de fleste mennesker satser efter at have sammenlignet oddsene.

Konklusion på betting guide

Gambling har altid eksisteret som en hobby og vil altid blomstre på grund af den menneskelige natur. Internettet og mobilteknologien har ændret den måde, vi spiller på, men de grundlæggende principper gælder stadig. ‘

Spil handler om at sætte penge på spil og ikke få noget for ingenting, ligesom det er tilfældet med den hurtigste computer eller den mest moderne mobiltelefon. Det er nu også muligt at vende kort eller rulle en terning online. Risiko-/gevinstforholdet er baseret på sandsynligheden og de tilbudte odds.

Læs også om betting, De gode, de onde og de grusomme.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening